Hjælp til idrætsudøvere med komplicerede hjernerystelser

27-02-2019 09:11

Britt Carlsen

Hvis en idrætsudøver stadig har gener fra en hjernerystelse efter fire uger, er der nu et tilbud om et 10-12 ugers målrettet behandlingsforløb

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ridesporten har en kedelig rekord, når det gælder hjernerystelser, som udgør 5% af alle sete skader i ridning. Men der er nu hjælp at hente hos Danmarks Idrætsforbund, hvis skaden er sket, lyder det i en pressemeddelelse fra forbundet:

En hjernerystelse er som udgangspunkt ikke farlig, hvis den behandles korrekt. Derfor er 90 procent af alle idrætsudøvere med hjernerystelser også tilbage på træningsbanen efter få uger. Desværre døjer omkring 10 procent med gener gennem længere tid.

Hvor en gruppe eksperter under Danmarks Idrætsforbund (DIF), Dansk Idrætsmedicinsk Selskab og Dansk Selskab for Sportsfysioterapi har udarbejdet klare guidelines til behandling af en mild hjernerystelse, så har der hidtil ikke været et ensartet behandlingstilbud til idrætsudøvere med komplicerede hjernerystelser.

Nu er der dog hjælp at hente. Hjernerystelsesekspertgruppen under DIF har skabt et netværk af behandlere og lavet et konkret samarbejde med det ikke-kommercielle specialsygehus Center for Hjerneskade. Hvis man som idrætsudøver fortsat har hjernerystelsessymptomer efter fire uger, så tilbyder Center for Hjerneskade fremover et professionelt 10-12 ugers forløb med blandt andre neuropsykologer og fysioterapeuter.

”Vi er super glade for, at vi nu kan henvise de idrætsudøvere, som har fået en voldsom hjernerystelse, til et sted, hvor de kan få et målrettet og ensartet behandlingsforløb. Tidligere har nogle idrætsudøvere oplevet, at de er blevet kastet lidt rundt mellem forskellige behandlere, som ikke altid gav enslydende råd. Fremover kan de nu få et professionelt tilbud, som forhåbentlig også vil blive offentligt finansieret over tid,” siger DIF-konsulent Nina Bundgaard, der er initiativtager til den hjernerystelsesekspertgruppe, som er nedsat under DIF.

Tilbuddet er ikke offentligt finansieret, men håbet er, at kommunerne på sigt vil udbyde samme behandlingstilbud, så idrætsudøverne kan blive behandlet i nærheden af deres bopæl.

Copyright Ridehesten.com

 

Lægen Niels Christian Kaldau, der sidder i Dansk Idrætsmedicinsk Selskabs bestyrelse og er formand for hjernerystelsesekspertgruppen under DIF, udtaler:

“Vi er glade for at have indledt et samarbejde med Center for Hjerneskade, som netop har fået statslig finansiering til at kunne samle viden omkring behandling af hjernerystelser. På den måde har Center for Hjerneskade mulighed for at give vores atleter med længerevarende symptomer den nyeste og mest evidensbaserede behandling.“

Hidtil er atleter med komplicerede hjernerystelser blevet behandlet af læger, fysioterapeuter og neuropsykologer, og mange af atleterne oplever ikke en rød tråd mellem de enkelte faggrupper. I det nye tilbud hos Center for Hjerneskade lægges der vægt på tværfagligheden og et tættere samarbejde mellem faggrupperne. Det ser Karen Kotila, der er sportsfysioterapeut og formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi, som en af de største styrker i det nye tilbud:

”Atleter med længerevarende symptomer efter en hjernerystelse har ofte gavn af et tværfagligt udrednings- og behandlingstilbud for at favne kompleksiteten i tilstanden. Netop det tværfaglige er der taget højde for i det nye tilbud hos Center for Hjerneskade, og det er meget positivt.”

Læs mere om sportshjernerystelser på www.sportshjernerystelse.dk

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner