Fysioterapeuten guider: Sådan styrker du dit sæde

20-06-2020 14:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Hvordan sidder du i sadlen? Fysioterapeut Charlotte Amby forklarer, hvordan man som rytter kan analysere sin egen opstilling i sadlen, og hvilke muskelgrupper rytterne kan træne for at sikre styrke og smidighed i bækken- og hofteområdet (video) 

Copyright Ridehesten.com
Charlotte Amby. Foto: Grafisk Studio
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sædeben, lændesvaj og kip i bækkenet. Alle tre vigtige fokuspunkter for fysioterapeut Charlotte Amby fra Eqphysio.dk, når hun hjælpere ryttere med at blive en bedre byrde at bære for hesten. 

Når du eksempelvis skal springe an i venstre galop, er det vigtigt, at du kan bruge dine sædeben aktivt, hvor man ruller frem på venstre sædeben uden selvfølgelig at kaste sig frem i overkroppen. Men det kræver, at man kan mærke sine sædeben. 

– Prøv at sæt dig ovenpå dine hænder og mærk efter, hvor den hårde sædebensknogle er. Prøv at kør bækkenet frem og tilbage, og mærk hvordan du ligesom ruller på dine sædeben. Som rytter er det også en god ide at prøve at blive longeret, mens du sidder på dine hænder og mærker, hvilken bevægelse som dit bækken laver, siger Charlotte Amby. 

Se videoen her og få en letforståelig gennemgang af sædebenenes position i sædet og hvordan du mærker det i sadlen: 

Op på bolden og træn dine muskler 
At styrke sædet - er et udtryk som ofte bliver brugt blandt ryttere og træner. Når Charlotte Amby taler om at styrke sædet hos rytteren, handler det først og fremmest om, at kigge efter hvordan rytteren følger med hesten. Hvad er udgangspunktet? 

Herefter begynder Charlotte at  arbejde med smidigheden og styrken i de rette muskelgrupper hos rytteren. For at musklerne skal fungere optimalt skal de være stærke - men smidige. 

– Mange ryttere sidder med et stort lændesvaj, eller kommer i bagvægt, fordi de skubber numsen ind under sig og får en flad ryg. Derudover kigger jeg altid på rytteren forfra, bagfra og fra siden. Det kan være, at man falder sammen i hoften og skubber bækkenet til modsatte side, læner overkroppen til den ene side, eller roterer hoften, siger Charlotte Amby. 

Først og fremmest skal rytteren kende sin position i sædet, og så kan man begynde at træne de rigtige muskelgrupper, så man styrker sit sæde i ridningen. 

Se forskellen på rytterens position på hesten og hvilke konsekvenser det har i videoen her: 

Det er en fordel for ryttere at træne bevægelighed i bækkenet. Når du skridter på en hest, er det faktisk gratis mobilisering og dermed behandling for din krop, og du kan få bevæget bækkenet tæt på dets yderpositioner, hvis hesten skridter godt igennem. 

Den samme øvelse kan man simulere på en gymnastikbold. Prøv eksempelvis at lave skridtbevægelsen på bolden, hvor du først ruller den ene og derefter den anden hofte frem. Et tip er at forestille dig, at du dit bækken danner en kop, som du hælder vand ud fra, når du ruller frem på bolden. Hvis du tilbage på bolden, så hældes vandet ud forfra. Her gælder det om at finde den neutrale position, hvor vandet bliver i din “kop”. 

– Jeg anbefaler også, at rytterne sidder på bolden ved siden af et spejl med siden til, og først laver stort svaj i lænden og dernæst flad ryg, og så forsøger at finde en neutral mellemting, hvor du forsøger at sidde lige på bolden eller hesten, siger Charlotte Amby. Ved at se dig selv i spejlet får du en bedre bevidsthed om, hvor din krop befinder sig. 

Brug spejlet til at finde din optimale opstilling i neutralpositionen. Se videoen her og få en nem øvelse til at lave derhjemme: 

Smidige og stærke muskler 
Når du som rytter, er blevet bevidst om, hvordan du sidder i sadlen, så fokus sættes ind på bevægelighed og styrke. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Selvom du skal være bevægelig i eksempelvis bækkenet, er det også vigtigt, at de rette muskler er stærke og udholdende nok til, at du kan holde dit sæde stabilt under hele ridetimen, siger Charlotte Amby. 

Herunder har hun lavet en kort liste over, hvilke muskelgrupper, som du skal have særligt fokus på afhængig af din udgangsposition i sadlen. 

Lændesvaj (Anteriortiltet bækken)

  • Korte og stive lændemuskler (Erector Spinae)
  • Stramme og korte hoftebøjere (Psoas, Rectus Femoris, Tensor Fasciae Latae)
  • Svag balle- og hasemuskulatur (Gluteus Maximus, Semimembranosus og –tendinosus samt Biceps Femoris)
  • Svage mavemuskler (Primært Rectus Abdominnis og sekundært Obliques)

Flad lænd (Posteriortiltet bækken)

  • Stramme og korte mavemuskler  (Rectus Abdominnis)
  • Stramme og korte balde- og hasemuskler (Gluteus Maximus, Semimembranosus og –tendinosus samt Biceps Femoris)
  • Svage lændemuskler (Erector Spinae)
  • Svage hoftebøjere (Psoas, Rectus Femoris, Tensor Fasciae Latae)

Se videoen herunder og få en øvelse du kan udføre derhjemme for at træne din mavemuskulatur med fokus på at undgå lændesvaj. Det vigtigste i øvelsen er, at du hele tiden kan holde lænden flad! Charlotte Amby anbefaler, at man laver  3x10 gentagelser 3 gange om ugen.

I den næste video herunder vises et bud på en øvelse, du kan bruge til at træne din lændemuskulatur derhjemme, hvis du døjer med at sidde med affladet lænd på hesten. Charlotte anbefaler, at man laver 3x10 gentagelser 3 gange om ugen.

– Det er vigtigt, at vi træner bevægelighed og styrke i og omkring vores bækken, for det styrker vores kropsbevidsthed og koordinering, når vi skal ride. Gennem simpel træning kan man styrke sin krop og blive bedre til at give hesten hjælperne uafhængig af hinanden og med mindst mulig pres, siger Charlotte Amby. 

Hvem er Charlotte Amby?

Jeg har en professionsbachelor i fysioterapi og er autoriseret fysioterapeut fra Via University College Holstebro. Desuden har jeg taget en række kurser i fysioterapi og osteopati til heste. I dag arbejder jeg udelukkende med heste og ryttere i virksomheden eqphysio.dk – Equestrian Physio & Performance, hvor jeg arbejder med alle slags ekvipager fra hobby- til eliteniveau.
Jeg laver fysioterapeutisk undersøgelse og behandling, samt pulsmåling og tilrettelæggelse af konditions- og styrkeprogrammer til hesten. Til rytteren tilbyder jeg fysioterapeutisk analyse og behandling til hest og på briks, samt ryttertræningsforløb. Desuden er der mulighed for at få mig fast tilknyttet ekvipagens team gennem et længere ekvipageforløb. 

Jeg har redet, siden jeg var 10 år gammel, og udover ridning har jeg de seneste 10 år lavet  meget styrketræning. 

Jeg har redet en del ungheste for avlere, konkurreret og uddannet til og med M-niveau i dressur og været ansat som rytter på et stutteri i Australien. 

Læs mere her

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner