Har du hånd i hanke med hestefolkets mærkelige sprog?

18-04-2021 18:45

Annika Knudsen Lorentsen

Måske har du intet med heste at gøre, måske er du for nylig blevet en del af denne verden, måske rider en i din familie, eller måske er det bare stadig svært at forstå alle de finurlige ord, vi ofte bruger hos Ridehesten – her får du en forklaring på en række hestetermer, som vi ofte bliver spurgt hvad betyder

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Piaffe og passage, hvad er det?
Det lyder mest af alt som noget fra et andet land, men for dressurrytterne er det øvelser, man gerne vil blive rigtig god til, når man når op på et højt niveau i sporten. Du har nok styr på, at hesten har tre gangarter, der hedder skridt, trav og galop. I passage traver hesten, men i maksimal samling, som gør, at hestens løft af benene bliver højere og mere markante. Piaffe tager også udgangspunkt i gangarten trav, men her er hesten samlet, således at den traver på stedet.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Hvad er en groom?
Endnu et ord der lyder som fremmedsprog, og det er det vel egentlig også – det er jo det samme som brudgom på engelsk. Men i hesteverdenen er det alment kendt og er en titel, man har, hvis man er hestepasser. En groom er uundværlig for de mange professionelle ryttere, for det er netop deres groom, der pusler om hestene og sørger for, at alting er tiptop i orden både derhjemme, og når de er afsted til stævne. En grooms arbejde består blandt andet i at passe hestene, gøre dem rene og pæne og sørge for deres ve og vel. En groom ses ofte til stævner gå rundt med en fyldt taske eller et hestedækken på armen.

Er hingstekåringen kun for hingste?
Altså både ja og nej. Hingstekåringen er et arrangement, som afholdes af det største avlsforbund i Danmark, Dansk Varmblod, og oprindeligt handlede arrangementet om at udvælge de hingste, der kunne bruges i avlen. Hingstekåringen er dog så meget andet i dag, da der sideløbende med selve hingstekåringen, som kun er for hingste, også afvikles unghestechampionat for 5-års heste i både dressur og springning, internationale dressur- og springklasser og meget mere. Så ja, selve kåringen er kun for hingste, men ved arrangementet deltager både hingste, hopper og vallakker.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Heste står på spåner – er det sæbespåner?
Ah, så underligt er det heller ikke. Man støder nok ikke på begrebet spåner så ofte i den ”almindelige” verden, men lige netop spåner er ikke noget, hestefolket har opfundet. Spåner er nemlig små stykker træ, der bliver til, når man høvler eller skærer i træ, så det er faktisk hos skovhuggere og savværker, man finder dette produkt. Og så har det bare vist sig at være rigtig smart at strø som underlag i hestens boks, så det er blødt at ligge på og samtidig har en udmærket sugeevne. Og derfor er der selvfølgelig firmaer, der producerer spåner udelukkende til heste.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad er forskellen på en grime og en trense?
Endnu flere udtryk, man med sikkerhed ikke hører, hvis man ikke har noget med heste at gøre. Begge dele er noget, som man sætter på hestens hoved, og derfor kan det være svært at forstå forskellen. Men der er forskel. En grime er noget, man sætter på hesten, så man kan trække rundt med den, f.eks. når den skal til og fra fold. En trense derimod bruges under ridningen, og til forskel fra grimen er der oftest et bid, som sidder i hestens mund, spændt på trensen. Ligesom en trense også sidder tættere til hestens hoved, således at den bliver siddende stabilt under træningen. Biddet er et værktøj til rytteren under ridning, som gør, at det er lettere at korrigere, styre hesten rundt og give signaler.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Sanne Kolind

Hvorfor står der to støtter ved siden af hinanden, er det så hesten skal springe længere?
Når der står to støtter, ved siden af hinanden, sådan at der er i alt fire støtter ved et spring, så kan man godt sige, at det er så hesten skal springe længere. Denne type spring kaldes en okser, og for at hesten kan springe fejlfrit over denne type forhindring, skal springet være lidt længere. En spring med kun en støtte i hver side kaldes en lodret.

Gør det nogen forskel, hvor mange bomme der er i et spring?
Bomme er dem, som hesten springer over. Bommene hænger mellem to støtter, og det er meget forskelligt, hvor mange bomme der bruges til et spring. Det gør en forskel i den forstand, at det betyder noget for, hvordan hesten bedømmer springet, og dermed hvor let hesten har ved at komme korrekt hen til det punkt, hvor den skal sætte af i samarbejde med rytteren. Derudover er der nogle heste, der synes, det kan være farligt, hvis springet ser anderledes ud eller måske er mere åbent (færre bomme), end det den er vant til. Foruden bommene kan man desuden bygge springene med diverse fyld, som placeres under bommene, eksempelvis en lille hæk, et stakit eller en vandgrav.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

 

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing