Fra OL bronze til træner for to finalister

15-08-2016 09:08
OL

Andreas Helgstrand red sit første OL i Athen i 2004 på Blue Hors Cavan, i Hongkong var han på det bronzevindende hold med Blue Hors Don Schufro, og i Rio er han træner for Anna Kasprzak og Severo Jurado Lopez, der begge er i finalen

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand er træner for Anna Kasprzak og Severo Jurado Lopez, de er begge i kürfinalen.

Andreas Helgstrand er til sit fjerde OL - første gang var i Athen i 2004, hvor han red Blue Hors Cavan. I 2008 var han på landsholdet i Hongkong, og sammen med Anne van Olst og prinsesse Nathalie vandt han bronze med holdet, dengang på avlshingsten Blue Hors Don Schufro.

I år står han på jorden i Rio, som han gjorde det i London, i sin egenskab af træner for Anna Kasprzak, og i år også for Severo Jurado Lopez, begge er de blandt de 18 finalister i dagens kür, som afgør de individuelle medaljer. 

Hvad gør OL så specielt?
- Det er stort at ride OL, fordi der er så meget mere presse på end vi er vandt til fra andre mesterskaber. Man komme ind i et "mode" i og med, at man bor i OL byen sammen med nogle du ikke er vandt til at være sammen med. Der er meget ventetid, og på den måde kommer man ind i en boble, på en måde, som man ikke oplever det ved almindelige stævner, indleder Andreas Helgstrand, og han fortæller, at i den proces hober forventningerne sig lige så stille op - både til engen præstation og til hesten, og man bliver mere spændt. Det ligger noget ekstra pres på en. 

- Man rider på en måde mere for Danmark, når man rider OL også, fordi man ved, at så mange flere sidder og følger med hjemme i stuerne. Når man først kommer til hest og i konkurrence, så er det ikke anderledes end ethvert andet stævne af større karat. Så er man fokuseret på konkurrencen og hesten.

Copyright Ridehesten.com
Andreas ved sit første OL i 2004 på Blue Hors Cavan.

OL imponere hver gang
Andreas er nu til sit fjerde OL, og han fortæller, han bliver lige imponeret af hele setuppet, hver eneste gang. Forud for OL i Rio gik der mange, dårlige historier, men de har vist sig at være gjort til skamme. Forholdene for hestene er perfekte her. 
- Vi havde ikke forventet, det ville se så godt ud, som det gør. Det er perfekt, staldene, banerne, det ville være en stor skam at kritisere det, understreger Andreas. 

Med den rigtige hest - så er OL fortsat et mål
Når Andreas står her og træner sine ryttere, får han så ikke lyst til selv at ride med igen? - Det gør man jo, men det kræver den helt rigtige hest. Så man kan ride med både i den individuelle- og i holdkonkurrencen. De ryttere som er med her, har ofret noget for det. Danskerne skulle endog ud og kvalificere sig individuelt for at kommer til Rio. Der er gået nogle timer til for at nå hertil. Og det savner jeg ikke, de mange timer på landevejen, smiler Andreas. 
Men står den rigtige hest der, så .....

Copyright Ridehesten.com
OL holdbronze til Danmark i Hong Kong i 2008: Anne van Olst, prinsesse Nathalie og Andreas Helgstrand.

Husker medaljen som var det i går
- Jeg husker tydeligt, at vi står og der og ser, at Debbie McDonnald fra USA ikke kan nå os. Anne van Olst og jeg begyndte at råbe, mens vi løb ned i stalden for at hente hestene. Det er en drøm, der går i opfyldelse, hvem vil ikke gerne have en OL-medalje, spørger Andreas. - Alle elitesportsfolk ved hvad der kræves for at få en OL-medalje, uanset, hvilken sportsgren det drejer sig om. 

Andreas har vundet VM sølv og bronze i Aachen i 2006, og hvordan sammenligner han så de medaljer med OL-medaljen? - OL medalje er bare mere, sådan er det. 

Træner for to
Ved OL i Rio har han en anden funktion, her er han træner for de to kürfinalister Anna Kasprzak og Severo Jurado Lopez. - Det er altid spændende at være træner, at få ekvipagen til at performe optimalt på dagen. Det er timing, og det er vildt svært. Annas Pepe er 17 år, så han skal manageres helt rigtigt for at han kan gå optimalt på banen, mens Severos hest er ung og mere uerfaren, og den skal så trænes anderledes. Begge har gjort det super godt, og jeg er meget stolt af Anna igen er i en OL finale, og at Severo også har nået dertil. Det er for mig et mål som træner. Begge ryttere rider godt, en ting er hestene, men de rider derinde på banen. Og de har begge nået deres målsætning om en finaleplads. 
Andreas taler også om, hvor vigtigt det er at sætte rytterne op til opgaven, og ikke bare rette fejl på fejl, men få rytternes selvtillid bygget op. Begge ryttere er midt i 20'erne og unge i denne sport, men de har allerede nu stor erfaring.

- Jeg er lige nervøs, hver gang de rider på banen, ler Andreas. Om målsætningen i finalen siger han: - Kan Severo blot holde sin 6. plads fra Specialen, så er vi rigtig godt tilfredse, at avancere bliver svært, men han har en god kür. Omvendt, så har Anna en rigtig god og svær kür, som hun kender rigtig godt, så jeg tro på, at hun kan avancere nogle pladser. Desværre har Anna et lidt træls starttidspunkt som den anden i küren, men hun og Pepe er et godt makkerpar, de skal nok klare den godt, er Andreas Helgstrands vurdering. 

Se startlisten til finalen HER: 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen