Dufour og Freestyle: Når dressur bliver til kunst

08-03-2024 21:14

Trine Askjær-Jørgensen

Sædvanen tro – fristes man næsten til at sige – blev det et dansk podium og endda en dansk top-8 i den 5-stjernede internationale Grand Prix i Jyske Bank Boxen i dag. Cathrine Laudrup-Dufour og Mount St John Freestyle var overlegne i deres debut

Nyheden fortsætter efter annoncen

Jyske Bank Boxen var stuvende fuld, da det endelig var tid til 5-stjernet, international dressur ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.

Som bekendt er stævnet her et af flere på vejen mod OL i Paris, og ved dommerbordene sad netop nogle af de dommere, der også skal dømme ved sommerens olympiske lege. Til start i klassen var 13 ekvipager, hvoraf otte af dem var danske.

Det dressurinteresserede, danske publikum var som sædvanligt mødt talstærkt op for at støtte op om rytterne i Boxen. Anna Kasprzak og Rock Star e. Rockwell/ Weinberg lagde ud med et program, som dommerne bedømte til 71,522%, mens Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Don Olymbrio e. Jazz/ Ferro red til 74,435%. Begejstringen var stor fra publikum, som var klar til at klappe nærmest, inden Nanna havde hilst af. Det flotte ridt endte også med at holde hele vejen igennem klassen til en tredjeplads på podiet.

Rigtig mange publikummer skulle herefter nå ind for at finde deres plads, inden Cathrine Laudrup-Dufour som tredje rytter i klassen kom på banen til sin 5-stjernede debut i Herning med den 15-årige hannoveranerhoppe Mount St John Freestyle e. Fidermark/ Donnerhall II – og parret skuffede ikke.

Indledningsparaden var snorlige, og det samme gjaldt paraden inde i programmet. Der var flot fri trav og imponerende sidetraversader med masser af flow, sving, bøjning og overtrædning. Freestyle gik måske lidt i stå i piafferne, men de var til gengæld virkelig meget på stedet, og passagen sad lige i skabet. Galopprogrammet omfattede bl.a. fuldstændig fejlfrie og flotte toer- og etterchangementer samt zigzag-traversade. Det eneste, man kunne sætte en finger på, var, at Freestyle kom til at bytte bagtil i den anden galopiruette, og parret kom måske lidt forsigtigt i gang med passage efter skridten.

Generelt fik Cathrine og "Free" det til at se legende let ud, og så er dressur virkelig kunst, når det hele sådan går op i en højere enhed. Publikum brød forståeligt nok ud i jubel og høje klapsalver efter et verdensklasse ridt, som blev belønnet med 80,413%. En score, som ingen igennem hele klassen kom i nærheden af.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Herning og Boxen er meget speciel, og det giver mig gåsehud bare at tænke på at ride ind gennem gardinet. Free var klar på at ”gå efter det” i dag. Det er et stykke tid, siden hun har været i sådan en atmosfære, men det virkede som om, hun nød det i fulde drag. Min plan var ikke at satse for hårdt, men vise blød og smuk ridning, og jeg følte, hun gav mig alt, hvad jeg havde behov for, for at gøre præcist det. Jeg føler, hun nyder at performe i samme høje grad, som jeg nyder at gøre det med hende. Jeg tror ikke, jeg kunne have bedt om mere i dag, sagde Cathrine på pressemødet.

Se videointerviewet og hør Cathrine fortælle mere om dagens ridt mv.:

Med den over 180 cm høje hingst Vayron e. Vitalis/ Gloster red Daniel Bachmann Andersen sig lige præcis ind foran Nanna og tog andenpladsen. Den store hest fylder rammerne i Boxen rigtig godt ud og passer unægteligt godt til høje Daniel – parret oser af harmoni og bliver tydeligvis hele tiden bedre og bedre sammen.

På pressemødet bagefter gav Daniel også udtryk for, at der gemmer sig endnu mere i den store hest, der denne aften havde sin debut i Boxen. Vayron blev indimellem lidt imponeret over rammerne og tryggede sig, men nu kender de to hinanden så godt, at Daniel fortalte, han kunne få lov til at hjælpe hesten videre, og med 74,783% var der forståeligt nok også rigtig mange højdepunkter.

– Jeg elsker at ride i Boxen, men det er altid specielt at tage en ny hest med derind. Vayron har heller ikke været til start siden Stockholm i december, og Boxen var bare ”on fire” i dag. Vi lavede ingen store fejl, og jeg kunne få ham tilbage under mit sæde, når han blev lidt bange, og det er jeg virkelig tilfreds med, udtalte Daniel.

Klassens resultat.

Stævnets start- og resultatlister.

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen og Vayron. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen