Er Danmark årets dressurnation?

10-07-2022 06:54

På FEI's verdensrangliste i dressur er Danmark i indeværende måned den nation med flest ekvipager i top-20. Efter de danske dressurrytteres massive succes ved CHIO Aachen i starten af juli kan den verdensrangliste, der udkommer den 1. august 2022, komme til at se helt historisk ud for dansk dressur

Copyright Ridehesten.com
Cathrine Dufour og Bohemian i Aachen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

De danske seniorlandsholdsryttere i dressur har leveret stærke resultater på højeste internationale niveau ved verdens mest prestigefyldte ridestævne CHIO Aachen, og det kan få en skelsættende betydning for det internationale rideforbund FEI's verdensrangliste i dressur, der næste gang udkommer få dage før, at Danmark skal være vært for VM i fire ridediscipliner ved Herning2022.

Mange fra den internationale dressurscene spår de danske dressurryttere store medaljechancer ved VM i Herning – for hold såvel som individuelt – og kunne man forestille sig en bedre optakt til Herning2022 end de resultater, som de danske dressurryttere leverede i Aachen? Og måske toppes det af tårnhøje placeringer på den verdensrangliste, der vil være aktuel ved VM.

Copyright Ridehesten.com
Tredobbelt vinder i den 5-stjernede tur i Aachen, Cathrine Dufour og Vamos Amigos. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Lige nu har Danmark som den eneste nation fem ekvipager i top-20 – ja, faktisk i top-16. De danske ryttere i den aktuelle verdensranglistes top-250 er følgende:

 • 2 (2) Cathrine Dufour og Bohemian e. Bordeaux/ Samarant
 • 5 (5) Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera e. Fürstenball/ De Niro (opdr. Stald Heiline)
 • 6 (55) Cathrine Dufour og Vamos Amigos e. Vitalis/ Blue Hors Hotline
 • 15 (12) Nanna Skodborg Merrald og Atterupgaards Orthilia e. Gribaldi/ Donnerschlag (opdr. Atterupgaard)
 • 16 (17) Daniel Bachmann Andersen og Marshall-Bell e. Blue Hors Don Romantic/ Michellino (opdr. Tina Christoffersen og Nicolai Jepsen) 
 • 39 (38) Lone Bang Larsen og Thranegaardens Rostov e. Blue Hors Romanov/Diamond (opdr. Jens Riishede Jensen)
 • 52 (45) Charlotte Heering og Bufranco e. Negro/Zevenster
 • 56 (44) Anna Kasprzak og Rockstar e. Rockwell/ Weinberg
 • 147 (473) Andreas Helgstrand og Jovian e. Apache/ Tango
 • 201 (181) Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zack e. Rousseau/ Jazz
 • 249 (127) Anne Troensegaard og Kipling e. Hofrat/ Hohenstein (opdr. Peter Christensen) 

Tallet i parentes angiver den foregående måneds placering.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera, der skal repræsentere Danmark ved VM, ses her i Aachen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Verdensranglistens aktuelle vinder, tyske Jessica von Bredow-Werndl, er gravid og har ikke redet internationale stævner siden april. Tredjepladsen er besat af britiske Charlotte Dujardin med vallakken Gio, som hun ikke har startet siden 2021. Den aktuelle fjerdeplads tilhører tyske Isabell Werth og hoppen Weihegold, der gik sit sidste internationale stævne ved World Cup-finalen i dressur.

Disse forhold giver ret beset muligheder for, at de højst placerede danske ryttere kan avancere på verdensranglisten. Cathrine Dufour og Bohemian kan næsten ikke komme længere op – men hvad med en førsteplads lige op til VM? Ekvipagen sejrede i begge klasser i den 4-stjernede Grand Prix-tur i Aachen, men ikke med højere scorer, end de tidligere har opnået, så spørgsmålet er, om det er nok til at rykke op.

Fakta
Uddrag fra reglerne for FEI's verdensrangliste

Calculation of the World Ranking List
The FEI Dressage World Ranking list is calculated over a period of one year. FEI
Dressage World Ranking list begins on 1 January each year with a carrying over
of the total numbers of points accumulated during the previous year (i.e. as of 31
December).
At the end of each month the points earned during that month are added to
the list. The points from the same month the previous year are dropped from
the list.
The FEI Dressage World Ranking list is a ranking list of Horse/Rider Combination.
The FEI Dressage World Ranking list takes into consideration the best
results/percent scores of the Horse/Rider Combination.

Point System
The points for the FEI Dressage World Ranking list are obtained by adding the 8 best scores of the last 12 months (expressed in World Ranking Points as under mentioned, the percentages will count with the first digit behind the comma, for example see World Ranking Points 160 - 170).

Scores to count for the rankings
At all CDI 3/4/5*, CDIO and CDI-W events, judged by min. five judges of whom at
least three are foreign, the results may count (GP, GP Special, GP Freestyle)
At Olympic Games, World Championship and Continental Championship on GPlevel three results per rider/horse may count (GP, GP Special, GP Freestyle)

Replacing of points
At the end of each month the points earned during that month are added to
the list. The points from the same month the previous year are dropped from
the list.

FEI Dressage World Ranking List Rules.

Fold up
Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen er genforenet med Marshall-Bell frem mod VM i Herning. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Til gengæld sejrede Cathrine Dufour og Vamos Amigos i alle tre klasser i den 5-stjernede Grand Prix-tur i Aachen, og det var med så betydelige scorer, at ekvipagen satte personlig rekord i Grand Prix, Grand Prix Special og Grand Prix Kür, så mon ikke vi kan forvente endnu et betydeligt spring op ad ranglisten for den blot 10-årige Vamos Amigos?

Den aktuelle ranglistes femteplads besiddes af Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera, som også var en del af det vindende danske hold i Nations Cuppen i Aachen. Ekvipagen opnåede individuelt lidt lavere scorer, end de længe har gjort, men var i alle tre klasser i top-10 – og det er også først i august, at det danske hold skal ramme topformen.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald red Atterupgaards Orthilia i Aachen, men Blue Hors Zack er hendes VM-partner. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Også Nanna Skodborg Merrald og Atterupgaards Orthilia var på det vindende danske hold i Aachen, men præsterede ikke individuelt deres bedste. Orthilia er heller ikke hesten, som Nanna skal ride VM på; det er derimod den 19-årige avlshingst Blue Hors Zack, hvis 201. plads på verdensranglisten skyldes, at det er længe siden, at hingsten har startet internationalt. Til gengæld så vi hingsten i topform ved DM i dressur tidligere på sæsonen, hvor Nanna vandt sølv.

En af de stærke danske præstationer i Aachen blev leveret af verdensranglistens nr. 16, Daniel Bachmann Andersen og Marshall-Bell, der leverede tre flotte ridt i Aachen, hvor det kulminerede med en fremragende Grand Prix Kür. Dog blev det for ekvipagen, der netop er genforenet efter deres brud forårsaget af salg, ikke til personlig rekord i nogen af klasserne.

Copyright Ridehesten.com
Årets DM-bronzevinder Lone Bang Larsen og Thranegaardens Rostov havde også succes i Aachen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Også ranglistens nr. 39 Lone Bang Larsen må formodes at kunne holde fast i sin stærke position med hoppen og Thranegaardens Rostov.

Helt ny i international sammenhæng er Andreas Helgstrand og den 8-årige avlshingst Jovian, der i juni tordnede ind som nr. 473 og allerede i juli er kommet op på en 147. plads på verdensranglisten. I Aachen debuterede ekvipagen på 4-stjernet niveau.

Alle FEI's verdensranglister.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Jovian, der efter Aachen-stævnet forventes at avancere på verdensranglisten.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen