Kristine Ulsø Olsen
Aktuelt er der rapporteret forekomst af sene følkastninger hos to hopper i Nordjylland. Hopperne er ikke syge, men kastningerne skyldes herpesvirus. I en anden besætning i Nordjylland er én hest med symptomer på luftvejsinfektion fundet positiv for herpesvirus. Besætningerne er ikke relateret til hinanden, og der er ingen tegn på neurologiske symptomer. Der er således ikke tegn på et udbrud af aggressiv herpesvirus.
Hvis en besætning oplever opbrud af herpesvirus hos enkelte heste anbefales det, at lukke besætningen i 21 dage fra sidste hest er raskmeldt.
Ingen tegn på virus type 1
Ind imellem forekommer herpesvirus i en mere aggressiv smitsom form, som giver udbredt og alvorlig sygdom i store dele af en besætning inklusiv neurologiske symptomer. Her kan der blive tale om udvidede lukninger af flere besætninger afhængig af forløbet, for at hindre spredning.
Vi holder løbende øje med, om der er tegn på spredning af aggressiv herpes virus type 1, blandt de besætninger, hvor der meldes ud, at der er symptomer på herpesvirus.
P.t er der ingen tegn på udbrud af aggressiv herpes virus type 1 i danske besætninger.
Forebyggelse af spredning af smitsom sygdom
Det gælder for alle smitsomme sygdomme, inklusiv herpes, at den mest effektive forebyggelse af spredning er at sikre, at kun raske heste møder hinanden.
Hvis heste skal samles skal de være helt raske og fri for alle symptomer på eksempelvis hoste, næseflåd og feber. Det anbefales altid, at tage temperatur på hestene inden man tager til arrangementer med andre heste. Temperaturen skal være under 38,3o(føl skal være under 38.9 o)
Hvis heste viser symptomer, der kan være smitsom sygdom, kontaktes egen dyrlæge, og der laves karantæneforanstaltninger i henhold til vores anbefalinger om opdeling i gruppe 1, 2 og 3. (se grupperingerne sidst i artiklen)
Vaccination
Der findes én vaccine godkendt til vaccination mod herpesvirus 1 og 4. Vaccinen er godkendt til at reducere forekomst og spredning af luftvejssymptomer (hoste og næseflåd) samt til at reducere forekomst af følkastninger hos drægtige hopper forårsaget af herpesvirus.
Vaccinen er ikke godkendt til at forebygge mod neurologiske symptomer, som forekommer i forbindelse med udbrud af aggressiv smitsom herpesvirus.
Da herpesvirus er en etableret virus i den danske hestebestand, hvor omkring 80% af hestene har mødt virus, er det primært ungheste, der flytter staldmiljø de første gange, som viser tegn på sygdom (forkølelse) pga smitte med virus. Det er derfor en fordel at vaccinere ungheste, inden de skifter staldmiljø. På den måde kan man generelt minimere forekomsten af ”unghesteforkølelse”.
De fleste ældre heste har mødt virus i deres staldmiljø, og har derved opnået en grad af ”selv-vaccination”. De bliver derfor sjældent syge med forkølelse pga herpesvirus (der kan dog ses opbrud af forkølelse hos enkelte heste).
Det er en god mulighed at vaccinere drægtige hopper, hvis man vil minimere risikoen for sene kastninger. Drægtige hopper skal vaccineres i 5, 7 og 9 drægtighedsmåned.
Kategorisering af stalde i relation til smitsom sygdom:
Gruppe 1 - Raske stalde:
Gruppe 2 - Stalde med symptomer på luftvejsinfektion:
Gruppe 3 - Stalde med konstateret Herpesvirus 1 infektion:
/DRF