En historisk spændende finale i sigte

03-08-2019 12:17

Klokken halv fem i eftermiddag rider første rytter på banen i, hvad der ser ud til at kunne blive en historisk spændende 5-års finale ved LONGINES FEI/WBFSH's verdensmesterskaber for unge dressurheste, hvor Andreas Helgstrand har to heste med i topkampen

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Queenspark Wendy.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Danmark stiller i år med et rigtigt godt 5-års hold, og alligevel har vi kun én dansk hest med i finalen, fordi der her i Ermelo er så bred en top af 5-års heste af meget høj kvalitet.

DV-hoppen Queenparks Wendy e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer) blev nr. 6 i første kvalifikation med imponerende karakterer som 9,5 for skridt og 9,4 for galop og en kapacitetskarakter på 9,2. Andreas Helgstrand, der adskillige gange tidligere har vundet UVM-medaljer af enhver karat, har før avanceret fra kvalifikation til finale og hævet niveauet betydeligt. Med en perfekt test i dag skulle det være muligt at forbedre Wendys travkarakter på 8,9 og ridelighedskarakter på 8,7. Den danske ekvipage har uden tvivl en medaljechance i dag.

Andreas har den sat sig i den stærke position, at han har to topheste med i finalen i dag, da han også rider avlshingsten Jovian e. Apache/ Tango, der ejes af Kleppenhus og Helgstrand Dressage. Jovian blev nr. 4 i kvalifikationen og scorede som den eneste hest i kvalifikationen for 5-års et 10-tal for trav og hele vejen igennem meget høje karakterer med undtagelse af 7,5 for skridt, som er den gangart, der i dag skal forbedre for at være med i medaljekampen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Også Helgstrand-rytteren Eva Möller har kvalificeret to topheste til finalen, nemlig avlshingsten Valverde e. Vitalis/ Ampere, der ejes af Kleppenhus og Helgstrand Dressage, og blev nr. 2 i første kvalifikation, og desuden vinderen af anden kvalifikation, Espe e. Escolar/ Dimaggio, der ejes af Stutter EVO og Helgstrand Dressage. Det er spændende at se, om Valverde kan holde en skridtkarakter på 10, men ellers er det trav og galop, der skal hente flere point i dag for at fastholde en medaljeposition. Espe, der spændte op i skridten i første kvalifikation og måtte en tur igennem anden kvalifikation, kan i dag komme ind som "dark horse", hvis hun slapper af i skridten og ellers får vist sine eminente bevægelser og store ridelighed.

Copyright Ridehesten.com
Jessica Lynn Thomas og Secret.

Blandt de seriøse medaljeaspiranter er også et par store, sorte hingste, nemlig Secret e. Sezuan/St. Moritz og Jameson RS2 e. Blue Hors Zack/ Negro. Under svensk flag blev Secret redet til sejr i første kvalifikation, men kan han ikke opretholde en så høj skridtkarakter, så er der mange stærke konkurrenter, der kan true positionen. En af de mest imponerende heste med fremtidigt Grand Prix-potentiale fra første kvalifikation er den hollandske hingst Jameson RS2, der gik først i klassen. Da der allersidst i klassen blev givet 10-taller for skridt og trav, stod det klart, at et 10-tal for Jameson RS2's galop havde været på sin plads. Til gengæld er hans forholdsvis korte men taktfaste skridt ikke en til en topkarakter i 5-års championat.

Og der er flere hingste, der kan komme ind fra sidelinjen og gør medaljekampen trang. Det hollandske hold har de to hingste Johnny Depp og Johnny Be Goode, der blev nr. 3 og 5 i første kvalifikation, og så er der naturligvis den svenske hingst Springbank II VH fra Helgstrand Dressage, der har været så store forventninger til forud for Ermelo. Det blev en vanskelig tur for Severo Jurado Lopez i torsdags, hvor hingsten momentvis kom til at stå meget højt fortil og dermed mistede engagement under sig og sænkede ryggen. Det blev til en 12. plads og dermed en lige præcis nok til at gå direkte i finalen. Ingen tvivl om at Severo vil gøre alt for at få hingsten afspændt til finalen i dag - og lykkes det at få den stabilt placeret fortil, så kan denne ekvipage i kraft af hingstens tre super gangarter avancere mange pladser.

Se startlisten

Copyright Ridehesten.com
Marieke van der Putten og Jameson RS2.
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen