Fox-Pitt prøver kloner af sine tidligere stjerneheste

16-09-2024 06:52

Trine Askjær-Jørgensen

I forbindelse med Burghley Horse Trials i England fik den internationale militaryrytter William Fox-Pitt fornøjelsen af at prøveride kloner af hans tidligere stjerneheste, og det gav interessant indblik i forhold til diskussionen om arv og miljø

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kloning af heste bliver mere og mere en realitet. Vi har tidligere skrevet om dansk-amerikanske Charlotte Jorsts kloner af Nintendo og Zhaplin Langholt, og sidste år bragte vi også en artikel om kloning i magasinet Ridehesten februar.

Nu begynder klonerne også i større grad at indtage stævnebanerne. Ved Burghley Horse Trials i England fik publikum i weekenden fornøjelsen af på en måde at overvære et lille stykke historie, idet den internationale militaryrytter William Fox-Pitt red på to kloner af heste ifm. en masterclass afholdt af hans kone Alice. Disse heste er genetiske kopier af hans 5-stjernede vindere, Tamarillo og Chilli Morning. Det skriver Horse and Hound.

Tamarillo e. Tarnik og ud af hoppen Mellita vandt både Burghley og Badminton Horse Trials samt individuelt, europæisk sølv og olympisk holdsølv. I vallakkens sidste leveår besluttede hans ejere og opdrættere Finn og Mary Guinness at lave en klon af den polske angloaraber, så de kunne få en hingst til at bevare hans strålende gener i avlen. Hans klon – ved navn Tomatillo – er en 11-årig, brun hingst født 21 år efter originalen. Han fik sin første uddannelse hos William og startes nu på 4-stjernet niveau af Aaron Millar.

– Begge heste er ægte militaryatleter med stærke kroppe, og de har let ved at galopere. Af alle de heste, jeg har redet på Burghley, var Tamarillo den, der fik banen til at føle mindst, og med Tomatillo er det lidt det samme, fortalte William Fox-Pitt og tilføjede: – Tomatillo er anderledes, fordi han er en hingst, mens "Tam" var en vallak, så han har en lille smule hingstearrogance over sig, som Tam aldrig havde, men han giver mig den sammen følelse af, at alting er nemt. 

William fremhævede også nogle forskelle i hestenes eksteriør og interiør. Han synes f.eks., at Tomatillo er bedre bygget, men har til gengæld mere attitude. Hestenes forskellige personlighedstræk er fascinerende og åbner op for diskussionen om arv og miljø.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– De har selvfølgelig forskellige mødre. Tamarillo blev opdraget af en hård, lille angloaraberhoppe, som var bange for sin egen skygge, mens Tomatillo er vokset op i Texas hos en afslappet, gammel percheronhoppe, så de har et meget forskelligt syn på livet. Tomatillo er meget sådan "Hvad i alverdens er der at bekymre sig om?", mens Tamarillo blev opdraget til at tro, at alt var skræmmende, så jeg tror, det er en faktor. Deres personlighed kan være den samme, men deres udvikling er meget forskellig, forklarede William Fox-Pitt.

Copyright Ridehesten.com
William Fox-Pitt og Chilli Morning ved WEG i Normandiet, Frankrig, 2014. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

William skiftede derefter til Chris og Lisa Stone's Chilli Morning IV, en rød hingst med en blis meget lig originalen. Han er syv år og konkurrerer på 3-stjernet niveau med Gemma Stevens og sigter mod Le Lion d'Angers verdensmesterskaberne for unge heste i slutningen af sæsonen. Den originale Chilli Morning, der døde i 2020, er den eneste hingst, der har vundet i Badminton Horse Trials, og han vandt Bramham tre gange, individuel VM-bronze og holdsølv samt blev nr. 12 ved OL i Rio.

– Det er meget mærkeligt at komme op på ham, for jeg kender ham slet ikke, men jeg får med det samme en følelse af, hvor godt han er blevet trænet i forhold til min, sagde William og fortsatte: – Chilli åd banen på Badminton råt, og jeg får den samme gode følelse af en virkelig god galop, hvor han virkelig kan åbne sig op.

William begyndte først at ride Chilli Morning, da hesten var 12 år, så det er vanskeligt at sammenligne, når klonen er fem år yngre, men det skal blive spændende at se, hvordan begge heste udvikler sig, og om de klarer sig ligeså godt på stævnebanerne som deres originaler.

Kilde: Horse & Hound

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen