Hvordan sikrer vi velfærden hos sportsheste?

09-08-2024 06:54

Lisa Lindbjerg Jensen, jordbrugsteknolog

Hestevelfærd i ridesporten er for alvor kommet under luppen indenfor de seneste år. I denne artikel dykker vi ned i, hvordan man kan opretholde god velfærd hos sportsheste, og hvilken betydning det har for deres præstation

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Heste anvendes i dag i sport på grund af deres imponerende fysik, udholdenhed og hastighedsevner. Gennem evolutionen har heste udviklet fysiologiske tilpasninger og atletiske evner, der har sikret deres overlevelse i naturen, men som også gør dem ideelle til forskellige sportsdiscipliner. Disse discipliner inkluderer blandt andet dressur, springning, military, distance og væddeløb.

Imidlertid har der i de seneste år været stigende opmærksomhed omkring de etiske udfordringer ved brugen af heste til sport, både globalt og i Danmark. Dette fokus blev særligt intensiveret i Danmark efter Operation X-dokumentarerne om dressurrytteren Andreas Helgstrand og hans trænings- og salgsstald Helgstrand Dressage. Dokumentarerne har sammen med Det Dyreetiske Råds udtalelser om brug af heste til sport skabt debat om hestevelfærd i ridesporten. Denne artikel har til formål at belyse, hvad hestevelfærd er, og identificere de områder, hvor sporten ofte går på kompromis med velfærden, samt diskutere de konsekvenser, det kan medføre, og hvilken betydning dette kan have for hestens præstationer. Desuden kommer den med anbefalinger til, hvad man som hesteejer, rytter eller træner selv kan gøre for at sikre, at hestenes velfærd bliver opretholdt.

Hvad er velfærd?
Velfærd kan beskrives som en vedvarende behagelig tilstand, der opstår som følge af både tilfredsstillelse af kroppens behov og sindets ro. Heste betragtes som sansende væsener, hvilket betyder, at deres velfærd ikke kun indebærer fravær af negative følelser som frygt og smerte, men også muligheden for at opleve positive følelser som glæde og velbehag. God velfærd omfatter derfor både fysisk og psykisk trivsel...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten august 2024 s. 24-30. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner