Klog er ikke lig med nem at træne

19-05-2020 15:25

Annika Knudsen Lorentsen

Hestens evne til at lære sættes til tider i forbindelse med, hvor nem den er at uddanne og træne, men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, for en klog hest, der er hurtig til at tilegne sig ny viden, er ikke nødvendigvis en underdanig følgesvend

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskere fra universitetet i Lublin valgte for nogle år tilbage (i 2015) at se nærmere på dette, ved at udsætte hele 120 ungheste, der skulle bruges til væddeløb, for to opgaver, for at afgøre, om deres evne til at lære at åbne låget på en foderkasse, kunne indikere, hvor nem hesten ville blive at træne i forbindelse med tilridning. 

Den tid hesten brugte på at lære at åbne foderkassen blev valgt som indikator for den enkelte hests indlæringsevne. Inden hesten blev stillet overfor opgaven, så hver hest en kvinde lægge adskillige håndfulde havre ned i kassen og demonstere, hvordan låget kunne åbnes. Herefter fik hesten 15 minutter til at åbne låget og få fat i foderet. Fuldførte hesten opgaven, blev låget lagt på plads og man obseverede, om hesten kunne gentage sucessen. Førsøget blev ligeledes gentaget den efterfølgende dag. 

I den efterfølgende periode skulle hestene tilrides, og forskerne tog tid på, hvor lang tid hestene var om at fuldføre træningen til og med opsadlingen, samt hvor lang tid der gik, inden de accepterede rytter for første gang. Tilridningen foregik ifølge forskerne efter en human metode i rotunde. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Lærenem eller lærevillig?
Resultaterne af undersøgelsen viste, at der var en sammenhæng mellem en kort tid om at lære at åbne foderkassens låg og en lang periode fra påbegyndt træning, til hesten var under rytter for første gang. Nærmere bestemt viste hestene, der klarede udfordringen med foderkassen bedst, sig at være de roligste, da det kom til den indledende træning til og med sadeltilvænning, mens de ikke velvilligt accepterede rytter. 

Undersøgelsen peger dermed på, at heste med en bedre indlæringsevne ikke er så villige til at acceptere rytter, mens heste med dårligere indlæringsevner samarbejdede bedre med træneren og lettere accepterede rytteren.

Forskerne var ikke umiddelbart overraskede over resultaterne, da erfaringer indsamlet fra professionelle ryttere indikerede, at højtpræsterende heste skulle være sværere at træne og uddanne, da de ikke var nær så villige til at acceptere rytteren. 

Dette understøttes af forskning fra 2012, der viste, at heste, som var mere kontaktsøgende overfor mennesker havde lavere kognitive evner end heste, som ikke var nær så afhængige af mennesker.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner