Gør det simpelt - gør hesten holdbar

25-08-2013 12:30

Det var nogle af hovedbudskaberne i Hasse Hoffmanns clinics ved ECCO FEI European Championships, hvor også hans bog blev lanceret på engelsk ’Dressage with heart and mind’

Copyright Ridehesten.com
Hasse Hoffmann med den engelske 'Dressage with heart and mind' uden for Ridehestens stand ved hovedindgangen, hvor det bl.a. er muligt at købe den danske udgave af bogen - bestselleren 'Dressur med hjerte og forstand'.

Det var en tilfreds Hasse Hoffmann, som Ridehesten i dag mødtes med til en snak om de to clinics, han afholdt torsdag og fredag under ECCO FEI European Championships. Begge clinics blev modtaget med stor begejstring blandt publikum, der på meget kort tid blev sat ind i uddannelsen af dressurhesten - fra unghest til Grand Prix.

- Det bliver selvfølgelig let lidt overfladisk, når man ikke har mere tid til så stort et tema, fortæller Hasse, der er glad for, at det lykkedes ham at få hovedbudskabet igennem. - Dressurundervisning er blevet kompliceret, så jeg tror folk responderer positivt på et simplere budskab.

- Når man holder det simpelt, så bliver hesten lykkelig, forklarer Hasse og henviser til, at hesten skal have simple budskaber; fremaddrivende hjælp, modstående hjælp og de sideførende hjælpere. Når disse er på plads, så kan man alt med hesten. Det næste er så at holde hesten holdbar og det er ikke helt så simpelt, for spørgsmålet om, hvor meget hesten kan holde til (både i varighed og intensitet) er et spørgsmål om erfaring og fingerspidsfornemmelse hos rytteren at vurdere.

Til clinicen havde Hasse medbragt flere af sine egne ryttere, som Marlene Folmer, Susanne Barnow, Bjarne Elefsen, Sune Hansen og Louisa, som på heste i forskellige aldersgrupper og på forskellige uddannelsestrin hjalp til at demonstrere det simple budskab over for det opmærksomme publikum.

- Budskabet er ikke kun henvendt ryttere med ambitioner om at ride Grand Prix, forklarer Hasse, der mener, at alle typer af ryttere har en pligt til at ride og uddanne deres heste korrekt, for at få glade og holdbare heste. Men ikke kun rytterne bør tilegne sig en god grundviden om korrekt ridning og uddannelse af heste, også publikum ved stævnerne, der frejdigt kommenterer på deltagernes ridt, bør ifølge Hasse have en god grundviden at basere deres kommentarer på.

Med de to clinics har Hasse dermed gjort sit til at udbrede viden om korrekt ridning og uddannelse, så EM-publikummet kan se på dagens Grand Prix Kür gennem velforberedte briller.

Hasses egen bog ’Dressur med hjerte og forstand’ er i forbindelse med EM blevet trykt på engelsk i få eksemplarer, inden den senere for alvor bliver lanceret internationalt under titlen ’Dressage with heart and mind’. 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen