Sådan forebygger du muk hos heste

26-11-2023 12:13

Annika Knudsen Lorentsen

Fugtige omgivelser, der ofte er kendetegnet for efterårets folde, er perfekte for muk og dermatofilose. Sygdomme, som man skal holde ekstra øje med, hvis hesten skal holdes rask og glad

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er efterår, og det betyder ofte, at foldene bliver fugtige og nogle steder mudrede. Det medvirker til at din hest lettere får muk og dermatofilose. 

Hvad er muk og dermatofilose?
Muk viser sig ved sårskorper i kodebøjningen, mens dermatofilose er sår og små hævelser på kroppen. Muk kan forårsages af den samme bakterie som dermatofilose, nemlig dermatophilosis congolensis, men ses også af andre årsager såsom svampe eller mider. Karakteristisk for dermatofilose er, at håret klistrer sammen i små pensellignende totter, og tager man fat i det, falder det af og efterlader en lyserød overflade med små dråber. 

– Dermatofilose smitter, så det er vigtigt at tage forholdsregler, så alle hestene i stalden eller på folden ikke bliver smittede. Når først en hest er syg, bør man kontakte dyrlægen for at få bekræftet diagnosen og samtidig sikre rengøring af strigler og udstyr, forklarer dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, Jon Vedding.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dyrlægens tips til at undgå dermatofilose og muk:

  • Hold hesten tør og ren
  • Gør det til en vane at kigge efter sår, særligt i kodebøjningen
  • Del ikke strigler og børster med andre og hold dem rene
  • Sørg for, at hesten er helt tør, inden du evt. giver den dækken på
  • Når folden er meget mudret, skal du være ekstra opmærksom på tegn på muk
  • Om vinteren skal du være særligt opmærksom på at få skyllet og tørret hestens ben

Du kan ofte selv behandle muk:

  • Vask med desinficerende og svampedræbende sæbe, f.eks Hibiscrub, Mediscrub eller Klorhexidin shampoo (4%) og blød sårskorperne op, så de løsner sig, mens du vasker hesten. Bakterierne sidder under såret, og derfor er det vigtigt, at sårskorperne kommer af, så du kan vaske selve såret. 
  • Skyl omhyggeligt al sæbe af. Hvis skorperne sidder godt fast, kan de smøres med f.eks. Helosan eller lignende en halv time før, du vasker benet. 
  • Tør forsigtigt men grundigt med noget blødt og rent materiale, f.eks. et rent håndklæde, du kan eventuelt afslutte med en hårtørrer.
  • Smør den tørre kodebøjning ind i blødgørende salve, f.eks. vaseline med salicylsyre (fås på apoteket) eller zinksalve.

Muk kan umiddelbart virke som en ”lille sag”, men det kan give store problemer, hvis det ikke bliver behandlet rigtigt. Hvis du ikke ser en tydelig forbedring efter at have behandlet hesten selv i en uges tid, må du ikke tøve med at kontakte dyrlægen. Hvis der går for lang tid, kan hesten få lymfangitis.

Kilde: Magasinet Ridehesten

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen