Hvor skal vandkoppen være?

25-02-2019 10:13

Drikker hesten mere, hvis vandkilden flyttes til en anden placering i boksen?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vand er helt essentielt for at næringsstofferne kan trækkes ud af foderet og omsættes i hestens fordøjelsessystem, men også for hestens fordøjelse og velbefindende generelt. Hesten har et kompliceret fordøjelsesstem, der er disponeret for forstoppelse. Især såfremt hesten ikke får drukket tilstrækkeligt. Det er kendt, at heste drikker mindre, når de drikker af vandkopper end af spande, men har det betydning for hestens drikkevaner, hvor vandkilden er placeret inde i boksen?

De 12 testeste fik hængt to vandspande ind i boksen. Den ene blev hængt ved døren, den anden ved siden af krybben, hvor hesten også blev tilbudt stråfoder. De håbede på at afgøre, om heste drak mere fra spanden nærmest døren eller krybben. I seks dage skyllede og genopfyldte teamet vandspandene hver morgen, og målte vandindtag igen kl. 12.00, kl. 17.00 og kl. 22.00.
Testhestene var almindelige rideheste, der blev redet let i 30 minutter fire dage om ugen, og lukket på sandfold i 30 minutter tre dage om ugen.
Undersøgelsen viste, at hestene drak betydeligt mere vand hver dag fra spanden tættest på døren i modsætning til den nær krybben – henholdsvis 4,43 liter og 2,14 liter.

Nysgerrig? Læs mere om, hvorfor man formoder hestene foretræk den ene spand frem for den anden i decembernummeret af magasinet Ridehesten fra 2017.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald