– En omfortolkning er nødvendig

27-10-2022 15:41

Trine Askjær-Jørgensen

I forbindelse med VM i ridesport i Herning gav Morten Vehl Revsbeck i rollen som Head of Operations den nedsatte gruppe for transport af heste en øjenåbner. Reglerne omkring transport af heste er nemlig noget af det, der ligger ham som folketingskandidat på hjerte, og nu er han dykket endnu mere ned i emnet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Morten Vehl Revsbeck er ponyfar og sammen med sin hustru, Laila, avler han DV-heste på deres landejendom mellem Silkeborg og Viborg.

Nu går han ind i politik og stiller op til Folketinget for Danmarksdemokraterne for noget af det, der virkelig går ham på, er EU-transportforordningen,  overformynderi og dyrevelfærd.

– EU-transportforordningen er for mange hesteejere blevet et smertensbarn, som man helst så afskaffet hurtigst muligt – og det med god grund, mener Morten. Der mangler nemlig fairplay; så han har taget et grundigt kig på både historik, fortolkning og konsekvenser af forordningen, der senest har voldet mange hesteejere og ryttere problemer ved årets hingstekåring i Herning.

Forordningen har til formål at beskytte dyr under transport og har derfor baggrund i et ønske om øget dyrevelfærd. Læser man forordningen grundigt igennem (indledning pkt. 16), kan man se, at den ikke kun er gældende for transportvirksomheder, men også andre aktører. Her nævnes landbrugere, handlere, samlesteder og slagterier.

Der er dog også lagt en lille passus ind (pkt. 21), der muliggør, at medlemslandene kan undtage visse dele af registrerede grupper.

Fortolkning:
Det betyder, at man i f.eks. Tyskland har valgt at tolke forordningen på en måde, der fritager ridesporten og væddeløbssporten, da det sjældent er her, der er problemer med dyrevelfærden. Til gengæld er der fokus på transport af heste til slagterier og markedspladser, hvor man netop har set et problem.

– I Danmark er forordningen tolket, så den gælder bredere. Her gælder den de, som er omfattet af det, der kaldes ”økonomisk virksomhed”, og hvad er så det?, siger Morten Vehl Revsbeck og lister de hestehold, der hører under økonomisk virksomhed:

  • Hobbyavlere, der har tre eller flere avlshopper
  • Momsregistrerede hestehold generelt
  • Ejere af væddeløbsheste, hvor der rides om penge
  • Ryttere, der rider professionelt og deltager i FEI-stævner (Hertil kommer lidt dyrelægekompleksitet, som man også skal være opmærksom på, hvis man krydser den dansk-tyske grænse)
  • Heste på vej til markedspladser.
  • Heste på vej til slagterier

Det betyder i praksis, at man har defineret en opgave, hvor myndighederne har til opgave at kontrollere hestetransporter, der ikke bare kører til slagterier, men også til almindelig stævnevirksomhed i rideklubber eller på væddeløbsbaner samt heste til kåringer m.m., såfremt man tilhører mindst én af førnævnte grupper.

Copyright Ridehesten.com
Morten Vehl Revsbeck. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Konsekvenser:
Hvad betyder det for chaufføren?

  • Hvis man er i en af ovenstående kategorier, skal man tilegne sig et kompetencebevis for at må transportere sine heste. Det er et 2-dages AMU-kursus.
  • Man skal have en autorisation til at køre med heste. Den skal man søge om, når man har kompetencebeviset (skal fornys hvert femte år)
  • Transportmidlet skal have en særlig godkendelse
  • Den, som læsser eller fodrer hesten under transporten, skal have kompetencebevis.
  • Kørslen skal dokumenteres og registreres: Start, mål og tidspunkt.
  • Overholder man ikke ovenstående er der 7.000 kr. i bøde pr. forseelse, så man skal lige være vågen.

– Definitionerne på økonomisk virksomhed sammenholdt med formålet taler helt klart for en omfortolkning af transportforordningen, så den kommer til at fremstå på samme vis som i Tyskland, siger Morten Vehl Revsbeck og fortsætter:

– Over tid har det vist sig, at der årligt i forbindelse med ridesport og væddeløbssport skrives 1-3 sager, der omhandler brud på dyrevelfærd, mens der udstedes mange og store bøder for mangelfuld dokumentation, kompetencebevis eller anden administrativ årsag. De fleste, fordi de slet ikke er klar over, at de er indbefattet af forordningen. Vi har set flere tilfælde, hvor udenlandske gæster er sendt retur til hjemlandet med store bøder, fordi de har haft fejl i en dokumentation, som ikke er relevant i eget hjemland grundet forskellige tolkninger af forordningen. Hestene måtte ikke læsses af, men skulle køre direkte tilbage til Tyskland, hvilket betød op til 25 timers transport uden stop. Og så med baggrund i en forordning, der omhandler dyrevelfærd. Det giver jo ingen mening!

For at det ikke bliver en kamp mellem hesteejere og udførende myndighed (politiet), som jo bare passer deres arbejder, skal der ifølge Morten arbejdes for at lave en omfortolkning af forordningen.

– Jeg var så heldig at have en hel dag med repræsentanter for politiets transportgruppe under VM i ridning, hvor vi kom virkelig godt rundt om dyrevelfærd, og det er mit håb, at vi sammen kan komme et skridt i den rigtige retning. Lige nu ser vi desværre den uheldige konsekvens, at avlere og andre berørte vælger at stoppe i og omkring sporten, da rigide regler gør det for besværligt at fortsætte. Derfor vil jeg kæmpe for at ændre fortolkningen af forordningen, runder Morten Vehl Revsbeck af.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Morten Vehl Revsbeck sammen med den kendte travtræner Morten Juul fra Stald Juul, hvor de to netop snakkede om EU-transportforordningen, som også er en akilleshæl for travsporten. Foto: Privat
Fakta
Om Morten Vehl Revsbeck

Karriere:

  • Folketingskandidat for Danmarks Demokraterne
  • Chief Operating Officer (COO) og Head of Security, VM i ridesport Herning 2022
  • HR Direktør, DOVISTA A/S
  • Managing Director, Velfac Export
  • Adm. Direktør, Rationel Vinduer
  • Director of Human Resources, Kyocera Unimerco
  • Global HR & Business Development Manager, Terma A/S
  • Chef for flyvevåbnets militærpoliti, Det Danske Flyvevåben
  • Kaptajn, Det Danske Flyvevåben

Privat:

  • Gift med Laila Vehl Revsbeck
  • Far til fem børn: Cecilia på 22, Jonas på 20, Sofie på 12, Katrine på 10 og Liva på 4.
  • Avler Dansk Varmblods heste under navnet Vehlsgaard Horses
  • Bor på en hesteejendom mellem Silkeborg og Viborg
Fold up
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen