Dansk forsker finder nye måder at bekæmpe orm

12-04-2020 16:36

Merete Haahr

Orm og bekæmpelsen af dem er et stigende problem hos heste. En dansk dyrlæge forvalter en unik besætning af heste på Gluck Equine Research Center i USA,  og besætningen bruges til at forske i nye strategier til forvaltning af parasitter hos heste. 

Copyright Ridehesten.com
Unik hestebesætning som bruges til forskning i påvirkningen af orm hos heste. Gruppe har multiresistente orm som ikke kan behandles traditionelt, og dette bruger forskerne til at finde nye behandlingsmetoder Foto: Martin Nielsen, Gluck Equine Research Center

Parasitter i heste udvikler stadig stigende niveauer af resistens overfor mange af de traditionelle ormeprodukter, og der er i øjeblikket ikke nogle nye ormekure under udvikling. Det efterlader hesteejere og dyrlæger med en lang række ubesvarede spørgsmål. Den danske dyrlæge Martin Nielsen lektor og Schlaikjer professor i smitsom hestesygdomme ved University of Kentucky's Gluck Equine Research Center, leder et verdenskendt forskningsprojekt inden for parasitter og kontrol af disse hos heste, og de arbejder på at kunne besvare disse  spørgsmål.

Forvaltningen af parasitter hos heste

Martin Nielsen og hans forskerhold arbejder på at finde nye former for diagnosticerings værktøjer til at hjælpe med at undersøge smittepresset i en hesteflok. Målet er at bevæge sig væk fra de traditionelle ormekure som vi har i dag, og i stedet basere behandlingen af orm på videnskabelige undersøgelser, heriblandt overvågning af smittepresset og analyse af ormebestanden. De arbejder på at finde nogle gode brugervenlige måder at foretage en diagnose. Resistens overfor de gængse ormemidler er et stort problem hos heste, fortæller Martin Nielsen, og derfor undersøger holdet de genetiske mekanismer for resistens i disse parasitter og de evaluerer forskellige behandlingsmuligheder for at finde en mere holdbar løsning på parasitkontrol. De har udviklet en computer simulation, for at kunne forudse og forstå dynamikken i ormemiddels resistens og smittepres af parasitter i heste. De studerer hvordan parasitter påvirker helbredet på vores heste, og har udviklet en lang række test for blod orm og en smart phone app til at tælle æg med. 

Mange spændende resultater af forskningen

Forskerholdet er på bagrund af deres mange forsøg og studier kommet frem til nye og banebrydende resultater inden for behandlingen af orm:

  • Holdet har blandt andet undersøgt påvirkningen af vigtige hesteparasitter, og betydningen af alder, sæsonudsving og immunitet.
  • De har dokumenteret, hvordan parasitter reagerede på typiske ormestrategier, ved at blive multi-resistente, og hvordan resistens ikke forsvinder, når det først har udviklet sig, uanset om hestene får ormekur eller ej.
  • De har bidraget til udviklingen af nye diagnostiske metoder, der vil lette påvisningen af vigtige hesteparasitter, herunder en blodprøve for blodorme og ultralydsmetode for forstoppelse blandt andet hos føl, på grund af stor ormebelastning, samt et smartphone-baseret automatiseret ægtællingssystem.
  • De har ved hjælpe af hestene på universitetet kunne evaluere virkningen af nye ormekurstrategier, blandt andet forskellige former for kombinations midler.
  • Forsker holdet har desuden lavet molekylære undersøgelser af de mekanismer, der ligger bag resistens over for lægemidler.

Parasitter er ikke lig med sygdom

Parasitter er ikke nødvendigvis lig med sygdom, fortæller han, og det beviser vores berømte parasitologi flok af heste som vi holder her på Research Center of Kentucky. Det er to meget specielle besætninger, den ene besætning huser multiresistente parasitter, og den anden besætning har været holdt uden ormekur siden 1979. Hestene er forbavsende sunde, selvom at de har store parasit byrder. Målet er ikke at udrydde ormene, heste kan sagtens leve med orm og stadig være sunde og friske, forklarer Martin Nielsen.

– Vi prøvede længe at behandle hesten og udrydde ormene, men det betød blot at ormene blev resistente.

– Vores mål er at undgå parasit relaterede sygdomme hos hestene og sikre at vi har ormekure, hvis en hest har brug for behandling.  

Martin Nielsen har lavet en lang række YouTube videoer for at forklare hesteejere, hvordan man bedst kan behandle orm, og for at afdække nogle af de myter der er omkring orm og ormekure. 

Appel om støtte til opretholdelsen af besætningen

Et vedvarende og stigende problem med hesteforskning er finansiering, forsætter Martin Nielsen, som derfor søger offentlighedens hjælp til at opretholde to historiske flokke af heste, der anvendes til intern parasitforskning. 

Disse forskningsbesætninger blev etableret af to parasit forskere Dr. Eugene T. Lyons (der døde i december, 2017) og Dr. Harold Drudge fra University of Kentucky, med henblik på forskning af parasitters langsigtede påvirkning af heste.

– Disse besætninger er en uvurderlig ressource for parasitologi forskningsprogram i dag, og uden dem ville vi ikke kunne komme frem til de resultater vi har idag, forklarer Martin Nielsen

Hvis du vil støtte arbejdet med disse to besætninger, så har Martin Nielsen oprettet en donations side hvor du kan give et bidrag til opretholdelsen af besætningerne, således at der også i fremtiden findes løsninger på ormebelastningen hos heste. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen