De vilde heste klarer sig godt

26-01-2023 17:31

Charlotte Kusk Berwald

Rundt omkring i Danmark er det blevet mere almindeligt at anvende heste til naturpleje

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock
Nyheden fortsætter efter annoncen

I Klitmøller blev der i sommer lukket en flok konikheste betstående af ti individer ud på de 224 indhegnede hektar. Her skal hestene være med til at skabe bedre forhold for planter, insekter og andre dyr.

Kender flokken godt
– Vi valgte konikhestene fordi de ganske enkelt passer godt ind. De er rolige af natur, hvilket vil sige at vi kan holde dem halvvilde. Jeg synes ikke det er nok bare at observere dem på afstand for at vurdere deres sundhed. Enhver, der har forstand på heste ved, at heste er gode til at skjule smerte og derfor er jeg nødt til at kunne komme helt tæt på. Så kan jeg mærke efter om jeg kan mærke ribben eller ej og på den måde bedre holde øje med deres huld, fortæller Pia Boe Bak til Ridehesten. 
– Jeg kender min lille flok vildheste godt. På dagene med solskin og dejligt vejr kan jeg næsten ikke komme fra dem igen. Der er noget magisk over flokken. De passer perfekt ind i naturen i Thy.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det startede med kvæg
er uddannet landmand og jordbrugsteknolog og har altid arbejdet med dyr. Hun har femten års erfaring med kødkvæg og har de sidste fire år beskæftiget sig med naturpleje. – Vi satte Dexterkreaturer ud, fordi de har den perfekte størrelse. De laver ikke for store huller når jorden er våd, men de laver nogle i en god størrelse så insekterne kan komme til den nye jord, fortæller Pia. 

Her tilskudfodres der
Debatten om naturpleje, rewilding og udsættelse af dyr til helårsgræsning handler navnligt om tilskudsfodring. Her er debattørerne delt op i to lejre: den ene mener at dyrene under ingen omstændigheder skal tilskudsfodres og den anen lejr holder strengt på at dyrene, jævnfør dyreværnsloven, skal tilskudsfodres. Her er godkendelsen til et læskur blevet givet og det er det næste projekt at få det bygget, så hestene altid har et sted at søge læ når elementerne raser.
– Vi tilskudsfodrer så snart der er behov, jeg kan virkelig ikke se det har nogen nytte at lade dyr gå og sulte. Når vi tilskudsfodrer er det hver dag og så får den 20% af deres dagsration i form af wrap. Hvis bare vi kører en bigballe ind, så står de bare og hænger ved den og så udfører de ikke deres opgave. Heste er skabt til at gå og søge efter føde omkring tyve timer i døgnet. Vi gør vores bedste for at passe på dem, samtidig med at vi også gerne vil have dem til at leve i overensstemmelse med deres natur, slutter hun. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen