Forebyg smitte ved herpes

20-04-2018 14:39

Helle Kristensen

Vi har talt med dyrlæge Louise Lundgaard fra Højgaard Hesteklinik ved Århus, der opfordrer ryttere og hesteejere til at holde øje med deres heste, tage hestens temperatur 2 gange dagligt, hvis der er mistanke om at hesten kan have været udsat for smitte, og ellers tage en god dyb indånding, før man rammer “panik-knappen”

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har talt med dyrlæge Louise Lundgaard fra Højgaard Hesteklinik ved Århus, der opfordrer ryttere og hesteejere til at holde øje med deres heste, tage hestens temperatur 2 gange dagligt, hvis der er mistanke om at hesten kan have været udsat for smitte, og ellers tage en god dyb indånding, før man rammer “panik-knappen”.

Herpes og kværke er 2 meget alvorlige sygdomme hos heste, som man ikke skal tage let på. Men, når det er sagt, så er det også vigtigt at understrege, at man ved at tage nogle enkle forholdsregler, langt hen ad vejen kan minimere risikoen for at sygdommene smitter. 

Skal jeg blive hjemme fra stævne?
Nej - der er ingen grund til at ryttere med en hest der virker sund og rask, og ikke har vist tegn på øget temperatur, ikke kan tage afsted til stævne. Hvis hesten har feber, eller andre symptomer, der kan indikere at den er syg, bør man ALTID melde fra et stævne. Uagtet om der kværke eller herpes i omløb.
Louise tilføjer: “Vi fraråder dog i forbindelse med herpes, at man under et stævne opstalder hesten i stævnestald. Når hestene står så tæt sammen, er der risiko for smitte, da herpes er en virus der kan smitte via luft. I en lille stald hvor hestene hoster, nyser eller pruster, vil derfor udgøre en øget risiko. 

Hvordan smitter herpes?
Herpes er længe om at bryde ud. Hesten kan blive smittet helt op til 2 uger før sygdommen bryder ud. Typiske symptomer på Herpes virus er feber, snot, hævede lymfeknuder og nedstemthed. Herpes smitter først når hesten får sin første febertop. Altså når hesten får feber.
“Vi anbefaler at man som rytter monitorerer sin hest og tager dens temperatur, for at se om den viser tegn på feber. Når du som rytter tager temperaturen på din hest, er det vigtigt at du gør det på samme tidspunkt af døgnet. Hestens temperatur vil helt naturligt stige lidt i løbet af dagen. Hesten vil typisk have den laveste temperatur i morgentimerne. Normal temperatur hos heste kan ligge mellem 37,5 og 38,2. Temperaturer over 38,2 regnes som feber." 

Herpes virus smitter ved direkte kontakt - hest og hest imellem. Og ved inddirekte kontakt, altså når du rører ved flere heste uden at vaske hænder.
Det er en god idé at skifte tøj mellem staldbesøgene, hvis du kommer i flere stalde. Ligeledes bør du desinficere dine hænder. 
Smede, dyrlæger og andet fagpersonale, bør ligeledes skifte tøj mellem staldbesøg. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan smitter kværke?
Kværke smitter ved direkte kontakt mellem hestene. Det er en bakteriebåret sygdom, der smitter via slim og snot. 
Ved kværke ser man raske smittebærer, dvs. heste der bærer på sygdommen, men ikke selv bliver syge. Derfor skal du som rytter altid være omhyggelig med at vaske hænder og desinficere dig, når du har været i kontakt med heste, hvor kværke er konstateret i stalden. Rør ikke ved flere heste når du er i stalden. Lad ikke hestene drikke af samme spand osv.. 

3 gode råd på stævnepladsen

  • -Tag ikke hesten ind i stalden for at strigle og sadle op. Sadel din hest op ved traileren.
  • -Lad hesten stå i traileren, når du ikke skal ride, hermed begrænser du risikoen for kontakt med andre heste.
  • -Rør ikke ved andre heste, og lad ikke hesten komme i kontakt med andre ryttere eller hesteejere. Tag vandspande og lignende med hjemmefra. Har du brug for hjælp f.eks. til at trække hesten, holde hesten eller lignende, skal du sikre dig at vedkommende ikke har været i kontakt med andre heste, eller alternativt har desinficeret sine hænder. 

Helt overordnet er der altså ingen grund til at erklære undtagelsestilstand og aflyse alle arrangementer for dig og din hest, hvis ikke du har mistanke om smitte. Blot tage lidt ekstra forholdsregler.

For at begrænse smitten med herpes virus er det allervigtigste, at du udviser rettidig omhu, monitorerer din hest og har forståelse for hvordan sygdommen smitter. 

Artiklen har tidligere været udgivet på everhorse.dk 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen