Styrt satte Natasjas liv på pause

17-01-2023 13:05

Charlotte Kusk Berwald

I omspringningen om sølv og bronze til DM i springning for fjordheste tilbage i 2020 styrtede Natasja Jørgensen og Grabb. Natasja pådrog sig en voldsom hjernerystelse, der forandrede hendes liv

Copyright Ridehesten.com
Natasja og Grabb. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fjordhesten Halskovs Grabb e. Orkan Skovå/ Cadeau Halsnæs (opdr. Niels Mortensen) fejlbedømmer afstanden til tredjesidste spring og snubler på den anden side. 

Frygtede ryggen var brækket
Natasja falder af og bliver slået bevidstløs. Hun begynder så småt at komme til sig selv, da folk kommer hen for at hjælpe hende. – Ambulanceredderne frygtede både at hun kunne have brækket ryggen, lårbenet og sådan. Det var nogle helt vanvittige timer efter styret. Heldigvis kan de hurtigt konstatere at hun ikke har brækket noget, fortæller Natasjas mor, Elisabeth Jørgensen, til Ridehesten. Den dag vidste hverken Natasja eller hendes mor hvilket langt forløb, der ventede dem for at få Natasja tilbage på hesteryg igen.

Copyright Ridehesten.com
Da Natasja og Grabb styrtede. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Fra mesterskab til zombie
Selvom der ikke var brækkede knogler, gik Natasja på ingen måde fri. Hun pådrog sig en svær hjernerystelse. Dette skulle vise sig at få vidtrækkende konsekvenser for den unge rytter.
– Den næste måned holdte jeg hendes heste i gang for hun ville så gerne ride Fynsmesterskab, der blev afholdt en måned senere. Hun red ikke så meget op til mesterskabet, men fik alligevel en tredjeplads. Efter stævnet kan vi bare mærke at den er helt, helt gal. Efterfølgende kan hun nærmest ingenting. Hun ser kun hestene når de er ude foran hendes vindue og det meste af tiden er hun fjern. Som en zombie, fortæller Elisabeth. 

Et halvt års stilstand
Hjernerystelsen havde påvirket Natasja meget mere end hun og hendes familie umiddelbart havde troet. I over et halvt år kan hun hverken ride eller gå i skole. – Efter det halve år begyndte det langsomt at gå bedre med hende. Hun kommer i skole et par timer om formiddagen og på de gode dage kommer hun også lidt ud at ride, fortæller Elisabeth.
Der blev kæmpet hårdt på hjemmefronten for at hjælpe Natasja tilbage til et godt og aktivt liv. Hun startede med at ride da hun var tre år og i en alder af bare fire år fik hun sin første pony, Spirit. Da hun fyldte syv fik hun ponyen Milton, som for alvor gav hende blod på tanden som rytter. Sammen kvalificerede de sig hele tre gange til finalen i Nord-Vest Box Cup. – Heste er hele hendes liv. Jeg vidste at uanset hvad måtte vi ikke give op. Så vi gjorde alt hvad vi kunne og fik både hjælp af hypnotisør, fysioterapeut, kranio sakral og alt hvad der ellers har kunnet hjælpe hende

Copyright Ridehesten.com
Natasja Jørgensen og Milton. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Et flot comeback
Allerede et år senere er Natasja og Grabb tilbage for at prøve igen ved DM 2021 for fjordheste. Her vinder ekvipagen opvarmningsklassen, de to afdelinger af mesterskabet og dermed også det samlede DM for fjordheste i springning. Ekvipagen fortsætter den gode stil og bliver nummer fire til EM for fjordheste.
De fortsætter den gode stime i 2022 hvor det både blev til guld ved Danmarks Cup i LA og en andenplads i finalen ved Mustang Cup.  
– Jeg bliver helt forpustet ved tanken om alt det de har opnået sammen. Men når det så er sagt, så har Natasja fået mén af ulykken. Hun skal leve med hovedpine resten af livet, ligesom vi også er nødt til at have en campingvogn med når vi er til stævne over flere dage så hun har et sted at hvile sig. Der er stadigvæk dårlige dage. Lægerne siger at det er posttraumatisk hovedpine, slutter Elisabeth Jørgensen. 

Copyright Ridehesten.com
Natasja og Grabb efter sejren til Danmarks Cup. Foto: Privat
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner