En aften med springhesten i fokus

11-10-2023 00:08

Annika Knudsen Lorentsen

Dansk Varmblods Springudvalg havde i samarbejde med Absolute Horses og Højgaard Hestehospital arrangeret en temaaften om springheste, hvor der i dag var fremmødt et stort publikum for at høre om den moderne springhest

Copyright Ridehesten.com
Fv. Andreas Schou, Jonas Nørgaard, Flemming Schultz, Bo K. Møller og Christian Schou. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

I samarbejde med Absolute Horses ved Christian og Andreas Schou havde Dansk Varmblods Springudvalg udarbejdet et interessant program for en temaaften, hvor træning af unge springheste var i fokus. 

Med Flemming Schultz som ordstyrer, og Andreas og Christian Schou, samt landstræner og repræsentant for Dansk Varmblods Avlsledelse Bo K. Møller som underviser, blev otte heste i dag trænet i hallen hos Absolute Horses i Sommersted. De otte heste blev redet af enten Mathilda Navrén, Jannike West-Schou, Martin Dinesen Neergaard eller Maria Bjørnkjær Asferg

De deltagende heste var udvalgt for at vise forskelligheden, der kan være i en moderne springhest, og for at underviserne kunne forklare lidt om hvordan man kan hjælpe de forskellige typer, samt hvordan de kan udvikle sig forskelligt, og have brug for forskellig tid til at blive klar. Dagen bød både på lidt bomøvelser, tempospringning, linjer og en mindre bane, og de omkring 400 tilskuere blev guidet igennem træningerne. 

Copyright Ridehesten.com
Jannike West-Schou sprang i dag for første gang denne 6-årige hingst efter Chacoon Blue. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

– Det er vigtigt, at en hest her gode partier og er sat sammen, så den kan fungere og holde i sporten. Hestens eksteriør kan i høj grad sige noget om hestens sundhed, og mulighed for at holde på sigt i sporten, forklarede Bo K. Møller blandt andet. 

– Man behøver ikke springe meget højt til dagligt. Det gælder om at holde hestene sunde, og med mine topheste, springer jeg sjældent store spring mellem stævnerne. De ved hvad de kan, og pauserne mellem stævnerne bliver brugt rigtig meget i skoven og på stierne rundt på stedet, forklarede Andreas blandt andet, mens han understregede, at mange forskellige typer heste kan være gode sportsheste. 

– Vi tror på flere typer heste. Der er selvfølgelig nogle der er mere oplagte som sportsheste end andre, men nogle gange er det også de unikke heste, som gør tingene lidt på deres egen måde, der kan vise sig at være de bedste. Hvis vi har en hest, som måske ikke springer helt efter det ønskede, så arbejder vi selvfølgelig henimod, at de bliver mere korrekte, men hvis det fungerer, skal de også til en hvis grad have lov til at gøre det på deres egen måde. 

En langsom start på vej til toppen
Christian Schou fortalte løbende omkring det setup, der har på Absolute Horses, og en af de ting han forklarede var blandt andet, at de ofte starter hestene lidt senere, end man måske ser mange andre steder. 

– Vores heste bliver ofte først tilredet når de er 4 år, og går deres første stævne som 5-års. Championaterne er ikke en prioritet for os, da vi arbejder frem imod, at hestene skal gå topsport og holde på den lange bane, og der kan vi godt lide at tage os god tid. Selvfølgelig er det okay at ride championat, og nogle heste er mere klar til det end andre, men vi kan godt lide at starte hestene lidt senere op, forklarede han, mens Andreas supplerede: 

– Hvis vi eksempelvis ser på Darc, så vandt han ingenting som ung. Han var for langsom, og havde brug for rigtig mange uddannelsesrunder før han er kommet til der hvor han går i dag. Vi har nok generelt lidt mere tålmodighed med udvælgelsen af hestene, end hvis det udelukkende var salg for øje. Vi tager os tiden til at se, hvordan hestene udvikler sig under rytter. 

– Vi selektere ikke udelukkende ud fra det vi kan se i løsspringning, men venter til vi ser hestene under rytter. Dem vi tror på som unge selektere vi først i, når de er 6-7 år, fordi vi gerne vil give dem tiden, forklarede Christian desuden.

Copyright Ridehesten.com
Mellem 400 og 450 mennesker var mødt op. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

En plan for den enkelte hest
Hestene der i dag blev fremvist gik overvejene på almindeligt trensebid og der var ingen bagbensgamacher at spotte på hestene. Det er der en god grund til. 

– Det er altid dejligt at kunne ride på almindeligt bid så langt henad vejen som muligt. Men hvis man eksempelvis har en hest, som den ene Maria red på, så kan et lidt stærkere bid faktisk gøre, at man kan være mere rolig og blød i hånden. Men overvejene går vi efter at ride på almindeligt bid med de unge, og man ser heller aldrig vores unge heste gå med bagbensgamacher, det er først noget vi eventuelt kan bruge, når de kommer højere på i klasserne, forklarede Andreas Schou, som understreger, at der ikke er mange heste, der er helt komplette. 

– Den komplette hest, er der ikke mange af. Man må som rytter adaptere til hesten, og ride ud fra de forudsætninger den har. Der er flere hestetyper, der kan nå til tops, men det handler om, at man laver den rigtige plan og uddannelse for den enkelte hest. Alle vores heste har forskellige systemer, som er bygget op omkring deres behov. Det er klart, at eksempelvis mine topheste kommer flere gange ud og træne, gå i walker eller blive trukket med, end de unge, som har brug for knap så meget, for at have det konditionsniveau, som de har brug for. 

Dansk Varmblod planlægger flere lignende arrangementer i fremtiden, og planen er, at der fremover vil være større fokus på at holde arrangementer for de springinteresserede, som kan være aktuelle for både ryttere, trænere og avlere. Præcis som arrangementet i dag, hvor der var stor tilslutning fra medlemmer såvel som ikke-medlemmer af forbundet. 

Dansk Varmblod lavede et interview med Andreas efter aftenen. Se det nedenfor. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen