Smuk frostmorgen – men frosset vand

07-11-2017 17:10

Sussi Hjort Hollensted

Årets første frostmorgen betød frosset vand

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I morges kunne vi byde velkommen til efterårets første rigtige frostmorgen. Og med frostens indtog giver det altid mange hestefolk noget at spekulere over. Tanker om frosne vandrør og -kopper med deraf følgende skader og arbejde sniger sig ind på én. For når vandkoppen pludselig bliver tavs, er der næsten ingen ende på hesteejerens plager. Det er dog ikke alene i stalden, at frossent vand er et problem. Også på folden må hestejerne overveje, hvordan de vil sikre en stabil vandforsyning til hestene. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vand til heste i stalden
I stalden er der flere muligheder for at sikre en stabil vandforsyning til vandkopperne. En af de mere tidskrævende – og ikke helt hensigtsmæssige – er at tømme vandrørerne for vand hver aften i frostperioderne. Heste drikker nemlig ikke ret meget om natten, og derfor er det oftest der, at vandet står stille i rørene og derved fryser. Frostfrie vandkopper, der forhandles af flere staldproducenter, er i den forbindelse værd at overveje. En anden mulighed er at få lavet et lukket system, hvor vandet konstant cirkulerer. 

Vand til heste på fold
På folden vil hestene normalt nedsætte deres vandoptagelse i takt med, at temperaturen falder. Men har hesten ikke adgang til rigeligt frisk vand, så øges risikoen for kolik og forstoppelse. Hestens vandforsyning kan hverken helt eller delvist erstattes af sneædning. At spise sne er energikrævende, for hesten skal spise seks gange så meget sne for at dække den tilsvarende vandmængde. Den energi, hesten bruger på at smelte sneen, burde i stedet være gået til at opretholde kropstemperaturen. Et selvregulerende varmekabel i kombination med en frostfri vandkop både på marken og i stalden er en løsning.

Få flere løsninger på frostfri vandkopper i stald og på fold i Ridehesten fra oktober 2008

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner