Er du forberedt på muk?

08-10-2016 09:52

Muk hører til de udbredte og ofte dybt irriterende plager, mange hesteejere må slås med år efter år gennem efterår og vinter. Vær derfor forberedt, forebyg og vid, hvordan du behandler, hvis uheldet alligevel er ude

Copyright Ridehesten.com
Muk opstår typisk i kodebøjningen, hvor huden er tynd, og særligt i eller efter våde og fugtige perioder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi har indtil videre haft et fantastisk flot efterår, hvor regn og blæst er udeblevet. Det kolde efterår og den kommende vinter er så småt om hjørnet, hvilket er et synonym med regn og mudder. I den forbindelse får hesteejere tit problemer med muk på hestens fødder, så er du forberedt på det, hvis det skulle ramme din hest?

Hvad er muk?
Muk er en fællesbetegnelse for infektion nederst på hestens ben. Når hestens ben ofte er fugtige og våde, svækkes huden og mister sin modstandskraft over for de bakterier, der naturligt er i huden. Bakterierne er først farlige for hesten, når de trænger ind i huden, fx i et sår. Muk ses derfor ofte i kodebøjningen, hvor huden er tyndest.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan undgår jeg, at min hest får muk?
Her er nogle gode råd:
- Hold dagligt grundigt øje med selv mindre rifter og irritationer på hestens ben.
- Fjern evt. mudder og snavs fra hestens ben, og skyl og tør dem grundigt efter vask.
- Gør jævnligt udstyr som strigler, bandager, underlag og dækkener rene.
- Forsøg at holde foldene tørre.

Hvordan behandles muk?
Der er ikke nogen nem løsning, når man skal slippe af med en mukinfektion på hestens ben. Så snart man opdager mukken, må man i gang med at behandle. Det er svært at foreskrive en standardbehandling for muk, da årsagerne kan være mange forskellige. Herunder er et par gode råd at prøve sig frem med.
- Vask med et bakteriedræbende middel/sæbeopløsning.
- Fjern skorperne helt, men forsigtigt, da de indeholder mange mikroorganismer.
- Skyl grundigt.

Vil du vide hvordan du slipper af med muk? Så find oktobernummeret af magasinet Ridehesten fra 2013 frem, der kan man på side 96 læse hele artiklen om hvad muk er og hvordan man får bugt med det igen. Ligger du ikke inde med bladet, kan artikelen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner