Grand Prix: Man kunne høre en knappenål falde til jorden

08-03-2019 15:17, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Reportage: Man kunne høre en knappenål falde til jorden, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy red deres Grand Prix-program i Boxen. Bagefter eksploderede publikum i klapsalver og pustede nærmest simultant ud med dressurdarlingen Dufour, som red sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*

Fredag morgen i Jyske Bank Boxen, hvor Dansk Varmblods Hingstekåring i år fejrer 40-års jubilæum, startede med næsten episk drama, da 17 internationale dressurryttere var samlet i Herning for at dyste om, hvem der skulle ride sejren hjem i ECCO Grand Prix CDI4*.

Med et felt, der både talte Cathrine Dufour, Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez, var det helt fra start tåkrummende spændende, hvem der ville ride flest point og sejren i Grand Prix hjem.

Dagens første ekvipage var spanske Severo Jurado Lopez på Rialto Star. Som om nervepresset med én start i international Grand Prix ikke var nok, så havde Severo hele to starter på to forskellige heste i dagens Grand Prix, men først skulle han vise den dannede skimmel Rialto Star.

Til tonerne af dramatisk filmbetonet musik åbnede Severo Jurado Lopez ballet med 68.522 point. Det blev til nogle små ærgerlige fejl i piruetter, men til gengæld også med nogle snorlige etter-changementer, som bare sad i skabet.

En Grand Prix- og trickhest
Første dansker på banen var Agnete Kirk Thinggaard på Jo Jo AZ e. Damhus Hoek's Ginus/Justboy (opdr. Enyingi Agrár), som red et meget stabilt og rutineret program. Det blev belønnet med flotte 72.087 %, og det virkede reelt som om, at Jo Jo AZ elskede at komme ind i spotlysenes skær. Faktisk er Jo Jo AZ lidt af en kunstner, som kan lidt af hvert.

– Jo Jo AZ elsker at lave tricks, og han kan eksempelvis lave spanske skridt, sagde Agnete Kirk Thinggaard og fortsatte.

– Det er super dejligt at ride Jo Jo AZ i Grand Prix, for vi kender hinanden så godt. Det føles ligesom at tage et par gode, gamle cowboybukser på, og jeg ved, hvor alle hans knapper sidder, uddybede Agnete Kirk Thinggaard.

Efter Agnete Kirk Thinggard var de to tyske dressurekvipager, Ninja Rathjas med store, hvide Emilio 111 og Rainer Schwiebert på Highline. Tyskerne leverede stabile præstationer og fik henholdsvis 61.696 point og 64.391 point.

Et særligt indtryk gjorde den unge svenske rytterinde Marina Mattson på Quatermain, som red sin fuks på en sytråd med de fineste og blideste hjælpere. Quatermain kvitterede med både let og smidig bevægelse, hvor især overgangene fra øgning til passage var helt i top. For sit ridt fik Marina Mattson 65,739 % og en kommentar med på vejen om, at hun helt sikkert har en strålende fremtid inden for dressursporten.

På ryggen af Rockstar red Anna Kasprzak et flot og meget stabilt program, som blev belønnet med 73.717 %, hvad der var nok til at give hende en fjerdeplads i dagens Grand Prix. Anna viste overskud og sympatisk ridning ved lige at tage hesten ned i skridt og klappe den et par gange for at finde roen, før hun red op ad midterlinjen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Anna Kasprzak red Grand Prix på Rockstar.

Da Severo Jurado Lopez red på banen for anden gang, var det på hoppen Fiontini, som havde sin debut i international Grand Prix-dressur. Fiontini vandt Unghestechampionatet i 2015 og har siden gjort det rigtig godt på dressurbanerne.

Fra sidelinjen holdt hele holdet fra Helgstrand Dressage nøje øje med hver en detalje i Severos program, og hos Andreas Helgstrand, som stod på sidelinjen, veg øjnene ikke fra ekvipagen så meget som et sekund under ridtet. Severo leverede varen og red Fiontini super flot, så hun viste sig let, ubesværet og elegant. Dommerne belønnede ekvipagen med 75.913 point for det flotte ridt, hvad der var nok til at sende Severo og unge Fiontini ind på en samlet tredjeplads.

Copyright Ridehesten.com
Severo Jurado Lopez på ryggen af Fiontini debuterede med den unge hest i international Grand Prix. Og så gjorde han det ovenikøbet så godt, at de fik tredjepladsen.

Severo Jurado Lopez og Fiontini forlod banen under enorme klapsalver fra det begejstrede publikum. Der var ingen tvivl – publikum kunne genkende kvalitetsdressur, da de så det udspille sig lige for øjnene af dem. 

Efterfølgende fortsatte den opløftede stemning ude på opvarmningsbanen, hvor Severo fik kram og skulderklap fra vennerne på Helgstrand Dressage samt en kommentar fra Andreas Helgstrand om, at ”det var fuldstændig fantastisk ridning.”

Severo Jurado Lopez sagde følgende om dagens ridt:

– Fiontini er en hoppe med stort H, og vi har vores op – og nedture, men overskriften er, at hun er super at træne, fordi hun er meget villig og gerne vil lære, sagde Severo Jurado Lopez og fortsatte:

– Jeg er kommet i Herning i fem år, og det er det bedste show i løbet af året.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Severo Jurado Lopez red Grand Prix på Fiontini:

Efter en kort pause var det tid til spænde hjelmen og holde vejret sammen med Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy, som skulle på banen for første gang efter Cassidys lange skadespause.

Cathrine Dufour er noget ganske særligt, da hun som en af feltets eneste har uddannet sin hest fra junior- til OL-niveau. Da Cathrine Dufour red på banen, blev der så stille i Boxen, at man kunne høre en knappenål falde til jorden. Og Cathrine selv så da også enormt spændt ud før klassen.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy varmede op til Grand Prix.

Cathrine red fremragende og leverede dagens bedste tur. Selvom Cassidy blev lidt tændt og løb i galopøgningen, blev hun belønnet med 79.065 point, hvad der betød, at hun fik en velfortjent sejr i Grand Prix-klassen.

Efter den sidste parade på midterlinjen eksploderede Boxen i klapsalver og juhu-råb og en yderst lettet og tilfreds Cathrine faldt om halsen på Cassidy. Til tonerne af You Are A Superstar forlod Cathrine Dufour Boksen med det bredeste smil set i mands minde. Efterfølgende sagde Cathrine Dufour følgende om sit ridt:

– Cassidy elsker at komme til Herning. I dag var han meget spændt, hvad man også kunne se på galopøgningen. Til gengæld leverede han noget fremragende arbejde i piaffe og passage, og jeg er meget rørt og taknemmelig, sagde Cathrine Dufour.

Her kan du se, hvordan det så ud, da Cathrine Dufour red Grand Prix:

Dagens andenplads blev redet hjem af danske Daniel Bachman Andersen på Blue Hors Don Olymbrio – en sand showhest med både X-factor og udtryk i spandevis. Eksempelvis kan man fremhæve hingstens utroligt muskuløse hals, som samtidig er så smidig. Piaffe- og passagearbejdet blev leveret med masser af kraft og skub, og det hele så utrolig smidigt og let ud.

Daniel Bachman hører også til blandt de ryttere, der får dressursport til at se legende let ud, hvad der måske er med til at forklare, hvorfor publikum elsker ekvipagen. På vej ud af Boxen røg hænderne i vejret af ren og skær glæde over det fornemme ridt, og publikum gav også Daniel Bachman Andersen en yderst velfortjent omgang tordenklapsalve efter den flotte og udtryksfulde ridning, han leverede.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachman Andersen og Blue Hors Don Olymbrio fik andenpladsen i dagens Grand Prix efter et ridt med masser af udtryk og X-factor.

Dagens sidste ridt blev afsluttet med flotte 78.283 point, hvad der gav Daniel Bachman Andersen en placering lige under Cathrine Dufour.

Publikum var en vigtig del af den fede stemning
Netop muligheden for at vurdere de deltagende ryttere blev der lavet en ganske underholdende gimmick ud af forstået på den måde, at publikum kunne være med til såkaldt spectator judging, hvor tilskuerne ved hjælp af en app kunne give deltagerne point. Den, der kom tættest på dommernes vurdering, vandt en gavekort til Nathalie Horsecare. Vinderen blev Cecilie Stadler, der for øjnene af alle tilskuere i Boksen, kunne modtage et gavekort og en krammer, for sin flotte amatørvurdering.

På publikumsrækkerne sad også tidligere landsholdsrytter i dressur, Margit Ørum, Bækmarksbro, som havde fundet vej til Herning i dagens anledning.

– Der er sket rigtig meget med kvaliteten siden, jeg red på landholdet i 90erne. Niveauet herinde i dag er imponerende højt, sagde Margit Ørum, som er kommet til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning siden 1980.

Også Anette Madsen, Ulfborg, havde besluttet at bruge sin fredag morgen på at se dressursport.

– Det er super spændende at komme så tæt på både tophestene og toprytterne, og det er nogle dejlige omgivelser at se dressur i, sagde Anette Madsen.

Hurra for Cathrine, Daniel og Severo
Naturligvis skulle dagens vindere kåres og have deres præmier, imens publikum glade så med. Cathrine Dufour kom til præmieoverrækkelse med et vinderdækken med skriften ”The Greatest Show,” hvad der er temaet for aftenens gallashow, men mon ikke også Cathrine Dufour kan sige sig enig med påstanden efter et super fedt program i Boxen.

Også de to fantastisk dygtige dressurherrer Daniel Bachman Andersen og Severo Jurado Lopez fik deres præmier og gav et par underholdende æresrunder på to glade heste.

Læs også

Flere placeringer til Anders Dahl

17-03-2019 11:26, af Cecilia Lindahl

Anders Dahl kunne endnu engang stille sig på podiet ved det internationale dressurstævne i Keysoe, hvor han lørdag tog placeringer med både Florina og Fidelio

World Cup Finalen er lige rundt om hjørnet

15-03-2019 16:52, af Annika Knudsen Lorentsen

Serien af kvalifikationsstævner i World Cup i dressur er tæt på sin afslutning, da det i morgen afgøres hvilke ryttere fra den vesteuropæiske liga der får plads ved finalestævnet

Daniel rider sig til sikker sejr i Holland (video)

15-03-2019 14:38, af Annika Knudsen Lorentsen

Danmarks dressurprins Daniel Bachmann Andersen har netop vundet stort over tyske Isabell Werth i CDI3* Grand Prix med Blue Hors Don Olymbrio

Wansuela Suerte lever ikke mere

28-01-2015 14:12, af Thomas Bach Jensen

Hubertus Schmidts mest succesfulde Grand Prix-hest igennem tiderne, Wansuela Suerte, er blevet aflivet i en alder af 22 år

Torben Frandsen fire fejl i Grand Prix

20-04-2008 16:21, af Thomas Bach Jensen
Det forlyder fra CSI*** Lummen i Belgien, at Torben Frandsen og Alcamo Vogt gjorde en flot indsats i dagens Grand Prix og kun én meget ærgerlig nedrivning.

Fantastiske unge dressurheste

13-03-2010 18:40, af Martha Bettina Jensen
Dansk Varmblods Hingstekåring |Spændende opløb mellem de unge dressurheste i sidste heat af unghestechampionatet.

Resultat af ekstraordinær forbesigtigelse

06-01-2010 14:36, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Dansk Varmblods ekstraordinære forbesigtigelse af hingste med henblik på udtagelse til hingstekåringen i Herning kunne trods heftige vejrforhold i nogle steder af landet afvikles uden problemer

Aktiv Form inviterer til praktisk demonstration i Herning

09-03-2011 17:46, af Signe Wiese
Hver dag under hingstekåringen i Herning kan man følge en praktisk demonstration af det nyudviklede aktiveringssystem PAS, der kan øge præstation og velfærd hos både hest og rytter

Glock's Zonik i international Kür-sejr (video)

25-06-2017 10:18, af Thomas Bach Jensen

De to Glock-ryttere Edward Gal og Hans Peter Minderhoud dominerer topplaceringerne ved det internationale dressurstævne i Rotterdan, hvor det i går blev til Grand Pris Kür-sejr for den 9-årige DV-hingst, Glock's Zonik, med Edward Gal i sadlen

Glock’s Zonik ny hollandsk mester

17-07-2017 08:48, af Cecilia Lindahl

Den hollandske rytter Edward Gal og den 9- årige DV-hingst Glock’s Zonik tog i går sejren i Grand Prix Kür og kan dermed kalde sig hollandsk mester

 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Daniel og Zack vinder World Cup kvalifikationen (opdateret)

16-03-2019 18:06, af Cecilia Lindahl

En helt fantastisk præstation fra Daniel Bachmann Andersen og Blue Hors Zack, der netop har vundet den tiende og sidste World Cup kvalifikation

Stutteri konkurs: Stor interesse for netauktion

12-03-2019 09:48, af Cecilia Lindahl

Hele 48 heste er under hammeren på en netauktion efter det kendte Stutteri Jens Kvist er gået konkurs. Der er stor interesse for de mange heste, og særligt for hesten For Life, der indtil nu står med det højeste bud

Peter og Esben havde en hestefest i Herning

13-03-2019 18:59, af Mathilde Brejner

Peter Falktoft og Esben Bjerre Hansen besøgte Dansk Varmblods Hingstekåring. Her fik de bekræftet deres fordomme om vestjysk vejr, blev klogere på ridesport og fik testet hesteløbebånd 

Daniel rider sig til sikker sejr i Holland (video)

15-03-2019 14:38, af Annika Knudsen Lorentsen

Danmarks dressurprins Daniel Bachmann Andersen har netop vundet stort over tyske Isabell Werth i CDI3* Grand Prix med Blue Hors Don Olymbrio

Bekræftet tilfælde af herpes virus 1

14-03-2019 10:28, af Kristine Ulsø Olsen

Der er desværre konstateret et tilfælde af herpes virus 1 i en jysk rideklub

Fornem start for Jorst og de sorte heste

14-03-2019 14:53, af Kristine Ulsø Olsen

Efter at have kendt både Zhaplin Langholt og Deep Impact i et par måneder, har Charlotte Jorst haft stævnedebut på begge heste med sejre til følge

Cathrine og Cassidy dansede sig til tops

10-03-2019 17:22, af Mathilde Louise Stenild Brejner

Dressurdronningen Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy lavede dobbelt op, da de red sig direkte til toppen i dagens Grand Prix Kür. Det var dressur, når det er allerbedst, hvad der da også blev belønnet med point over den magiske 80 procents-grænse

Lufthavn genåbner efter 25 heste er døde

12-03-2019 11:55, af Cecilia Lindahl

En lufthavn og en travbane i USA genåbner faciliteterne efter i alt 25 heste er døde på mindre end tre måneder

Dufour: Jeg er meget følerytter

16-03-2019 12:29, af Cecilia Lindahl

Cathrine Dufour gav torsdag aften under Dansk Varmblods Hingstekåring et indblik i, hvordan hun træner sine heste. For hvordan får hun dem til at gå i så flot en holdning og med så meget energi og overskud? 

Jeg vil gøre det hele igen

13-03-2019 07:59, af Cecilia Lindahl

Den danske dressurrytter Rikke Svane endte i sidste øjeblik på det danske landshold til WEG 2018 i Tryon, hvor hun leverede en super præstation med sin egen hingst, som hun har modtaget millionbud for, men han er ikke til salg