Dyrlægen guider: Opdag spændinger og hjælp hesten til smidighed

18-04-2020 13:45

Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Heidi Nielsen giver her tre gode og simple øvelser på video, som du kan lave før og efter ridning for at sikre, at din hest er smidig og løsgjort 

Copyright Ridehesten.com
Heidi Nielsen med sin egen hest. Foto: Privat

– Øvelserne er en hjælp til selvhjælp for hesteejeren, fortæller dyrlæge og hestekiropraktor Heidi Nielsen

De følgende øvelser kan guide hesteejeren til hurtigt at lokalisere, om hesten har spændinger i for eksempel skulderen eller smerter ved ribbenene. 

Den første øvelser er sidestræk for hesten. 

– Heste er ofte meget spændte og ømme omkring ribbenene, fordi det er der, at vi som rytter ofte sidder og klemmer med vores ben. Hvis hesten har spændinger omkring ribbenene, så begrænser det rygsøjlens sving. Ligesom vi mennesker skal være mobile og smidige til siderne, så skal hesten det samme, siger Heidi Nielsen. 

Heidi Nielsen anbefaler, at man starter med at lave øvelsen med så lidt tryk som overhovedet muligt. Det er en balancegang at finde den rigtige mængde tryk, og samtidig give trykket i langsomme og seje træk og ikke for hurtigt, når vi lægger hænderne på hestens ribben. 

– Hvis din hest viser tydelig ubehag ved øvelsen og trækker sig væk, så vil jeg anbefale, at man kontakter en professionel behandler. Det kan nemlig tyde på, at hesten har smerter på grund af eksempelvis sadel og gjord, siger Heidi Nielsen. 

Ryst kroppen i gang 
I træningen vil vi gerne have, at hesten både kan flytte skulderen, skille forbenene ad og gå på lige spor. Desværre oplever Heidi Nielsen, at mange heste er låste i skulder og forknæ.

Øvelserne i videoerne her er sikre for hesteejeren at lave derhjemme med hesten. Den nedenstående øvelse er med til at ryste hestens krop i gang og løsne spændinger i skulder og forknæ. 

– Når du ryster en kropsdel, så aktiverer du musklerne og løsner mulige spændinger i det område. Inviter hesten til at hvile benet i din hånd, uden at den lægger alt vægten over på dig, og så kan du forsigtigt ryste benet til den ene og den anden side. Når din hest ryster og gaber, så løsner den for spændinger i kroppen, siger Heidi Nielsen.  

Når Heidi Nielsen er ude som dyrlæge og kiropraktor, viser hun altid hesteejeren flere øvelser, så de selv kan være på forkant med hestens sundhed og trivsel. På den måde ved hesteejere også bedre, hvornår de selv skal tilkalde en kiropraktor. 

Inviter og ikke genere 
I almindelig dressurridning har vi ofte fokus på, at hesten skal træde ind under sig og bære sig på bagparten. Det kan desværre også give spændinger i bagparten. For at komme dem i forkøbet arbejder Heidi Nielsen også med at ryste bagparten i gang. 

– I denne øvelse sætter vi bevægelse og svingninger i gang, som forplanter sig i undersiden af bækkenet, inderlåret og ydersiden af bækkenet. Jeg kan tjekke hesten for mulige spændinger i knæ, hofteled og helt op i bækken- og lænderegionen. Hvis hesten synes, at denne øvelse er særlig svær, vil jeg anbefale, at man kontakter en professionel behandler, siger Heidi Nielsen. 

Læs også artiklen her, hvor Heidi Nielsen guider til, hvordan du sikrer at din trense og bid passer til hesten. 

Om Heidi Nielsen: 

Heidi Nielsen er uddannet dyrlæge i 2009 og har egen praksis i Skive. Hun er certificeret kiropraktor til dyr af IVCA (International Veterinary Chiropractic Association) i 2010, og studerer også på SLU veterinærinstituttet i Sverige på Odontolog (tandlæge) uddannelsen. Derudover arbejder med og underviser hun også i ProPrio-træning.

Læs mere om de behandlinger og kurser som Heidi Nielsen tilbyder her. 



 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen