– Det er rejsen, det handler om

04-11-2024 06:53

Trine Askjær-Jørgensen

Majken Faaborg Glerup ville have arbejdet professionelt med heste, men livet tog en anden drejning. Nu er den seriøse amatørrytter nået længere end nogensinde før med sin ridning, og forude venter det næste, svære niveau, mens der også er gode ungheste i pipelinen til fremtiden

Copyright Ridehesten.com
Majken Faaborg Glerup og Midt-West Franceska. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Som så mange andre startede Majken Faaborg Glerup med ridning fra barnsben. Hendes mor var hesteinteresseret og tog hende med på rideskolen som 5-årig, hvor hun red på elevhold nogle år. Der gik ikke længe før, Majken begyndte at skille sig lidt ud.

– Jeg var meget fokuseret og seriøs omkring min ridning allerede fra en tidlig alder og kunne bruge timevis på at lytte til og se på, at andre fik undervisning, indleder hun.

Majken drømte om at få sin egen hest, men for at kunne realisere den drøm, måtte hun selv tjene penge til den. Hun knoklede med avisjob og rengøring og fik lov at få forskud på sine konfirmationspenge og børneopsparing.

Selvom hun stadig var teenager, var Majken hurtig til at ride stor hest, og valget faldt derfor på en 8-års hoppe, som hun red dressur og springning på. Hoppen havde Majken et par år, men den var ikke det store talent og blev solgt til fordel for en hest af bedre kvalitet.

Det blev en 4-års Frühling-vallak, som Majken red op til MA-niveau og nåede at starte DM i dressur for juniorer på med en ottendeplads til følge. Som 17-årig solgte hun Fuga, fordi hun havde alt for meget om ørerne med gymnasie, arbejde mv. Marianne Yde købte ham, og hendes kæreste Andreas Helgstrand red sin beridereksamen på Fuga. Med salget af ham stoppede Majkens ungdomsridekarriere.

– Det var ret traumatisk at sælge Fuga, for det var hele min identitet, der forsvandt. Alle mine venner var på rideskolen, men jeg kunne ikke holde ud at være der, fordi jeg ikke havde min hest, erindrer Majken, der flyttede hjemmefra som 17-årig og havde nogle svære ungdomsår, hvor hun kæmpede med at finde sig selv.

De tre Midt-West-helsøstre
I starten af 20’erne genoptog hun ridningen og købte en hest, men da den viste sig ikke at være særlig god, blev den solgt igen. Omkring samme tid mødte hun igennem fælles venner en gammel bekendt fra rideskolen, Ulrik, og de blev kærester. Sammen købte de en hoppeplag efter Blue Hors Don Schufro/Lauries Crusador XX, som de fik kåret, inden den blev skadet, og de valgte at ifole den.

– Der gik en masse år uden noget rigtig ridning. Jeg købte nogle billige heste, men det blev bare aldrig rigtig til noget, husker Majken og tilføjer: – Da vi mistede det afkom, en dejlig 5-års Don Deluxe-hoppe, vi selv havde avlet og satset på, til tarmslyng, tænkte vi, at nu skulle der ske noget andet, fordi det, vi gjorde, virkede ikke. Så vi ryddede op i vores hestehold og startede på ny.

Parret valgte at investere flere penge i en hest, end de nogensinde før havde gjort, men de kunne virkelig se pointen i en gennemavlet hoppestamme. Majken havde set på en hest hos Emma Ahlberg og Lars Ringkær og blev så bekendt med, at Stutteri Midt-West havde haft hoppen Franceska e. Franklin/Blue Hors Don Schufro i ridning hos dem året før og henvendte sig til avleren Poul Erik Nielsen. Franni, som hoppen hedder i daglig tale, var på det tidspunkt fire år og gik med føl.

– Jeg kørte ned til Lisbeth (Mølgaard, red.) og Poul Erik og så Franni. Vi snakkede megagodt sammen og aftalte, at Franni blev sat i ridning hos Emma igen som planlagt, og så fik jeg 14 dage til at se, om hun var noget for mig. Jeg var ikke i tvivl, så vi købte hende, og jeg kunne godt mærke, at det var en hest af en helt anden kaliber, husker Majken.

Omtrent et halvt år senere kørte hun og Ulrik igen til Spjald for at se på nogle af Frannis helsøstre...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten november 2024 s. 42-50. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen