Nina Marie Villadsen
Da de nuværende normalværdier, som der refereres til, når man analyserer hestes blodprøver, er baseret på engelske fuldblodsheste, mener forskerne, at disse normalværdier bør genovervejes, hvis faktorer såsom race og geografi påvirker resultatet af hestens blodprøve, så der fx bør fastsættes normalværdier for de enkelte racer.
Risikoen ved ikke at referere til normalværdier, der passer til den enkelte race er bl.a. at der kan stilles forkerte diagnoser og laves forkerte vurderinger af hestens generelle sundhedstilstand.
Forskerne undersøgte diverse hæmatologiske parametre i blodprøver fra 100 raske travheste i det sydlige Italien og sammenlignede resultaterne med de fastsatte normalværdier. Undersøgelsen viste bl.a., at disse heste havde flere, men mindre, røde blodlegemer og lavere koncentration af hæmoglobin. Forskerne forklarer forskellene med, at de kan skyldes en naturlig tilpasning til hestenes geografiske levested, som bl.a. er præget af høje temperaturer om sommeren. En anden forklaring kan dog også være uhensigtsmæssig hård træning af disse heste.
Hestes hæmatologi påvirkes både af genetik, fodring, management og træning, hvorfor forskerne mener det er en fordel med mere tilpassede normalværdier tilpasset den enkelte race, geografiske placering, hestenes brug og lignende.
Undersøgelsen ’Observations on the Hematology of Standardbred Horses in Training and Racing in Southern Italy’, vil blive offentliggjort i et kommende nummer af Journal of Equine Veterinary Science, og kan findes her.
Kilde: The Horse