Et sundt bækken giver hesten længere ridekarriere

21-12-2018 07:32

Mange danske heste har problemer med bækkenet, men hvis vi skal forstå, hvorfor hesten netop udvikler problemer dér, skal vi zoome ind på hestens lænd, som ved korrekt træning både anatomisk og funktionelt er nøgledele til, hvordan man undgår at hesten får ondt efter træning 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ser vi på skelettes anatomi hos en hest, så danner lænden en lille bro, der forbinder den store og kraftfulde bagbart med den store og kraftfulde forpart. De resterende ryghvivler er understøttet af ribbene, hvad der i sidste ende betyder, at de er bedre stabiliserede. Lænden er derimod i højere grad afhængig af en god og velkoordineret muskelfunktion. Med andre ord kan lænden anatomisk betragtes som et svagt og udsat sted på hestens krop, fortæller Nikoline Hostrup Borge, exam. fysioterapeut til både heste og mennesker, Hestens Fysioterapeut. 

– Vi ser det også hos mennesker, der ofte får lændeproblemer, hvad der forklarer, hvorfor der findes så mange retningslinjer for, hvordan man bør løfte tunge ting, sidde eller træne sin ryg, siger Nikoline Hostrup Borge. 
At hestens lænd er et svagt sted på hestens krop kan betyde, at hvis hesten eksempelvis skrider ud med bagparten, vælter, træder i et hul eller laver voldsomme bukkespring, så er lænden i stor risiko for vrid, som kan resultere i roterede og låste lændehvirvler. Hvis hesten har fået det, kan det medføre muskelsammentrækninger i musklerne omkring, hvad der i sidste ende kan betyde, at hesten får en skæv bækkenstilling. 

I princippet kan alle bækkenets led også blive udsat for vrid, slag eller vedvarende irritation af leddene, som medfører låsninger og skævheder. Det resulterer i muskelforsvar, som igen kan være med til at trække lænden skæv, fortæller Nikoline Hostrup Borge. 


Hvad er symptomerne på lænde- og bækkenproblemer?

Symptomer på at hesten har problemer i bækken og lænd er blandt andet, at hesten har svært ved at sætte sig eller bære sig. Hesten har svært ved at lave overgange, den skyder skulder eller har svært ved at gå på den ene volte. Hesten har svært ved sidebevægelser til den ene eller begge sider, den har problemer med anspring i galop, vil kun galopere eller nægter at galopere. Ofte vælger den forkert galop eller krydsgalop, stiver sig og bliver svær at sidde på. Nogle vil også opleve at sadlen glider til den ene side, at hesten virker uren i takten bagtil eller går kort/lang i skridt, m.m. 

Når nogle heste får problemer i lænden og i bækkenet, kan det sandsynligvis hænge sammen med ridning og træning af hesten: 

– Som udgangspunkt er hesten ikke skabt til at bære rytter, og derfor skal hesten lære at bruge sin krop på en hensigtsmæssig måde i forhold til dens rolle som ridehest. Derudover skal hesten opbygge muskelstyrke til at bære rytteren på en sund måde, siger Nikoline Hostrup Borge. 

Man skal i høj grad sætte fokus på overlinjen, for hvis hesten går med for meget spænding i overlinjen, betyder det, at den er begrænset i sin mulighed for at kippe bækkenet ind under sig og øge bæringen – noget der er essentielt i jagten på at øge hestens styrke i lænd og bagpart, og som gør den stærkere, når den skal bære sin rytter. 

Også hestens nakke – og rygligamenter fortjener rytterens fokus i kampen for at undgå en spændt og stram overlinje. Ligamenterne starter ved nakken imellem hestens øren, og hæfter via lameller på de fleste halshvirvler, hvorefter de fortsætter via ryggens torntappe og korsbenet hele vejen ned til halen. Rygligamentet har kun vis længde og er begrænset i sin elasticitet, så derfor opstår der problemer, hvis hesten har en tendens til kippe korsben og bækken bagud – noget der sker, hvis hesten får liv til at gå bag lod. 

– Det kan skabe irritation og inflammation i området omkring korsbenet og også i nakken, fordi rytteren i princippet trækker i ligamentet fra hoved-enden samtidig med, at han eller hun forsøger at presse bagparten ind under hesten, og dermed også trækker i den anden ende af ligamentet, siger Nikoline Hostrup Borge. 
Hvis hesten ikke har mulighed for at kippe bækkenet ind under sig og også træde godt ind under sig, kan det resultere i, at man nedsætter dens mulighed for at fjedre i de store led i bagbenene. Herunder hofte, knæ og has, som alle giver mulighed for elastisk bæring og samling. I stedet overføres en stor del af den støddæmpende funktion i bagparten til gaffelbånd og bøjesenerne omkring koden og korsled. (SI-leddene.) Og sidst, men ikke mindst, også til bækkenet, som på lang sigt kan overbelastes med skader til følge, fortæller Nikoline Hastrup Borge.


Værn om den gode symmetri

Nyheden fortsætter efter annoncen

I den daglige træning bør rytteren også være opmærksom på, at man kan komme til at skabe asymmetri i lænd og bækken, hvis man ikke rider reelt ligeudrettet, så hesten går på bøjet spor. Derudover er overdreven træning på den ene volte eller til den ene side af naturlige grunde med til at skabe asymmetri hos hesten. 

– Et vedvarende højt stressniveau hos hesten under træning og arbejde vil også kunne skabe problemer med spænding i overlinjen. Problemer der sætter sig i bækken og lænd og som på sigt kan føre til nye problemer på andre steder i hestens bevægeapparat, siger Nikoline Hastrup Borge. 

Hvis rytteren har skævheder eller sadlen er skæv eller dårligt tilpasset til hesten, kan det naturligvis også have betydning for hele hestens bevægeapparat, fortæller Nikoline Hastrup Borge.

Copyright Ridehesten.com
Hesten skal kippe i bækkenet og træde dybt ind under sig – ligesom man ser her hos Kyra Kyrklund og Max. På den måde bruger hesten kroppen hensigtsmæssigt, og det fører til, at den vil holde længere.

Hvordan undgår man bækken- og lændeproblemer?

Som udgangspunkt vil mit råd være at træne og ride efter træningsskalaen og fordringerne for dressur, som de traditionelt er beskrevet. Den oprindelige hensigt var at uddanne en sund, holdbar og velskolet ridehest. 

– Hvordan optimal træning udføres skal og bliver også løbende diskuteret, så man helt konkret prøver at udmønte, hvordan træningen reelt ser ud og føles i praksis. Dér vil jeg gerne slå et slag for, at man noterer sig det tidligere beskrevne samt sætter sig lidt ind i hestens anatomi og hensigtsmæssig biomekanik. Ydermere, at man gør sig umage med at ride hesten, så den er afspændt og tilpas samtidig med, at man styrker den, siger Nikoline Hastrup Borge. 

Som jeg ser det, bør fokus være på, at hesten kan arbejde hele vejen igennem hele kroppen uden unødige spændinger. Derfor er varieret arbejde så som træning i kuperet landskab, bomtræning, cavalettis, ridning i vand, ridning på varieret underlag, longering, træning i lange liner, m.m. alt sammen med til forbedre hestens kondition, funktion, kondition og muskelstyrke. Og det hele er i sidste ende med til at skabe en sund og holdbar ridehest – uanset, hvilken ridedisciplin man dyrker, fortæller Nikoline Hastrup Borge. 

Veludførte udspændings- og gulerodsøvelser samt refleksøvelser kan både være med til at bevare eller skabe god bevægelighed i leddene og også øge stabiliteten omkring disse. Derudover kan de give hesteejeren en god fornemmelse for, om hesten har problemer i bevægeapparatet samt skabe større forståelse for hestens styrker og begrænsninger. 

I min funktion som hestefysioterapeut oplever jeg, at mange problemer i bækken- og lænderegionen skyldes låsninger, der kan afhjælpes gennem manuelle manipulationsteknikker som osteopati, kiropraktik eller mobilisering samt bløddels- og bindevævsbehandlinger. Det skal naturligvis understøttes at hensigtsmæssig træning af hesten, mener Nikoline Hastrup Borge. 

Sværere tilfælde vil naturligvis kunne betyde, at hesten har brug for dyrlægebehandling i kraft af eksempelvis ledbehandlinger, blokader, mv. Og derudover kan der være tale om alvorlige tilstande som spondylose, kissing spines, brud, gigt i kors – og facetled og andre sygdomme, som skal udelukkes, fortæller Nikoline Hastrup Borge. 

– Det er vigtigt altid at udelukke problemer i bækken og lænd som sekundært til andre problemer i bagbenenes muskler, led, sener og gaffelbånd, siger Nikoline Hastrup Borge afsluttende. 

Læs også

Oplever du smerter under ridning?

01-02-2021 13:14, af Marie Helene Rigård Rohleder

Bækken, hofte og ryg er de vigtigste komponenter for rytteren. Det skal bare fungere smertefrit, fortæller Rikke Riis, som er fysioterapeut for både heste og mennesker. Hun behandler flere ryttere, som har smerter i hofteleddet

Fysioterapeuten guider: Sådan styrker du dit sæde

20-06-2020 14:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvordan sidder du i sadlen? Fysioterapeut Charlotte Amby forklarer, hvordan man som rytter kan analysere sin egen opstilling i sadlen, og hvilke muskelgrupper rytterne kan træne for at sikre styrke og smidighed i bækken- og hofteområdet (video) 

Fra brækket bækken til 145 cm debut

11-12-2019 13:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Claus Hundebøl er en af de ryttere der er til start ved Christmas Show, og med sig har han tre velspringende heste, heriblandt den 10-årige hoppe Landlyst Calina, som brækkede sit bækken som føl, men nu er klar til at gå sin første S-klasse på fredag

Tæt på Thomas Velin

13-04-2009 15:54, af Grethe Næsby
Nu er World Cup-finalerne lige om hjørnet, og vi har en dansk deltager kvalificeret til finalen i springning. Thomas Velin er i Las Vegas, og Ridehesten har inden afrejsen mødt ham til en snak om træning, mål og succes

Skal du varme op alt for længe?

19-02-2019 11:57, af Cecilia Lindahl

Har din hest brug for meget lang opvarmningstid? Synes du din hest er ufokuseret/modvillig i starten af en træningsenhed, så overvej, hvad der går galt i kæden af vigtige elementer

Bliver din hest masseret?

02-09-2015 16:39, af Nina Marie Villadsen

En omgang massage er både et effektivt og værdsat middel mod ømme muskler, hvad enten det skyldes tilbagekomsten fra en ferie eller mange timers hård træning i sadlen

Er hesten "død" for schenklen?

08-01-2019 12:25, af Cecilia Lindahl

Oplever du, at din hest ikke reagerer fremad for en let schenkel understøttet af et slag med pisken? Hasse Hoffmann fortæller her, hvordan du igen får hesten til at reagere for schenklen

Kan det nås inden jul?

21-12-2015 10:28, af Tonya Bille Nielsen

Nu tæller vi for alvor ned til juleaften, som gemmer sig lige rundt om hjørnet. En glimrende julegaveidé kunne fx være viden? Så hvorfor ikke berige en man har kær med de bedste muligheder for at blive en bedre rytter og hesteejer? 

Sådan kommer du sikkert over ”farligt land”

13-08-2016 14:19, af Ann-Sofie Skovlund Eriksen

Lad dig ikke skræmme af farlige ting på din vej såsom hvide streger eller vejskilte - her kan du få tips til hvordan du træner dig ud af problemet

Træningssamling i dressur for seniorrytterne

17-03-2016 07:20, af Thomas Bach Jensen

Nogle af Danmarks bedste dressurekvipager fra seniorrækken mødes til personlig træning med landstræner Rudolf Zeilinger på Middelfart Ridecenter i næste uge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

Derfor mangler der nogle til DM i næste uge

16-05-2021 11:22, af Kristine Ulsø Olsen

Om præcis en uge bliver dette års danmarksmester i dressur kåret, men ved et kig på startlisten, mangler to af sidste års medaljetagere. Holdleder Anne-Mette binder fortæller at det er et bevidst valg med henblik på den optimale forberedelse frem mod OL

- Jeg glæder mig til DM med min bedste ven (video)

14-05-2021 07:06, af Kristine Ulsø Olsen

I næste uge afholder Equitour DM i dressur for seniorer og her har Cathrine Dufour valgt at medbringe 18-årige Atterupgaards Cassidy. Det bliver deres niende danmarksmesterskab sammen og måske det sidste af slagsen

Daniel Bachmann: Det er mega nervepirrende (video)

15-05-2021 17:06, af Kristine Ulsø Olsen

For et år siden valgte Daniel Bachmann Andersen at gå selvstændig og han er nu ved at have opbygget en god base af unge og til dels uerfarne heste, som han den seneste tid har debuteret med. I dag havde han i München debut med den skimlede hingst Caracciola MT, som resulterede i en anden plads i Nürnberger Burg-Pokal kvalifikationen 

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

To internationale Grand Prix-hingste tilbage i avlen

13-05-2021 18:57, af Kristine Ulsø Olsen
Avl|

Ved Blue Hors' online følaften i går, kunne avlsleder Martin Klavsen afsløre at de to internationale Grand Prix-hingste, Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors Veneziano, er vendt tilbage til hingstestationen og står til rådighed for avlerne i 2021

Sidste OL-kvalifikation i hus for Daniel Bachmann

14-05-2021 21:49, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen er i denne weekend taget til tyske München-Riem, hvor han i dagens Grand Prix blev nummer otte i et meget stærkt felt og samtidig fik kvalifikationen til OL i hus. I samme klasse havde Dorothee Schneider comeback efter at hun var ude for en ulykke under en præmieoverrækkelse, hvor hendes hest døde

Alexander Helgstrand placeret i både junior og U25

15-05-2021 20:02, af Kristine Bjørg Frank Bojsen

I dag har Kolding Rideklub afholdt de sidste indledende rundter, i årets første ECCO Cup kvalifikations stævne. Der er blevet rykket rundt på placeringerne i det samlede resultat og det hele skal afgøres i morgen i kür