Emma Augier til start igen efter positiv dopingtest

07-07-2020 11:28

Annika Knudsen Lorentsen

Springrytteren Emma Augier de Moussac blev sidste år testet positiv for et vanddrivende middel, som er på FEI's dopingliste, men nu er det afgjort, at hun ikke har indtaget stoffet bevidst, og dermed er hendes udelukkelsesstraf nedsat, og hun er derfor tilbage på stævnebanerne igen

Copyright Ridehesten.com
Emma Augier de Moussac ved EM i 2017. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Den tjekkiske rytter Emma Augier de Moussac testede positiv for hydrochlorothiazid, som er et vanddrivende middel, i en prøve taget ved CSI3* OL-kvalifikation for gruppe C i Budapest den 28. juni 2019. 

På tidspunktet for prøven bemærkede rytteren, at hun var på en behandling for hudproblemer, samt et vægttabsprodukt, hvis sidste dosis hun havde taget om morgenen, det oplyser Horse&Hound i en artikel om hele forløbet.

Emma blev underrettet om det positive prøvesvar i september 2019, og hun fortalte FEI, at det forbudte stof måtte være kommet ind i hendes system via vægttabstilskuddet. Hun accepterede samtidig en frivillig midlertidig suspension den 23. december. 

Sådan forløb sagen
Den 4. februar mødte rytteren og hendes juridiske rådgiver FEI for at diskutere hendes sag. Her forklarede hun, at hun havde prøvet at tabe sig i noget tid, og at hun ledte efter et vægttabsprodukt. 

Hendes svoger havde anbefalet hende et produkt, der gav gode resultater uden bivirkninger. I en erklæring forklarer svogeren, at han havde lært om produktet på Instagram og kontaktet sælgeren, som garanterede, at det udelukkende indeholdt naturlige ingridienser. På produktets indlægsseddel var der ikke nævnt hydrochlorothiazid eller andre forbudte stoffer, ligesom det skulle være produceret i overensstemmelse med brasiliansk lov. 

Efter Emma blev underrrettet om den positive prøve kontaktede hun sælgeren af produktet, for at spørge, om det indeholdt det forbudte stof, og her blev hun informeret om, at det kunne indeholde spor, men at dette ikke blev anført i indlægssedlen. Hun fik desuden analyseret produktet på et laboratorium, og der blev fundet, at det indeholdt hydrochlorothiazid, såvel som andre stoffer på den forbudte liste. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Emma Augier de Moussac fortalte FEI, at hun følte, at det var en uretfærdig situation, da hun havde brugt produktet i god tro, ligesom hun ikke havde til hensigt at snyde.

For et par uger siden fik FEI-domstolen besked om, at der var indgået en aftale mellem FEI og Emma, efter hun indrømmede tilstedeværelsen af stoffet, og havde konstateret hvordan det var kommet ind i hendes system. 

Da man havde konstateret, at det ikke var forsætligt, kunne den almindelige 2-årige udelukkelsesperiode reduceres. Det blev derfor aftalt, at hun ikke havde nogen betydelig skyld, og hun blev derfor kun udelukket i en periode på 12 måneder fra den 28. juni 2019. Derudover fik hun tildelt en bøde på 2000 schweizerfranc og hun skal desuden gennemføre et antidopingkursus. De resultater hun har opnået mellem 28. juni og 23. december 2019 er desuden annulleret.

En talsmand fra FEI sagde, at til trods for, at organisationen betragter vægttabsproduktet som et forurenet produkt, kan det ikke ignoreres, da produktet er en supplement. Atleter er ansvarlige for hvad de indtager og de er blevet advaret mod muligheden for, at produkter kan være kontaminerede med forbudte stoffer. Efter FEI's opfattelse kan det laveste interval af sanktionen derfor ikke anvendes i dette tilfælde. 

FEI-domstolen har accepteret aftalen mellem FEI og rytteren.

Tilbage på stævnebanerne
Den tjekkiske rytter er nu tilbage på stævnebanerne, da de 12 måneder udløb den 28. juni i år. I den netop overståede weekend var hun til start ved internationalt stævne på Azelhof i Lier i Belgien. 

Her opnåede hun en 6. plads i en 140 cm klasse. Og på hendes Instagram-profil udtrykker Emma Augier de Moussac sin glæde over endelig at være tilbage på konkurrencebanerne. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen