Dansk girlpower i verdensklasse

09-04-2022 23:02

Man kan kun bøje sig i støvet for den danske trekløver efter dagens World Cup-finale, hvor Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodborg Merrald viste hvor uhyggeligt stærkt dansk dressur står lige nu. Det lykkedes Dufour at sørge for at få en dansker på World Cup-podiet for første gang i 11 år

Det blev præcis ligeså tæt og spændende, som man kunne have ønsket ved dette års World Cup-finale i dressur. Hallen i Leipzig var fyldt og flere af rytterne fik velfortjente klapsavler allerede inden at de havde hilst af. Der var næppe den store tvivl om at tyske Jessica von Bredow-Werndl skulle ride afsted med World Cup-trofæet, men det helt store spørgsmål var hvem der skulle indtage de efterfølgende placeringer. 

Placeringsmæssigt i top 5 blev det næsten en gentagelse af torsdagens korte Grand Prix, bortset fra at Nanna Skodborg Merrald og Carina Cassøe Krüth i dag byttede plads. Til gengæld beholdt Cathrine Dufour sin andenplads, hvorefter Isabell Werth fulgte på tredjepladsen - så kan man altid diskutere hvorvidt den tredjeplads burde have tilhørt Carina og Danse.

Fakta
Top fem ved World Cup Finalen 2022
  1. Jessica von Bredow-Werndl/ TSF Dalera BB - 90.83%
  2. Cathrine Dufour/Vamos Amigos - 86.16
  3. Isabell Werth/Weihegold OLD - 85.92%
  4. Carina Cassøe Krüth/Heiline's Danciera - 84.97%
  5. Nanna Skodborg Merrald/Atterupgaards Orthilia - 81.23%
Copyright Ridehesten.com
Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB. Foto: FEI/Richard Juilliart

Jessica von Bredow-Werndl og TSF Dalera BB e. Easy Game/Handryk startede ud som vaneligt, ved at ligge langt over sine kollegaer. Allerede i starten af programmet lå ekvipagen på omkring 88%, da den mørkebrune hoppe som altid dansede under Jessica, der med lethed fik det optimale ud af hver enkelt øvelse. Jessica var knapt nået op ad den sidste midterlinje, inden hun fandt det helt store smil frem og kunne afslutte i piaff og passage med blot en enkelt hånd. For en måned siden meddelte Jessica at hun er gravid og lige nu er i 5. måned, så derfor var denne finale hendes sidste store stævne inden barslen. Med intet mindre end 90,83% blev hun den første tysker til at vinde en World Cup-finale på hjemmebane og allerede da hun red ud fra banen, piskede tårerne ned af hendes kinder.

– Jeg kan næsten ikke beskrive det, for det er så emotionelt, fortalte von Bredow-Werndl efterfølgende. Da hun blev spurgt til hvorfor Dalera er så speciel var svaret enkelt: Man ved at hun altid vil gøre sit bedste og hun beviser det igen og igen. Hun giver hele sit hjerte, hver eneste gang. 

Lidt ligesom forleden var Vamos Amigos e. Vitalis/ Blue Hors Hotline mere end klar og Cathrine Dufour fik rigeligt at gøre med at holde vallakken koncentreret om opgaven. Det lykkedes i stor grad, trods en smule uro i starten af programmet. Hen ad vejen blev opgaven dog lidt lettere for Dufour og så røg pointenes også højere op jo længere programmet skred frem. Vamos har endnu ikke sin egen kür og havde derfor fået lov til at låne musikken fra Bohemians kür. Det lykkedes Cathrine at få en anden koreografi tilpasset den brune vallak, som sluttede af med at vise dens enorme talent for det samlede arbejde. Det honorerede dommerne med 86,16% og en andenplads.

– Vamos var virkelig on fire igen i dag, men jeg er så stolt og det er helt fantastisk. På trods af at det er Bohemians musik, så passer den også rigtig godt til Vamos, fordi der er så meget power og generelt passer den godt til mit liv lige nu, fortalte Cathrine efterfølgende. 

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth og Weihegold Old. Foto: FEI/Richard Juilliart

Det var på forhånd givet at dagens tur for Isabell Werth og Weihegold Old e. Blue Hors Don Schufro/ Sandro Hit ville blive følelsesladet. Super-hoppen som har redet mange medaljer hjem sammen med Werth, gik her til aften op ad midterlinjen for aller sidste gang. I både 2017, 2018 og 2019 lykkedes det ekvipagen at ride World Cup-trofæet hjem og selvom at det ikke lykkedes dem at genvinde titlen for fjerde gang, så sluttede de af på toppen. Det er de sidste par måneder blevet tydeligt at Weihegold er blevet 17 år, men i dag så hoppen langt mere veloplagt ud og var tilbage i det velkendte piaff/passage arbejde. Da ekvipagen red ind i arenaen lød der et kæmpe bifald, hvorefter Werth kvitterede med at hilse på publikum. Som sædvaneligt kostede skridturen en masse points i den negative retning, men til gengæld var galopprogrammet snor lige med store flotte changementer. Det samme gjaldt den aller sidste midterlinje, hvor Werth red med en hånd. De blev klappet ud af et stående publikum, mens at det stod malet i ansigtet på Werth, hvor bevæget hun var over at skulle pensionere Weihegold. Med 85,92% lykkedes det Werth at slutte Weihegolds fornemme karriere med endnu en podieplads, denne gang som nummer tre.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Heiline's Danciera. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Carina Cassøe Krüths ansigt lyste af koncentration da hun og Heiline's Danciera e. Fürstenball/ De Niro (opdr. Stald Heiline) red op ad midten. I deres velkendte kür viste sølvmedaljehoppen at hun var langt mere med Carina i forhold til forleden i den korte Grand Prix, hvor der indløb lidt dyre fejl. Sværhedsgraden i deres kür er utrolig høj, men når det hele så går op i en højere enhed, er det helt fortryllende at se på. Danse dansede sig gennem travprogrammet, med flotte traverser og forbedrede piaff momenter. Det var meget tæt at det lykkedes ekvipagen at ride helt fejlfrit i galoppen, hvor der rides dobbelt galoppirouetter forfulgt af to’ere på buet spor og direkte over i 1’ere, tilbage i 2’ere som afsluttes med endnu en dobbelt galoppirouette. Op ad midterlinjen til sidst fandt Carina det store smil frem og med god grund – 84,97% og en fjerdeplads ved ekvipagens første World Cup-finale. 

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Atterupgaards Orthilia. Foto: FEI/Christophe Taniére

Det er helt vildt hvad Nanna Skodborg Merrald har fået ud af 17-årige Atterupgaards Orthilia e. Gribaldi/ Donnarschlag (Opdr. Kristine Munch Nielsen). Hoppen shiner mere end den længe har gjort og selvom det ind i mellem er tydeligt at der er mundproblemer, så arbejder Nanna konstant på få det optimale ud af hver øvelse. I dagens kür program satte Orthilia næsten ikke en hov forkert. Flot passage/piaff arbejde i travdelen efterfulgt af en fornuftigt skridtur, som blev fulgt op med flotte gennemsprungende changementer og centrerede galoppirouetter. Det hele blev fuldendt med en piaffpirouette på midterlinjen, som indbragte dem 81,23% og en femteplads.

Det er ikke mange stævner at Patrik Kittel og Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II har nået at samle erfaring til, men alligevel formåede de at ride en særdeles flot kür. Zepter gik langt bedre i forhold til forleden, hvor Kittel i dag fik vist den store vallaks imponerende kvaliteter. Den største svaghed var i galoppirouetterne, hvor det kneb lidt med at holde balancen. Det bragte dem en procent på 76,72 og en placering som nummer otte.

Resultat fra klassen.

Resultater fra stævnet.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen