Til kamp mod vinterdepression

08-01-2018 12:00

Britt Carlsen

Ved at lære at forstå, hvordan vores krop og hjerne reagerer, og hvorfor vi reagerer, som vi gør i forskellige situationer og på forskellige tidspunkter af året – kan vi bedre forholde os til de ændringer, som kan påvirke os, fortæller Lars Mars

Copyright Ridehesten.com

Det er efter min mening blevet alt for ”normalt” at lade sig påvirke af den ”mørke tid” i efterårs- og vinterperioden, at lade sig føre med, af de negative-påvirkninger der både kommer fra de mørkere dage som føles korte, regn, kulde og et lavt energi niveau samt alle de påvirkninger der kommer fra omverdenen, fra nyhederne, fra de sociale medier o.l. 

De negative påvirkninger kan meget let blive selvforstærkende og tage andre ting med sig, så vi kan have svært ved at overskue helt små opgaver og gøremål, og dermed også have svært ved at overskue den lange efterårs- og vinterperiode. Dette kan give sig udslag i en større eller mindre ”vinter-depression”. Vi søger måske hjælp hos læge, psykolog eller anden behandler, og kan let bliv bekræftet i, at vi har behov for hjælp, enten via piller, lysapparater eller anden behandlinger. MEN efter min mening kan vi altså også selv gøre en masse for at ændre vores syn og opfattelse af efterårs- og vinterperioden (den mørke tid).

Hvordan vil du have din dag skal være?
Vores hjerne er desværre rigtig god til at finde argumenter for at det kan være en ”hård og trist tid”, dette har selvfølgelig en negativ påvirkning på os og kan dræne vores krop for energi og skabe tristhed og et manglende overblik, og dermed kan der opstå frustrationer.

Brug lidt tid foran spejlet om morgenen, se dig selv i øjnene, og acceptere hvis du ser lidt træt ud. Beslut dig nu, for hvilken dag du vil have: 1) En god dag, hvor du har en positiv tilgang til det du skal i løbet af dagen! eller 2) En dag hvor alting er træls og som er svær at komme igennem! 

Her kommer mine forslag til at undgå at vi blive alt for påvirket af tristhed og ugidelighed:

  • Forhold dig til at der er mange dage med knap så meget lys – sådan er det ”bare” i denne periode, og det kan ikke betale sig at bruge energi på at ærgre sig over det
  • Acceptere at du måske ikke har den samme energi som i forårs- og sommerperioden – brug lidt længere tid på at komme i gang med dine gøremål, så du ikke presser for meget. Brug lidt tid på at se dig selv komme i gang, og udføre opgaven (visualisering), det kan hjælpe til at skubbe hjernen blidt i gang.
  • Ros dig selv når du har gjort noget som du havde svært ved at komme i gang med – det skaber glæde og energi til næste gøremål
  • Luft ud, hvis du er meget indendørs - sørg for at lave gennemtræk, så alt luften bliver skifter ud med nyt frisk. Det giver en friskhed og energi til hjernen
  • Tag dig sammen til at komme ud, uanset vejret - vi kan let lukke os inde i ”vores varme hule”. Det gør os kun mere sløve
  • Spis ekstra god sund energigivende kost og mellem-måltider – vi har brug for mere energi til at yde det samme. Sørg for at spise jævnt fordelt over hele dagen, så du holder dit blodsukker stabilt. Dette gør at du ikke får behov for at falde i det store ”efterår og vinter hul”, hvor hjernen gør alt for at fortælle dig hvor meget du har lyst og behov for ”søde sager” (sukker og fedt). Husk også at drikke rigeligt med vand
  • Acceptere hvis du har behov for mere søvn, så gå lidt tidligere i seng for at sove
  • Hvis du har svært ved at finde energien til en træning, så sig det tidligt til dem der er involveret omkring træningen (f.eks. træner og forældre), så der er klare linjer og forståelse for at det nok ikke skal være den sværeste træning den dag samt at alle kan hjælpe med at  motivere og have forståelse på den bedste måde.
  • Husk konstant at se ind på dig selv, hvis du bliver irriteret over noget – i stedet for straks at finde begrundelser for at det er andres skyld hvis du laver en fejl e.l. 
  • Husk at din pony/hest jo ikke ved at du kan være ramt af manglende energi eller ikke er på toppen, så sørg for at give den de bedste betingelser for at få en god oplevelse med dig på ryggen.
  • Drik evt. energidrik inden dine træninger – det skaber god brugbar energi til din krop og hjerne, og derved bedre yde- og koncentrationsevne. (husk at jeg anbefaler energidrik fra pulver af naturprodukter og ikke fra de farvestrålende flasker og dåser)   
  • Skab noget inspiration ved at træne tillægstræning til din ridning eller forny den du har
  • Tænk på at vi kommer tættere og tættere på de længere lyse dage – og lige pludselig er de der igen. Se dig selv ride udendørs træninger og stævner igen (visualisering)  

Læs mere om vinterdepression på apoteket.dk

Info

Om Lars Mars Johansen
I mange år har jeg hjulpet elitesportsfolk inden for fysisk træning og mental træning med alt, hvad der vedrører ”optimering af kroppen” – altså alt hvad der kan hjælpe dem til at trives og præstere på højeste niveau.
Jeg er fascineret af, hvad mennesker kan opnå med den rigtige målsætning, planlægning og træning samt forståelse for kroppen.
Hvis du arbejder på en rideskole, er berider eller ridetræner, så er du meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for lidt inspiration til at optimere dine ryttere endnu mere.
Kontakt mig via min hjemmeside www.lars-mars.dk eller på mail larsmars@mail.dk
Siden juni 2017 har Lars Mars givet gode råd til optimering af rytteren i magasinet Ridehesten
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen