Et effektivt og vigtigt redskab

09-12-2024 06:53

Trine Askjær-Jørgensen

Den engelske dyrlæge og forsker, Sue Dyson, der står bag ”The Ridden Horse Pain Ethogram” besøgte sidst i oktober Danmark, hvor hun demonstrerede anvendelsen af værktøjet og forklarede, hvorfor det er så vigtigt og effektivt i disse hestevelfærdstider

Copyright Ridehesten.com
Sue Dyson fortalte engageret og indgående om hestens adfærdsmarkører for de mange fremmødte hos MB Horses. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

I magasinet Ridehesten april 2024 bragte vi artiklen ”Udviser din hest smerte i ridning?” om det såkaldte ”Ridden Horse Pain Ethogram” eller på dansk smerteethogrammet for redne heste. Nu dykker vi yderligere ned i, hvorfor smerteethogrammet er sådan et godt redskab og særligt relevant i disse tider med stort fokus på hestevelfærd. Dyrlægen og forskeren bag værktøjet, engelske Sue Dyson, gæstede nemlig Danmark sidst i oktober, hvor hun var omdrejningspunkt for en kursusdag arrangeret af Joan Sartori og MB Horses ved Tanya og Morten Bennetsen i Grenå. Over 40 deltagere fulgte flittigt med og stillede masser af relevante spørgsmål til den erfarne dame.

Ingen heste er bare frække, dovne eller sure
Sue startede dagens oplæg lidt provokerende ud med at sige, at det er de færrest ryttere, der har prøvet at ride på en smertefri hest. Tænker man lidt over det, har hun en pointe, for de fleste har lært at ride på elevheste hos den lokale rideskole, og disse lever desværre ikke altid under de bedste vilkår, men kan f.eks. savne korrekt tilpasset udstyr mv.

– Fra starten af vores ridekarriere bliver vi eksponeret for heste, der er utilpas. Det betyder, at den adfærd, disse heste udviser, bliver normaliseret. Vi synes, det er normalt, at en hest er doven, sur eller uvillig. I stedet for at spørge ”Hvorfor er hesten sådan?”, sagde Sue og fortsatte: – Vi lærer så at løse denne slags ”problemer” med et hårdere bid eller sporer, en længere pisk osv. I stedet for at tænke: ”Hvorfor er det nødvendigt?” eller ”Hvorfor reagerer hesten ikke på rytterens signaler?”

I kraft af sit virke som dyrlæge ved Sue, at der går mange sportsheste rundt med ubehag i bevægeapparatet eller decideret halthed. Samtidig oplevede hun også en tendens i hesteverdenen til at skyde skylden for hestens (nedsatte) præstation på dens adfærd, rytterens utilstrækkeligheder eller fejl i træningen frem for at forholde sig til, at et problem måske i virkeligheden er et udtryk for underliggende smerte.

– Det er min erfaring, at de fleste af de heste, der bliver stemplet som frække eller ulydige, udviser adskillige adfærdsmarkører, sagde Sue og tilføjede: – Jeg tror på, at hvis vi finder årsagen til hestens uhensigtsmæssige adfærd tidligt og behandler og håndterer hesten korrekt, så den får det godt, er der utrolig mange fordele at hente. Vi kan forbedre hestens præstation samt rytterens sikkerhed og komfort på hesten, og det må da være en win-win-situation for alle.

Derfor udviklede hun smerteethogrammet med 24 adfærdsmarkører, der kan anvendes til at vurdere...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten december 2024 s. 84-90. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner