Forårets små stjerner på vej hos Heiline

10-01-2021 21:38, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Heiline i Odder, hvor bl.a. den internationale dressurhest Heiline’s Danciera er kommet til verden, ser avlerparret Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen frem til at kunne byde velkommen til fem føl

Copyright Ridehesten.com
Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen med deres medaljehøst på eliteskuet i 2018, bronzemedaljehopperne Heiline's Diva Galaxy og Heiline's Diva Romance. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen har igennem deres avlerkarriere avlet på flere hoppestammer med succes, men ingen kan slå deres hannoveranerhoppe Danseline TS e. De Niro/ Lancier, der er helsøster til Celle-hingsten Dancier, der også ligger i mange danske afstamninger.

Hos Line og Heine er Danseline bl.a. blevet mor til 10 føl, der blandt andet tæller den kårede hingst Heiline’s Zanzier e. Blue Hors Zack, BRDH-hoppen Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov og SRDH-hoppen Heiline’s Danciera e. Fürstenball, der er tredobbelt UVM-finalist og DM-sølvmedaljevinder i 2020 og i den danske bruttotrup med OL i sigte.

Copyright Ridehesten.com
BRDH-hoppen Heiline's Diva Romance, der her ses som 4-års under Victoria Vallentin, har to døtre hos Stald Heiline, og hun er under uddannelse hos Dennis Fisker. Foto: Ridehesten.com/Maria Lærche Mortensen.

– Vi avler simpelthen kun på den stamme nu, fordi vi har haft så stor succes med dem. Vi har fået omkring 15 føl på den stamme og har nu syv hopper med Danceline som mor, mormor eller oldemor, fortæller Line.

Således er alle de fem føl, de venter i 2021, ud af Danseline-familien.

I 2020 fik de to føl med ET-metoden (embryo transfer), og i samarbejde med VetEmbryo i Rødekro, har de i år opnået gode resultater ved ICSI. Et af de føl, der ventes på stutteriet i år, er netop lavet med ICSI, ligesom Line og Heine har to embryoner befrugtet med Valverde og et med Bon Coeur liggende i fryseren, og de skal lægges i rugehopper i kommende avlssæson.

– Vi skulle egentligt have haft to føl mere i år, men to rugehopper absorberede embryoner efter Bon Coeur og Blue Hors Don Schufro, fortæller Line og fortsætter: – Vi forventer med vores hopper, der er i sporten, at vi vil forsætte med både ICSI og ET, da det jo er en fantastisk mulighed. Vi var lidt nervøse ved ICSI, om hoppen efterfølgende ville være påvirket af det lille indgreb, men vi må sige, at det har et super forløb, hvor hoppen har været godt tilpas efterfølgende.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe og Heiline's Danciera ved DM i 2020. Stald Heiline har solgt Dancieras datter, men har dens to lovende døtre. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Line og Heine har været så begejstrede for at avle med Danseline TS og hendes døtre, at de har købt hendes allerførste tyskfødte datter, San Amours Sansoucci e. San Amour, og har ligeledes købt et af deres egne opdræt efter Danseline tilbage, Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov.

De venter også føl efter en tredje Danseline datter, nemlig Heiline’s Dancing Queen e. Revolution, og den fjerde Danseline datter, de venter føl efter, er bronzemedaljehoppen Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy Win, som er i uddannelse hos Dennis Fisker og udvikler sig særdeles lovende. Hun skal fortsætte i sporten, og hendes kommende føl er lavet ved ICSI.

Endelig er der gode gamle Danseline selv, der fylder 16 år og igen skal have føl efter Fürstenball. Listen over stutteriets ventede føl lyder således:

  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancing Queen e. Revolution/ De Niro
  • Total Hope x RDH Heiline’s Dancenea e. Blue Hors Romanov/ De Niro
  • Fürstenball x ERDH Danceline TS e. De Niro/ Lancier
  • Fürstenball x RDH San Amour’s Sanssouci e. San Amour/ De Niro
  • Bon Coeur x BRDH Heiline’s Diva Galaxy e. Grand Galaxy/ De Niro (ICSI)

Line og Heine har også flere lovende unghingste efter Danseline. Bl.a. en 3-års hingst efter Grand Galaxy Win, som stilles til forbesigtigelse i Dansk Varmblod af Helgstrand Dressage, der ejer halvpart i den. De ejer sammen med Blue Hors en 2-års søn af Danseline og For Romance, som også er meget lovende. Danselines foreløbigt sidste søn, som er efter Fürstenball og dermed helbror til Danciera, er solgt til landsholdsrytter Anna Zibrandtsen.

Vi har tidligere bragt en avlerprofil af Line Jensen og Heine Bonde Mikkelsen fra Stald Heiline. I magasinet Ridehesten 06/2015 kan du læse artiklen "Hesteavl med ambitioner og drømme".

I magasinet Ridehesten 01/2020 kan du i artiklen "Nørderi med æg" læse om moderne reproduktionsteknikker hos virksomheden VetEmbryo i Sønderjylland.

Copyright Ridehesten.com
Heiline's Zanzier, der også er efter Danseline TS, er avlshingst i Polen og ses her med sin ejer Mateusz Cichon. Foto: Wiktoria Roznowska.

Info

Hvad er embryo transfer?
Ved embryo transfer (ET) insemineres donorhoppen på almindelig vis, sædcellen befrugter ægget inde i hoppens æggeleder, hvorefter det lille befrugtede æg, også kaldet embryo, kommer ned i livmoderen. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder, og det lille embryo kommer med ud i skyllevæsken. Efterfølgende filtreres væsken, og embryonet findes i mikroskop. Efter at være blevet rengjort flyttes embryonet over i en egnet rugehoppe.
Hoppens livmoder behøver ikke at kunne opretholde en drægtighed, men det er vigtigt, at hun ikke har en bakterie- eller svampeinfektion i livmoderen, da hun i så fald vil smitte embryonet, når det kommer ned i livmoderen, før det skylles ud.

Hvad er ICSI?

Siden 1980’erne har man kendt til og anvendt embryo transfer, men efterfølgende er der kommet ny teknik på banen: ICSI (Intra Cytoplasmisk Sædcelle Injektion) er i praksis en reagensglasbefrugtning under mikroskop.
Det er ikke afgørende, hvor hoppen befinder sig i sin brunstcyklus. I hoppens æggestok sidder der altid flere små follikler (æg), som venter på deres tur. Disse follikler kan suges ud uanset størrelse, efterfølgende modnes de i et reagensglas og befrugtes under mikroskop. I de fleste tilfælde kan man suge mellem 5-15 æg ud af æggestokken. Ægget befrugtes ved, at man udvælger en enkelt sædcelle, og indsprøjter den i ægget. Efter befrugtning vokser embryonet 7-10 dage i et medie, før det kan overføres til en rugehoppe eller nedfryses. De befrugtede æg kan gemmes i adskillige år nedfrosset i flydende nitrogen.

Læs også

Ekstraordinær 35-dages test

14-11-2013 12:56, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Dansk Varmblod afvikler i starten af 2014 en ekstraordinær 35-dages test. Her har hingste, der ikke havde mulighed for at deltage i efterårets afprøvning, mulighed for at aflægge en prøve inden hingstekåringen i marts

Dansk verdensmester i mønstring

19-07-2009 10:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ung i Dansk Varmblod, Christian Springborg, er i weekenden blevet kåret til verdensmester i mønstring

Få hingstekåringskataloget med posten

24-02-2015 07:57, af Thomas Bach Jensen

Det er stadig muligt at forudbestille kataloget til Hingstekåringen 2015 og få det tilsendt pr post.

Et stærkt springende 3-års felt

13-08-2016 22:28, af Sanne Kolind
Avl|

I dag var det springhopperne der skulle i aktion til sadelkåringen i Region 5 på Vilhelmsborg.
Der var mange rigtig godt springende 3-års hopper, og 10 hopper blev udtaget til Eliteskuet

Fra auktionsføl til ridehest I

11-07-2009 09:41, af Thomas Bach Jensen
Dansk Varmblod bringer de næste uger fremover en ugentlig nyhed om nogle af de føl, der er solgt på elitefølauktionen og har udviklet sig til succesfulde rideheste. Det viderebringer vi her på siden

Dansk Varmblod - god debat

12-02-2011 14:54, af Britt Carlsen
Avl|
På Dansk Varmblods repræsentantkabsmøde har der her til eftermiddag været en god og saglig debat om de fremstillede forslag - nogle fik forsamlings opbakning andre ikke

15 flotte unghingste til test

19-10-2015 12:09, af Britt Carlsen
Avl|

Samtlige 15 unge hingste til Dansk Varmblod 35-dages test blev indsynet i dag. Det var et godt gensyn med hingstene som alle var velforberedte på opgaven

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

18 heste, 3 lastbiler og 2 ryttere i Portugal

21-01-2021 20:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig

Dufour: Det giver ro i maven

23-01-2021 18:38, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre år siden havde Cathrine Dufour kun Atterupgaards Cassidy som kunne gå Grand Prix, men nu begynder listen af udannede Grand Prix-heste at vokse og det giver både overskud og ro i maven hos Cathrine

Jytte Jarl lever ikke mere

23-01-2021 10:44, af Thomas Bach Jensen

I går mistede dansk ridehesteavl en stor personlighed, da Jytte Jarl sov ind i en alder af 91 år. Hun var en af de fremtrædende danske hingsteholdere i 60'erne og 70'erne, og efter 25 år på havet flyttede hun tilbage Danmark for at genoptage hesteavlen på Mors

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Helgstrand opkøber OL-vinder Ludger Beerbaum Stables

17-01-2021 18:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Helgstrand Dressage gør nu et storstilet forsøg på at erobre det internationale marked for springheste med et nyt opkøb og samarbejde med den tyske firdobbelte OL-vinder i springning Ludger Beerbaum

Flot debut til Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia

21-01-2021 15:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg

Ponyfamilie og danmarksmester på to år

17-01-2021 10:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

I Sorø bor en familie som på lidt over to år er gået fra ikke at have noget med heste at gøre til at eje tre dressurponyer, tilbringe minimum tre timer i stalden hver dag, og blive en af de yngste danmarksmester i ponydressur nogensinde

Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04, af Kristine Ulsø Olsen

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

– Min voldelige kæreste tvang mig til at sælge hesten

16-01-2021 14:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Marias partner var psykisk og fysisk voldelig mod hende og tvang hende til at sælge sin elskede PRE-hest Malí, da han ville have Maria for sig selv. Men hun gav ikke op og kæmpede en lang og sej kamp for at få sit liv og sin bedste ven tilbage