En plettet 'upser' til gardehusarerne

18-04-2020 19:00

Marie Helene Rigård Rohleder

De fleste gardehusarheste er brune eller skimlede varmblodsheste, men i 1975 blev der født en lille plettet fyr på kassernen til stor overraskeskelse for husarerne - Ridehesten har været i arkiverne og fundet knabstrupperen Volucris 

Copyright Ridehesten.com
Volucris på Christiansborg ridebane, hvor den bliver redet af konstabel, trompeter Søhus, civilt navn Jens Kallehauge. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Omkring år 1975 købte Gardehusarregimentets Hesteskadron en dejlig brun varmblodshoppe fra Lolland ved navn Omega. 
Hoppen artede sig vel, men var en smule for trivelig. Derfor blev hun sat lidt ned i foder, og ved en af fredagens hesteparader meddelte kassernens fodermester,  at nu fik Omega altså ikke længere valset havre!

På trods af at den valsede havre ikke længere fandt vej til Omegas krybbe, så blev hoppen ved med at lægge sig ud. Til sidst fik husarerne deres dyrlæge Mogens Jensen til at undersøge om Omegas ekstra kilo på sidebenene kunne skyldes noget andet.

Og ganske vist var hoppen fra Lolland i fol. De regnede ud, at Omega var cirka fem måneder henne, da hun blev hentet til kassernen fra Lolland. 

Normalt ville drægtigheden være blevet betegnet som en handelsfejl, men Gardehusarregimentets Hesteskadron fandt storsindet frem og slog sig til tåls med, at de ventede føl. Drømmen var et fint BRUNT varmblodsføl, som kunne blive en god ridehest til husarerne med årerne. 

En tidlig forårsdag, hvor træernes blade endnu ikke var sprunget ud, folede Omega så et velskabt føl. Men til alle gardehusarernes store overraskelse var det ikke et brunt varmblodsføl, som lå trygt i halmen. Næh det blev skam til en plettet knabstrupper!

Føllet blev døbt Volucris - efter Gardehusarregimentets motto: In Actis Esto Volucris  - Vær Lynsnar i Handling!

Volucris blev boende på kassernen og indgik også i eskorter med husarernes andre heste. 

Copyright Ridehesten.com
Volucris. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Ridehesten har fundet historien om Volucris, da vores fotograf Jørgen Bak Rasmussen fandt et billede af Volucris, som vi lagde op i en Facebook-gruppe for nuværende og tidligere gardehusarer, som har været venlige at dele historien med os. 

 

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing