Frygten for at fejle og lave fejl

13-10-2023 14:15

Lars Mars

Frygten for at lave ”fejl” – kan ofte fylde meget mere end glæden ved at vise det som man har trænet, eller øvet sig på

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi lever i en præstations-kultur, og en konstant søgen på anerkendelse – vi giver ofte samfundet skylden for, at vi bliver pressede med høje forventninger fra omverdenen.

MEN ofte er det os selv der sætter de høje forventninger – vores fokus på præstationer og resultater skaber en stress-tilstand som er med til, at skabe usikkerhed og tvivl til os selv.

Med et stort pres overfor os selv, kan vi faktisk helt glemme alt det som vi kan – og i stedet komme til at fokusere mest på ”alt det der kan være svært, eller kan gå knap så godt”.

Vi kan ikke alle få 12 til eksamen, eller komme på landsholdet – men alle kan gøre sit bedste for at være optimal forberedt, og at have en positiv mental-indstilling.  

Det er helt naturligt at vores hjerne søger efter de forklaringer som er lettest at forstå – altså at det f.eks. er omverdenens skyld at vi er pressede. Dvs. at vores hjerne er super god til at skubbe skylden og grunden videre – så vi ikke selv skal tage ansvar for det der påvirker os.

Vores tankegang og mentale-indstilling har en stor betydning for det udbytte som vi får – så hvis vi har mest fokus på det der er svært, eller det der kan være svært, eller frygter at lave ”fejl” – så bliver vores hjerne rigtig god til det.

Vi kan heldigvis hjælpe vores hjerne ind på den bedste vej – så den ikke får lov til at løbe løbsk i et tankemylder som gør os utryg, og i en informationsmængde, om hvad der kan være svært.

Jeg ved at jeg ofte kommer til at skrive lidt lange blogindlæg – det er bl.a. fordi at jeg bliver grebet af, at det hele hænger sammen, og har en stor påvirkning og betydning for hinanden – så det kan være lidt svært hvor jeg lige skal stoppe.

Jeg har en stor passion for hvordan vi kan hjælpe os selv på den bedste måde, både til udvikling og præstation, eller til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme vores udvikling og præstation samt glæden til det som vi gør.

I dette blogindlæg vil jeg forsøge at holde mig til korte overblik, råd og ideer – og forhåbentlig skabe lidt interesse for, hvordan vi kan gøre vores mentale-indstilling lettere for os selv.

Vi kan konstant blive påvirket af hvor svært livet kan være, både fra de sociale medier, fra tv og blandt andre mennesker – og det er som om at det er blevet trendy, at det skal være ”svært”.  Det er desværre et quickfix som hjernen søger, som en accept at ”det er synd for mig”.   

Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden
Det vi oplever i skole/uddannelse, på arbejde, i hverdagen, i familien, og til sporten påvirker hinanden.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne har svært ved at skelne mellem de forskellige områder – så vi vil automatisk slæbe påvirkninger med fra det ene, til det andet.

  • En god dag i skolen/uddannelsen, eller på arbejdet – giver typisk også en god indstilling til træningen, og det bliver fedt at komme til træning, og at finde løsninger hvis noget er lidt svært.
  • Omvendt vil en knap så god dag – også kunne påvirke med en knap så god indstilling – så der vil være mere fokus på det som kan blive svært, eller at kunne finde løsninger på det som ”går knap så godt”.

Det skabe uro i hovedet, når hjernen kommer til at blande det hele sammen – så vi ikke helt ved hvor eventuelle ”knap så gode” påvirkninger kommer fra – og derved kan vi have svært ved, at få taget fat i dem og få  dem løst.

Det vil resultere i, at der konstant ulmer en usikkerhed enten bevidst, eller lige under overfladen som noget ubevidst. Det fremkalder en stress-tilstand fordi at hjernen mangler tryghed.

Den utrygge følelse vil stresser hjernen, så den er parat til at gå i ”alarmberedskab” når vi skal præstere - f.eks. når vi tager til stævner, til eksamen, eller til et vigtigt møde – så vil hjernen typisk opleve det som noget ubehageligt – ”for sæt nu at det ikke går godt/og at vi fejler?”

Du kan eventuelt prøve at være opmærksom på nedenstående forslag:

  1. Hjælp hjernen ind på den bedste vej
    Vores hjerne er styret af følelser og instinkter – og det er ikke altid godt – derfor kan vi med stor fordel, hjælpe vores hjerne til, at have den bedste positive mentale-indstilling til det som vi skal i gang med.
  2. Sæt en ”kile” i dit tankemønster
    Hver gang du bliver lidt i tvivl – så sig til dig selv: ”Hey – kan det betale sig at jeg tænker sådan” – så hjælper vi vores hjerne til at tage stilling, i stedet for bare at løbe rundt i hamsterhjulet.
  3. Ros dig selv
    Din hjerne vil elske dig for det – jo mere vi roser os selv for de helt almindelige hverdags ting, og de helt almindelige rutine-ting i din sport – jo mere ro og tryghed skabes der i hjernen. Hjernen får derved skabt et godt og positivt fundament.
  4. Glæden til din sport – i stedet for kun fokus på præstationer og resultater
    Når vi fokusere på glæden til det som vi skal i gang med – skabes der overskud og overblik til at kunne tage de bedste beslutninger, til at hjælpe dig selv og ponyen/hesten på den bedste måde.
  5. Smil
    Et afslappet / smilende ansigt påvirker hjernen meget mere end vi kan forestille os – det skaber ro og tryghed i hjernen.
  6. Mobiltelefonen – sociale medier
    Prøv at vurdere om du læser flest opslag om mennesker der påvirker dig med ”knap så positive” påvirkninger – eller om du søger dem som påvirker dig positivt og skaber glæde.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT HJÆLPE DIN HJERNE  

Læs meget gerne også mit blogindlæg om fordelen ved at ”ROS DIG SELV” HER

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

På min blog på Ridehesten.com HER
På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  HER

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner