Hesten gav etbenet Margit livsglæden tilbage

09-04-2020 07:56

Marie Helene Rigård Rohleder

En rideulykke kostede Margit Pedersen benet, siden har hun kæmpet med flere sygdomsforløb og skader, men for to år siden genoptog hun ridningen. – Det gør underværker rent mentalt for mig, når jeg er sammen med hestene, fortæller Margit 

Copyright Ridehesten.com
Margit Pedersen på Aaqua. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et amputeret ben, en kræftsygdom, to biluheld og stærkt nedsat hørelse. Margit Pedersen på 55 år har ikke haft et nemt liv. 

Hun har altid været en aktiv rytter, og familien havde da også købt egen landejendom med plads til deres seks heste. Men for 15 år siden ændrede en tur til folden alting. 

Margits hest blev pludselig bange og sprang til siden, hvorefter den væltede Margit ned ad en skråning. Men det værste var, at hesten fortsatte også ned ad samme skråning og endte med at sætte af med begge bagben på Margits venstre underben. 

600 kilo tung Dansk Varmblod var mere end, hvad Margits ben kunne klare. 

Efter 16 måneder og 10 operationer blev benet amputeret. Det var ikke noget at gøre. 

– Efter min ulykke stoppede ridningen. Vi måtte sælge gården, og jeg blev desværre også alvorligt syg af kræft efterfølgende. Det har ikke været nemt, og jeg savnede hestene, fortæller Margit, når hun ser tilbage på årene efter ulykken. 

At begynde til ridning igen
For to år siden var der faldet mere ro på Margits liv og sygdomsforløb, og hun har i dag accepteret sine handicaps.

Derfor tog hun mod til sig og begyndte at lede efter et sted, hvor hun kunne genoptage sin livslange passion, nemlig hestene. 

Copyright Ridehesten.com
Margit Pedersen på Aaqua. Foto: privat

– Men det var svært at finde et sted, som kunne rumme mine handicaps, både med benet og min nedsatte hørelse, fortæller Margit. 

Til sidst fandt hun berider Charlotte König fra Stald König på Sjælland. Det blev et perfekt match. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi startede først med, at Margit skulle lære at sidde i balance på hesten. Margit rider uden sin benprotese, så det var svært at sidde lige og følge hestens bevægelser. Men lige så stille gik det fremad. En dag bad jeg hende om letridning, og hun red bare letridning, som om hun havde to ben i stigbøjlerne, siger Charlotte König, som har givet Margit eneundervisning i halvandet år nu. 

Gåsehud og glæde ved hestene
For Margit handler det om livsglæde. Hun kan ikke undgå at være glad, når hun er i stalden sammen med hestene. 

– Det gør underværker rent mentalt Jeg får helt gåsehud af den måde, som hesten sætter pris på mig og tager hensyn til mig på. Det handler om helheden ved at være sammen med hesten, både strigle den og mærke varmen fra dens krop, og så selve ridningen, som er super god træning for min egen krop også, fortæller Margit Pedersen.

 I dag bruger hun ingen hjælpemidler, hverken krykker eller kørestol, 95 procent af tiden, og det er blandt andet ridningen, som har styrket hendes balance.   

Drømmen om at blive hesteejer igen begyndte at vokse sig større for Margit, og hun aftalte med Charlotte König, at de skulle gå på jagt efter hesten med det helt rette rolige sind til Margit.
Jagten endte i stalden, foran den svenske varmblodshest Aaqua. 

Charlotte købte den tidligere springhest hos den internationale springrytter Linnea Ericsson-Carey i Sverige, og siden har både Charlotte og hendes døtre redet den 12-årige Aaqua. 

– Aaqua er bare super godt skolet, og hun passer godt på Margit. Det er en flot udvikling, som Margit har været igennem, og hun er næsten selvhjulpen i stalden i dag, fortæller Charlotte Köning.

Og for Margits vedkommende så har hestene givet hende en daglig glæde, som hun ikke ville være foruden.

– Nu er livet bare super super godt, afslutter Margit Pedersen. 

Copyright Ridehesten.com
Aaqua siger altid hej til Margit når hun kommer i stalden. Foto: privat


 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen