Hold dit læder ved lige

07-02-2016 16:30

Vinter indeholder tre af læderets værste fjender: kulde, fugt og salt – sørg for at vedligeholde dine læderprodukter så de holder længere, og du undgår farlige situationer  

Copyright Ridehesten.com

Læder er et naturprodukt, en dyrehud, som er blevet forædlet gennem en lang række processer. Al pleje handler om at opretholde læderets smidighed, da læder udtørrer med tiden ved almindelig brug – og meget hurtigere, hvis det bliver opbevaret forkert og ikke bliver renset og plejet. Almindelig stuetemperatur udtørrer læder og læderet skal derfor konstant tilføres plejemidler, der har til formål at hindre denne udtørring. Hvis du intet gør, mister dit udstyr både sin fleksibilitet og værdi.
Den korrekte opbevaring af lædervarer er i et ikke for varmt rum med god udluftning. Tørring ved udluftning er den bedste metode, både for sadler og ridestøvler.

De områder af læder, som er i direkte kontakt med hesten, skal man passe ekstra godt på, da hestens saltholdige sved er direkte nedbrydende for læder. En hyppigere afvaskning med sadelsæbe på disse områder er nødvendig og især i vinterperioden hvor der benyttes salt på både veje og i ridehusbunde er det vigtigt at være ekstra opmærksom. Pas endvidere på med overdreven brug af vand og skrubning - det kan læderet ikke tåle. En let aftørring med en fugtig klud vil som oftest være nok. Derefter indsmøring i et tyndt lag fedt. Under normale omstændigheder er olie kun til læder, der er meget tørt.
Det miljø og de situationer, du udsætter dine stald- og ridestøvler for, er hård kost. Både du selv og hesten sveder jo en del under ridning, og den salt og syre, der følger med sveden, tørrer læderet ud. Derfor bør du jævnligt sørge for, at støvlerne et pudset og dermed tunet til deres opgave! Husk også, at ridestøvler er til at ride i – ikke til at muge eller svuppe rundt i mudderfolde med. Generel rengøring af læderridestøvler: – Vask af med svamp og lunkent vand – Smør ind i blød og nærende skocreme – Poler med nylonstrømpe. Ridestøvler må aldrig behandles med olie, fedt eller lignende, da de bliver matte og for bløde i skafterne. 

Sadel, gjord og hovedtøj aftørres med en klud opvredet i rent lunkent vand. Hvis der blot er lidt overfladestøv på sadlen, kan en tør klud gøre det. Men alle steder, der har været i kontakt med sved bør som minimum aftørres med en fugtig klud.
Ridestøvler aftørres ligeledes med en opvredet klud. Husk at rense snavs og jord ud af syninger. Benyt altid stivere, som modvirker revnedannelser i overlæderet, når støvlerne falder sammen.

 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen