En populær behandlingsform

14-10-2023 06:48

Shockwave-terapi er de seneste år blevet en udbredt behandlingsform til mange forskellige former af skader. Men hvordan fungerer det egentlig?

Copyright Ridehesten.com
Behandling med shockwave-terapi kan anvendes til mange typer af skader. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Shockwave-terapi anvendes i dag som behandlingsform til en række forskellige typer af skader hos heste, ligesom den også anvendes på mennesker til behandling af seneskader, muskelspændinger eller irritationstilstande såsom skinnebensbetændelse.

Large Animal Hospital, der er en afdeling af University of Floridas afdeling for veterinærmedicin, beskriver, at behandlingsformen kan anvendes til en række forskellige skader.

Ifølge University of Florida kan shockwave-terapi hos heste nemlig anvendes til skader i sener, ligamentskader, smerter i nakke eller ryg, behandlinger i hoven og de tilstødende sener og ligamenter samt sårbehandling. Behandlingen har også smertelindrende effekt i kortere tid.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En ukompliceret behandlingsform
En af fordelene ved shockwave-terapi er, at behandlingen er relativt ukompliceret, og restitutionstiden efter behandlingen er ofte kort. Hesten kan i mange tilfælde behandles uden bedøvelse i nakke og ryg, da der er relativt stor muskelmasse, hvilket fungerer som en dæmper for de stød, der genereres under behandlingen. Er der tale om behandling af andre dele af kroppen, kan bedøvelse være nødvendigt.

I en artikel udgivet af British Equine Veterinary Association beskrives det, at shockwave-teknologien virker ved, at trykbølger udsendes udenpå hestens krop i det relevante område. Trykbølgerne kan bevæge sig igennem væske og blødt væv, men når trykbølgerne bevæger sig gennem kroppen og møder områder med forskellige densiteter eller vævegenskaber, kan det føre til ændringer i bølgens bevægelse. Heri består den behandlende virkning, da bølgernes stress på det berørte væv kan skabe små luftbobler eller hulrum i vævet og dermed påvirke det skadede område lokalt.

Shockwave kan i nogle tilfælde anvendes til behandling af gaffelbåndsskader, der er en af de mest hyppige skader hos heste i træning. Teknologien har også vist sig at have en positivt effekt på kissing spine, spat, sårheling og til behandling af føl med benstillingsfejl.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen