Fra krigsindsamling til Rolex Grand Prix

27-02-2018 12:08

Camilla Tiefensee Schrøder

Det ikoniske CHI Royal Windsor Horse Show afholdt i de kongelige gemakker på Windsor Castle i England kan i år fejre 75 års jubilæum. Showet startede oprindeligt som en krigskampagne under 2. verdenskrig

Copyright Ridehesten.com
Windsor Castle åbner for offentligheden årligt i forbindelse med Royal Windsor Horse Show. Foto: presse
Nyheden fortsætter efter annoncen

Da Royal Windsor Horse Show blev afholdt for første gang i 1943 var rammerne noget anderledes end de er i dag. Dengang var formålet med det store hestestævne at støtte "Wings of Victory"-kampagnen til fordel for det britiske flyvevåben under anden verdenskrig. Deltagerne måtte selv ride hen til stævnet, da man måtte spare på benzinen under krigen, og stævnet varede kun en enkelt dag.
Siden er det årlige arrangement vokset gevaldigt i størrelse og international prestige, og i dag er det Storbritanniens største udendørs hestestævne og har status som femstjernet stævne. Det løber over fem dage med 120 klasser fordelt på fem arenaer, og flere af verdens bedste ryttere vil være til start, når ugens højdepunktet, Rolex Grand Prix går i luften. Her er vinderprisen er 300.000 britiske pund, mens der i 1944 til sammenligning var 15 pund til vinderen.

En ting, der dog ikke har ændret sig siden stævnet blev afholdt første gang for 75 år siden, er, at Dronning Elisabeth har overværet showet hver år, og det vil hun gøre igen i år, når det store arrangement løber af stabelen den 9.-13. maj 2018, skriver fra arrangørerne i en pressemeddelelse.

Et kongeligt arrangement
Dronningen har også selv deltaget i showet i sine unge år. På stævnets andet år vandt hun en kørsel-klasse Single Private Driving med den norske pony Hans. Også andre kongelige har været på deltagerlisterne igennem årene, herunder Prinsen af Wales og Duke of Edinburgh
Stævnet er i dag den eneste tidspunkt på året, hvor offentligheden har adgang til slottet i Windsor. 

Støtter velgørenhed
Arrangementet har stadig tradition for at samle penge ind. Efter krigens afslutning er indsamlingen gået til den britiske organisation ABF, som bl.a. hjælper krigsveteraner og deres familier. Hvert år vælges også en velgørende organisation eller et projekt, der er målrettet mod heste, og i år er det projektet Free Spirit Horse Memorial. Det projekt går ud på at bygge en bronzestatue, der skal hylde hestens store betydning for mennesket igennem historien.

I år ventes 55.000 tilskuere at lægge vejen forbi Royal Windsor Horse Show, og billetterne er allerede i salg.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen