Merete Haahr
Brugen af pisk inden for ridesporten er et meget debatteret emne som vækker store følelser. Der har været eksempler på at brugen af pisk har været misbrugt og derfor er det vigtigt at vi forstår hvordan ryttere ser på brugen af pisk. Jane Williams og Kirsten Spencer har undersøgt spørgsmålet og de præsenterede deres resultater på d. 15 internationale Equitation Science konference i Canada i august 2019.
Ny undersøgelse om brug af pisk
Forskerne lavede et spørgeskema til en gruppe ryttere i England, og det viste at 72% af rytterne, der deltog i undersøgelsen, brugte pisk jævnligt, når de red på vejene, trænede eller havde undervisning, mens 28% aldrig brugte pisk. Næste 70% af deltagerne var enige i, at pisk kun skulle bruges af erfarne ryttere. I tillæg, så ønskede langt hovedparten af de adspurgte, at der var strammere regler for brug af pisk i konkurrencer, inklusive brugen af pisk under opvarmningen. De fleste svarede, at de brugte pisken til at styrke signalerne, til træning og at den skulle bruges let, og aldrig gentagne gange på grund af aggression eller frustration. Samtidigt mente kun 30% af deltagerne, at brugen af pisk indebar smerte for hesten.
Behov for mere uddannelse
De der ikke brugte pisk, svarede at hesten er meget følsom og at den rette træning af hesten gjorde brug af pisken overflødig. Dertil mente de, at det var uetisk at bruge pisk. 21% af deltagerne mente at befolkningens opfattelse af det at bruge pisk, ville føre til et forbud mod at bruge pisk i fremtiden. Det er opmuntrende at se, at de fleste ryttere mener at pisken kun skal bruges som et træningsredskab. Problemet er, at når rytterne blev spurgt hvordan og hvornår pisken skal bruges, så var det ikke altid i tråd med den måde som hesten lærer på. Det understreger et behov for mere uddannelse af rytterne.
Brug af pisk hænger sammen med flere fejl
Et andet studie vurderede data fra filmoptagelser af springkonkurrencer i England i tiden august 2018 og januar 2019. Dette studie involverede 285 heste og ryttere, som konkurrerede i højder mellem 0,8m og 1.25m. Undersøgelsen analyserede for at bestemme om der blev brugt pisk, og i bekræftende tilfælde, hvordan pisken blev brugt. Undersøgelsen viste at 76% af rytterne bar pisk, men at kun 14% rent faktisk brugte pisken i konkurrencen. I tillæg, så fandt studiet at øget brug af pisk havde sammenhæng med dårligere præstation, og flere fejl. Det til svarer andre studier som er blevet udført i 2012 og 2013.
Er pisken et effektivt redskab?
Observationerne i forbindelse med brugen af pisk, fandt at pisken ofte blev brugt med dårlig timing, hvilket afspejler udfordringer omkring rytterens uddannelse. Det viser at rytterne i nogle tilfælde misforstår hestens kognitive evner og måden hesten lærer på. Der er også potentielle problemer indenfor reglerne af det Engelske Rideforbund, fortæller Jane Spencer. En høj grad af brugen af pisk fandt sted mens rytterne havde fat i tøjlerne, og rent teknisk så er det ikke tilladt ifølge reglerne. Undersøgelsen sætter spørgsmålstegn ved hvor effektiv brugen af pisk er i forhold til at forbedre hestens præstationsevne under en konkurrence.
Flertal for ændringer i brugen af pisk
Der er flertal for ændringer i brugen af pisk og træning. Det afhænger af at ryttere, ejere og trænere forstår hvordan hesten lærer. Hvis man forstå dette, vil det føre til en mere bedre forståelse for hvordan pisk skal bruges under ridning og i konkurrencer. Der er en øget opmærksomhed fra den almindelige befolkning, hvor der i stigende grad stilles spørgsmålstegn ved om de gamle ride traditioner er nødvendige eller etisk forsvarlige. Denne undersøgelse viser at der er bedre rytteruddannelse og strengere regler for at beskytter hestenes velfærd, og ridesportens omdømme i befolkningen.