Husker du Bonfire? (video)

20-12-2020 20:16

Britt Carlsen

Tilbage i 90’erne var der en ekvipage, som igen og igen kæmpede mod den tyske overmagt i dressur, hollandske Anky van Grunsven og topmoderne Bonfire

Copyright Ridehesten.com
Anky van Grunsven og Bonfire ved WEG i Rom i 1998. Foto: Ridehesten.com/Annemette Kristoffersen
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg købte Bonfire da han var 2,5 år. Det er svært at se, om en hest har talent for Grand Prix i den alder, men jeg vidste, der var noget specielt ved ham, fortæller Anky van Grunsven. Og ja han var speciel. Anky fortæller: – Vores karrieres højdepunkt var ved OL i Sydney, hvor vi vandt Ol guld. Og i dag er Bonfire fortsat min favorit. Jeg er meget taknemmelig for at have haft ham i så mange år.

Bonfire blev født den 21. marts 1983, fuldt udvokset var han 1,72 m, registreret i Oldenburg efter Welt As med fuldblodshingsten Praefectus xx til morfar. Bonfire døde i oktober 2013 – 30 år gammel.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Anky vandt det hollandske mesterskab på Bonfire første gang i 1990, og sidste gang i år 2000. Det blev i alt til otte mesterskaber til parret. Deres første World Cup sejr kom i 1995 i Los Angeles – en sejr hun gentog de to følgende år i Göteborg og i ’s-Hertogenbosch, mens de måtte ”nøjes” med andenpladsen det følgende år. I alt ni gange har Anky vundet World Cup finalen, og de fem gange blev finalerne vundet på Bonfire. Sidste gang parret sejrede i World Cup finalen var i 2000 på hjemmebane i ’s-Hertogenbosch.

Det var dog især i den evige kamp om guldet mellem Anky/Bonfire og tyske Isabell Werth og Gigolo, at verden fulgte med, og holdt vejret, når de to tørnede sammen ved EM, VM og OL. Den evige rivalisering mellem de to gav grobund for talrige artikler i fagmagasiner verden over. Ved de olympiske lege i Atlanta i 1996 måtte den hollandske ekvipage nøjes med sølv efter Isabell Werth og Gigolo, men fire år senere i Sydney år 2000 gik guldet til Anky og Bonfire. Herefter blev Bonfire pensioneret.

Ved VM i Den Haag i 1994 vandt Anky guld i kür, og fire år senere i Rom blev det til sølv. Parrets første europamesterskab var i 1991 i Donaueschingen, hvor de kom ind på femtepladsen, i 1995 avancerede de til andenpladsen, og den plads gentog de i Verden to år senere. I 1999, på hjemmebane i Arnhem blev det til guld, og det var det sidste Europamesterskab Anky red på Bonfire.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen