Dag 1: To danske gruppevindere

30-07-2024 11:22

På første dag med dressursport ved Château de Versailles har de to danske ryttere brilleret med at vinde hver sin gruppe, og dermed er de begge sikkert videre til søndagens Kür

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zepter vandt Gruppe A. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Alle 60 dressurryttere – 15 hold (45) og 15 individuelle – kommer til start i den indledende Grand Prix, hvor vi i dag har to Nanna Skodborg Merrald (kl. 11.09) og Daniel Bachmann Andersen (kl. 14.25) på banen, mens Cathrine Laudrup-Dufour rider i morgen.

Det primære mål for Danmark er at få alle tre danske ryttere videre blandt de 18 bedste til søndagens Grand Prix Kür, hvor der kæmpes om de individuelle medaljer. Så selv om Grand Prixen ikke har indflydelse på medaljerne, spiller den alligevel en vigtig rolle – ikke mindst for de individuelle ryttere, der ikke starter på et hold, men udelukkende rider for at skaffe sig en plads i Küren.

Læs meget mere reglerne for kvalifikationen til Grand Prix Kür.

Du ser måske selv klassen på TV2 Play og har således fornøjelsen af at høre på berider Bjarne Nielsen, der kommenterer hver eneste rytter. Her på siden opdaterer vi med kommentarer fra vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip efter hver danske ekvipage og de bedste af de øvrige ekvipager. Du finder her seneste opdatering øverst.

Startliste med løbende opdateret resultat.

Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zepter. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 16.30:

Med sin 12-årige Touchdown e. Quaterback/ Sack har den 48-årige svensker Patrik Kittel netop leveret gruppens andet bedste ridt til 74,317% og kunne altså ikke slå briten Becky Moody.

God indridning. I den frie trav bliver hesten lidt tung i kontakt og får lidt åben mund. Smidige traverser i god balance. Lidt ivrig ind i paraden men god tilbagetrædning. Kontakt og balance bliver bedre i den anden fri trav. I passage kan Touchdown lukke bedre bagtil, og han får for åbne vinkler i forbenene, men takten er regelmæssig. Knap nok trin i ellers god piaffe, men Patrik mærker, at der bliver lidt spænding, og han rider rutineret ud. Klar, afspændt fri skridt. Lidt mere løsgjort i samlet. Lukkes mere i vinkler i passage og bliver lidt vid bagtil i piaffe men god takt. Godt alopanspring. Udtryksfulde toerchangementer og fri galop. Lidt høj bagtil i start i zigzag, men blev bedre undervejs. Meget sikre ettere, centrerede og balancerede piroutter. Passage bliver igen med for åbne vinkler og knap nok trin i piaffe og lidt spændt ud. Rutineret ridt af Patrik, der tager presset af, når det er nødvendigt, og virkelig samler de steder, hvor han kan.

Copyright Ridehesten.com
Patrik Kittel og Touchdown. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 16.22:

Den 44-årige britiske Becky Moody, der erstatter Charlotte Dujardin, har med sin 10-årige Jagerbomb e. Dante Weltino/ Jazz leveret et rigtig flot ridt med en ærgerlig fejl og en score på 74,938%, der bringer hende i spidsen af gruppen inden sidste rytter, Patrik Kittel fra Sverige. Om ridtet siger vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip:

Becky og Jagerbomb kommer sikkert ind. God tendens i fri trav, men spænder let højre for, der ikke strækkes helt ud. God takt og balance i traversader. Fuldstændig regelmæssig og korrekt piaffe/passage tur. Rentaktet skridt, men kunne være lidt mere løsgjort over ryggen. Klar overgang til regelmæssig passage, afspændt og korrekt piaffe med flydende overgang. Store lige to’ere. klassisk korrekt fri galop med forlængelse af ramme vist i selvbæring. Velbalanceret zig-zag. Starter flot ud på etterne, men desværre en fejl til slut. Flot balance og vinkel bagtil i første pirouette, anden pirouette lille, men kunne kan tage endnu mere vægt og sænke sig i indvendig hofte. Super flot midterlinje med helt regelmægssig passage/piaffe, flot form og kontakt. Virkeligt dejligt positivt indtryk af denne ekvipage. Hesten står flot fortil hele turen med fuldstændig rolig mund og afspændt overlinje, og de rider sig meget velfortjent i finalen.

Copyright Ridehesten.com
Becky Moody og Jagerbomb. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 16.00:

39-årige Adrienne Lyle, der jo lige har erfaret, at hun og hendes amerikanske landsmænd ikke skal ride holdkonkurrence nu, hvor Marcus Orlob blev diskvalificeret, har redet et flot program til 72,593% på KWPN-hesten Felix e. Apache/ Jazz, der tidligere har gået med den svenske rytter Marina Mattsson. Hestens korte og lavt ansatte hals gør den meget svær at placere korrekt, men til trods herfor en meget velfungerende hest. Om ekvipagens ridt siger Christine Winter Prip:

Meget villig hest med en teknisk fejlfri tur. Hestens styrke er dens regelmæssige og udtryksfulde piaffe/passage ture og velbalancerede lige serier. Eksteriørmæssigt er Helix udfordret af en lidt svær halssætning, og han bliver også i flere tilfælde noget stejl i holdningen, og man kunne ønske, at han arbejdede lidt flottere over ryggen.

Opdateret kl. 15.00:

Ridehestens udsendte fotograf Kristine Ulsø Olsen, der er kvinden bag vores flotte billeder fra Versailles, har fået en kommentar fra Nanna Skodborg Merrald:

Jeg er rigtig godt tilfreds, virkelig godt tilfreds. Vi havde en stabil og ordentlig tur, ingen fejl, mange gode ting, men også meget at hente. Man mærker ikke varmen, når man er derinde; det er først bagefter, det rammer en, når man mærker sveden løbe ned ad ryggen. Så må jeg sige, at arenaen er fuldstændig vanvittig, og man skal være lidt over sig selv for ikke at få jelly legs ved det syn!

Opdateret kl. 14.41:

Den 34-årige danske Daniel Bachmann Andersen, der pt. ligger nr. 9 på verdensranglisten, har med den 192 cm store westfalerhingst Vayron på 13 år  og e. Vitalis/Gloster leveret et mesterligt flot ridt til 76,910% og personlig rekord, hvor de fleste danskere, der kiggede med, garanteret sad helt ude på stolekanten og heppede. Christine Winther Prip udtaler:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det spiller i dansker lejren. Daniel har leveret en virkelig flot tur, og Vayron virker stærkere og med mere selvtillid hver gang, vi ser ham, og Daniel hjælper ham optimalt rundt. Efter en start, hvor de kom ind på to spor, så vi en kæmpe fri trav med flotte vinkler, stort udtryk i travers med flot skulderfrihed og bæring. I den fri trav får hesten lov at række sig ud i rammen og vise selvbæring og maksimalt udtryk. Stort løft i passage, lidt fremadgående piaffe og snæver bagtil men godt flow. Klar takt og afspændt i fri skridt. Stort løft i passage-piaffe, god tendens i piaffe men lidt fremadgående. Flot balanceret og afspændt anspring direkte ud af passage. Store udtryksfulde toerchangementer. Kæmpe fri galop med masser af udtryk, dog lidt på to spor i overgang. Velbalanceret zigzag. Sikre ettere. Lidt langsom pirouette, men afspændt og med kontrol; god start på anden pirouett, lidt til siden på vej ud. Flot fri trav med med maksimal frihed og selvbæring. FLot afslutning. 

Copyright Ridehesten.com
Daniel Bachmann Andersen og Vayron. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Efter Daniel Bachmann Andersen red den belgiske rytter Flore de Winnie på hesten Flynn e. Tannehof's Fahrenheit/ Sir Oldenburg, og om den ekvipage sagde Christine Winther Prip:

Harmonisk ridt, hesten bliver fremvist i flot form og kontakt. Den har en meget udtryksfuld og letfodet passage med godt løft. Piaffen er taktfast, men hesten kan tage lidt flottere vægt bagtil og vise lidt mere aktivitet. Skridten kunne være lidt mere løssgjort i dag. Toerchangementerne er store og ligeudrettede, og fri galop med stort udtryk i god balance med godt changement. Fin zigzag hvor sidste changement kunne være mere ligeudrettet. Store etterchangementer, men svinger lidt bagtil. Små pirouetter, men kan være mere aktiv og balancerer endnu lidt med halsen. Flot udtryksfuld passage af midten. Absolut godkendt tur og tydelig tilfreds rytter

Opdateret kl. 14.11:

Som "President of Ground Jury" trådte dommer ved C, danske Susanne Baarup, ud på banen for at fortælle den amerikanske OL-debutant Marcus Orlob, at hans hest Jane havde blod på det ene bagben. Dermed er USA ude af holdkonkurrencen. De to øvrige amerikanere skal nu ride efter en plads i Kürfinalen.

Copyright Ridehesten.com
Susanne Baarup gør klart for Marcus Orlob, at hans hest har blod på højre bagben. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 13.22:

Den 37-årige tysker Frederic Wandres, der pt. ligger nr. 14 på FEI's verdensrangliste, har netop redet den 14-årige oldenburger Bluetooth e. Bordeaux/ Riccione og sluttede på 76,118% efter et flot ridt, der dog ikke var uden fejl. Ridehestens OL-dressurekspert Christine Prip Winther kommenterer:

– Det er jo en hest, der går meget blødt og med en blød kontakt, hvilket er en god basis. Frederic Wandres rider lidt forsigtigt men i rigtig god harmoni, men så bliver hesten lidt spicy i den samlede skridt og er ikke helt ren i takten, og i galopprogrammet fanger den traven. Han er nok ikke helt tilfreds.

Christine Prip Winther var for et par måneder siden i Frankrig for at dømme og fik i den anledning mulighed for at se dressurstadion under opbyggelse og nyder nu at se det færdige resultat på live-transmissionen.

Det ser jo helt fantastisk ud, og det har bare levet op til forventningerne. Jeg synes, det er grandiøs.

Copyright Ridehesten.com
Frederic Wandres og Bluetooth. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 12.44:

Den 37-årige brite Carl Hester, der rider sit syvende OL, rider som bekendt på et lidt svækket hold, hvor hans elev, en af verdens mest vindende ryttere, Charlotte Dujardin, oprindeligt var på holdet, men er blevet udskiftet med reserven, Becky Moody, som også undervises af Carl Hester. Situationen og holdets svækkede styrke lægger ekstra pres på den enkelte rytter. Carl og Fame nåede ikke med blandt de to bedste i gruppen, men kom med 77,345% meget tæt på Dinja van Liere. Christine Winther Prip fortæller om Hesters ridt:

– Carl Hester red et teknisk fejlfrit program med masser af kvalitet. Hans hest Fame er en meget følsom hest, der har et lidt svært eksteriør med en vanskelig hals, men Carl er en fantastisk og meget sympatisk rytter der får fremvist hesten med en blød hånd og kontakt- og faktisk gik hesten med konstant flot lukket mund, selvom den bliver lidt rejst i halsen. Det er tydeligt, at han prøver at få den til at gå så afspændt som muligt, så den bliver tryg nok til, at han senere kan lukke mere op. Det ser det i hvert fald ud til.

Copyright Ridehesten.com
Carl Hester og Fame. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.36:

Hollandske Dinja van Liere og 12-årige Hermès e. Easy Game/ Flemmingh, der i bagagen har dobbelt individuel bronze fra VM 2022, har netop leveret et flot ridt til 77,764% og ligger nu lige efter Nanna Skodborg Merrald.

– Hun leverede meget flot kvalitet i piaffe og passage med plads til høje karakterer. Også meget flotte serier, men fik nogle små spændinger i overgangene. Hun har kun startet sparsomt siden VM, og jeg synes, hun her har leveret en flot tur og er kommet stærkt fra start. Det eneste, der kunne rokke lidt ved udtrykket i dag var  hendes noget urolige schenkler, lyder det fra Christine Winther Prip.

Copyright Ridehesten.com
Dinaj van Liere og Hermès. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Opdateret kl. 11.22:

Første danske ekvipage, 30-årige Nanna Skodborg Merrald og 16-årige Blue Hors Zepter e. Blue Hors Zack/ Wolkentanz II, har netop leveret et fejlfrit og som ventet lidt konservativt ridt til flotte 78,028%. Christine Winther Pripfortæller:

– Hun leverede virkelig en klog tur, hvor hun red sikkert og meget harmonisk med endnu mere i posen til senere. Zepter stod i en flot form og så i øvrigt sund og veltilpas ud. Kvalitet og balance hele vejen rundt, kun i den første pirouette trykker Zepter bagparten en smule ud i starten, men balanceres straks ind af Nanna. 78% er et super stærkt udgangspunkt, som giver selvtillid til weekenden. Det var sympatisk, harmonisk og klogt redet i dag, hvor jobbet netop var at komme sikkert videre til Küren uden at tage unødig ricisi. Et optimalt job af Nanna og Zepter som første par på banen.

Copyright Ridehesten.com
Nannas holdkammerater Daniel, Nadja og Cathrine bifalder hendes præstation. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Copyright Ridehesten.com
Nanna Skodborg Merrald og Blue Hors Zepter. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner