Første rideklub er miljøcertificeret

21-02-2014 09:11

Stutsborg Rideklub er den første rideklub, som har opnået miljøcertificeringen. Klubben er smukt beliggende i et større skovområde mellem Farum og Lynge i distrikt 2, og klubben har omkring 550 medlemmer

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Forberedt på miljøcertificering
Stutsborg Rideklub er en aktiv klub, som har været certificeret i de to basiscertificeringer organisation og sikkerhed siden april 2012. Klubben er netop blevet recertificeret, da certificeringerne skal fornys hvert andet år. I den forbindelse ønskede klubben også at blive miljøcertificeret. De har gennem flere år været forberedt på denne certificering, og det var derfor nærliggende for klubben at kaste sig ud i opgaven, da miljøcertificeringen blev lanceret i september 2013.

Opsamling af regnvand og plastik
Klubben har i flere år haft nedgravede beholdere til opsamling af regnvand og vand fra vandspildtov m.m. til brug ved vanding af de udendørs ridebaner. Klubben bruger 10.000 l. vand om dagen i sommermånederne til vanding af banerne, og de har derved opnået en stor besparelse på vandbudgettet ved at benytte regnvand til opgaven. Vandkopperne i staldene er indstillet, så de hverken giver for meget eller for lidt vand. Rytterne opfordres til hovedsageligt at vaske hestenes ben med spand og svamp, så unødigt vandspild undgås. Der er opsat containere til opsamling af plastic fra spåner og lignende og en separat beholder til plastik fra wrapballerne, hvilket hos Stutsborg Rideklub dagligt er en forholdsvis stor mængde, da der på stedet er opstaldet 100 heste.

LED på indtog
I staldene er der ved at blive etableret belysning med sparerpærer, belysningen på udendørsbanerne erstattes af LED-pærer, og der arbejdes p.t på en brugbar løsning i ridehallerne. Der etableres tænd-/sluk-ure på strømslugende el-apparater som cola/kaffeautomat og varmeblæser i rytterstuen. Derudover etableres der skumringsanlæg i ridehallen, så det kun er muligt at benytte belysning, når det er mørkt. Der etableres også tænd-/sluk-ure i klubbens ridehaller, så lyset slukker, når der ikke har været aktivitet i ridehallen i 10 min.

Information skal øge besparelserne
Klubben vil over en periode synliggøre besparelserne for klubbens medlemmer i håb om, at indsatsen derved bliver styrket. Der ønskes også et tæt samarbejde med Allerød Kommune omkring projekterne. Allerød Kommune er med i Green Cities 2014, som er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder med seks overordnede mål: klima, grundvand, affald, økologi, trafik og natur. At Stutsborg Rideklub har opnået en miljøcertificering er derved også en rigtig god reklame overfor kommunen.

Miljøpolitik skal der til
Klubben har udarbejdet en miljøpolitik, som er tilgængelig på klubbens hjemmeside. Medlemmerne har taget rigtig godt imod dette arbejde og engagerer sig i opgaven, selvom det også har betydet, at alle skal yde en ekstra indsats for at bibeholde denne certificering. Medlemmerne skal samle møg efter deres egne heste i ridehuset, huske at slukke lyset efter sig, bringe sodavandsflaskerne hen til den rette beholder og i det hele taget hjælpe hinanden med at huske på miljøtiltagene i klubben. Klubben har indført alle disse miljøtiltag over en længere periode, og det er helt klart en af grundene til, at miljøcertificeringen er blevet en succeshistorie i Stutsborg Rideklub.

Stutsborg – til inspiration for andre
Dansk Ride Forbund glæder sig til at følge klubbens udvikling, og håber, at klubbens tiltag kan være inspirationskilde for andre klubber, som måske leger med tanken om at blive miljøcertificeret. Stort tillykke til Stutsborg Rideklub med specielt miljøcertificeringen, men selvfølgelig også de opnåede recertificeringer indenfor organisation og sikkerhed.

Yderligere oplysninger omkring miljøcertificeringen og Dansk Ride Forbunds Miljøguide kan findes HER.

Kilde: Dansk Ride Forbund

Stutsborg Rideklub

Christine Krogh Frausing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Christine Krogh Frausing