Læge + dyrlæge kan være et rigtig godt miks

21-04-2010 09:42

Maja Golles

Karkirurg Ulf Helgstrand samarbejdede med dyrlægerne på Ansager Dyrehospital om at operere en hest med blodprop i den store legemspulsåre samt arvævsdannelse i pulsåren til begge ben
Copyright Ridehesten.com
Nogle gange må man slå ekspertiser fra både dyrlægefront og humanlægefront sammen for at nå den mest vellykkede diagnosticering og operation. (Foto: Ridehesten.com)

Lidelser i de store kar er heldigvis sjældent forekommende hos heste. Faktisk er de så sjældne, at det er svært for dyrlægerne selv på de største af landets hestehospitaler at opretholde tilstrækkelig kirurgisk erfaring, når det så endelig kræves. Hos mennesker forholder det sig omvendt. Her er kirurgiske lidelser i de store kar ikke ualmindelige. Der findes derfor hos læger en noget større rutine og ekspertise i diagnosticering og operation på de større blodårer. Et samarbejde mellem kirurger fra både hesteverdenen og den humane verden kan i nogle tilfælde derfor være nødvendigt for at diagnosticere og operere en hest. Et sådant samarbejde mellem dyrlæge Jon V. Nielsen og overlæge Ulf Helgstrand, der har speciale i karkirurgi fra Rigshospitalet, fandt for nylig sted omkring en hest på Ansager Dyrehospital. Læs i Ridehestens aprilnummer nærmere om det konkrete tilfælde, hvor specialdyrlæge Jesper Møller Nielsen fortæller om dyrlæge Jon V. Nielsen og overlæge Ulf Helgstrands samarbejde om at redde en dressurhest, der har fået en blodprop.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen