Corona sætter en stopper for eliteskuet

15-05-2020 11:00
Avl|

Dansk Varmblod har truffet en beslutning om at aflyse Krafft Eliteskuet i slutningen af august. Eliteskuet bliver så i stedet erstattet af flere interessante og relevante tiltag ved sommerens hoppekåringer, 2-års- og følbedømmelser samt netauktioner

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod forsikrer medlemmerne om, at der bliver fundet en model for sommerens hoppekåringer, så de ikke vil blive berørte af forsamlingsforbuddet. Foto: Ridehesten.com/Marie L. Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres. Lige nu hersker der stor usikkerhed om, hvordan forsamligsforbunddet tilrettes over sommeren, men nu ved vi at der definitivt ikke bliver forsamlinger på over 500 frem til udgangen af august. Set i lyset af den usikkerhed, har Dansk Varmblods hovedbestyrelse besluttet af aflyse årets Krafft Eliteskue på Vilhelmsborg. Sommerens største avlsarrangement herhjemme var planlagt til at finde sted den 28. – 30. august med den festlige medaljeoverrækkelse til unghopperne som et højdepunkt over en weekend med finaler for landets bedste føl og 2-års hopper og ikke mindst avlermiddag/fest og efterfølgende Elitefølauktion. Det er et arrangement, som traditionelt tiltrækker mange udstillere, ryttere og tilskuere. Forbundets ledelse har arbejdet med forskellige løsningsforslag, men er ved hver eneste løsning nået til et produkt, der ville blive meget amputeret i forhold til det specielle event, som Eliteskuet har udviklet sig til. Da der fortsat er usikkerhed om, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil håndtere forsamlingsforbuddet også i september, har Dansk Varmblods ledelse besluttet at aflyse dette års eliteskue. Også med den begrundelse, at et arrangement på et senere tidspunkt vil få økonomiske konsekvenser for avlerne, der skal holde deres unghopper i træning gennem længere tid.

Copyright Ridehesten.com

Medaljer uddeles på kåringspladserne
Dansk Varmblod tager i år hul på den nye avlsplan (Avlsplan 2020-2030), der bl.a. betyder en ny sadelkåringsstruktur, som skal øge sikkerheden i bedømmelsen. Den nye struktur for sadelkåringerne kommer helt tilpas, i forhold til udfordringerne med corona-virus, for nogle af de nye tiltag gør det lettere at gennemføre sadelkåringerne med respekt for de offentlige spilleregler, der vil være gældende på tidspunktet for afviklingen af arrangementerne.

Det har fra medlemmernes side været et stort ønske, at hopperne til sadelkåring bliver bedømt af avlsledelsen, og da dette implementeres fra i år, er det medvirkende til at sikre en ensartethed i bedømmelsen. Det betyder derfor, at hovedbestyrelsen har besluttet, at avlsledelsen kan uddele sølv- og bronzemedaljer ved årets stationsafprøvninger og sadelkåringer.

Som noget nyt i år, er der ingen testrytter på hopperne, hvilket også gør den tid de skal befinde sig på pladsen kortere, ligesom der heller ikke finder en oprangering sted.

– Når hopperne er blevet bedømt, får de deres karakteristik og kåringsgrad, mens de skridter for en lang tøjle, forklarer avlskonsulent Karina Christiansen. De er dermed færdige og må forlade pladsen. Ejer får den lineære bedømmelse sendt på mail og den kan også ses i Hestedatabasen. De bedste hopper udtages til en afsluttende finale på hver kåringsplads, hvor dagens bedste hoppe udpeges. I finalen mønstres hopperne i skridt og trav og opstilles på midten. Der er ingen oprangering og der gives karakteristik i katalogrækkefølge. De bedste (ikke nødvendigvis alle finalister) kan herunder tildeles opdrættermedaljer i bronze og sølv. De bedste sølvmedaljehopper kan endvidere indstilles til mulighed for tildeling af guldmedalje. Når alle sommerens sadelkåringer og stationsafprøvninger er vel overstået, samles avlsledelsen til et møde for at gennemgå de mulige guldmedaljekandidater. Så selvom ens hoppe er indstillet til en guldmedalje, kan man ikke være sikker på at få den højeste karat, uddyber Karina. På grund af aflysningen af Kraftt Eliteskue vil Årets Bedste Dressur- og Springhoppe i år ikke blive udpeget.

Dette års medaljehopper skal ikke møde op til eliteskue næste år for at blive præsenteret, deres præsentation sker ved sadelkåringerne rundt om i regionerne samt ved stationsafprøvningerne i år.

For de hopper, der bliver eksteriørkåret, gælder det jo som vanligt, at de ikke kan udtages til eliteskue. Også i bedømmelsen af disse hopper vil der ske en tilpasning, idet de ikke skal oprangeres, men bliver stillet op efter endt præsentation, hvorefter de modtager en mundtlig beskrivelse fra dommerne og den lineære bedømmelse på mail, og så kan de igen forlade pladsen.

Copyright Ridehesten.com
I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Finale for føl og 2-års hopper
Mens der ikke finder oprangering sted i forbindelse med bedømmelsen af hopper til sadelkåring, så bliver der en oprangering blandt de bedste 2-års hopper ved sommerens bedømmelser. På den vis bliver der udpeget en ”dagens bedste 2-års hoppe” på alle bedømmelsespladser. Normalt udtages de bedste til eliteskuet, og får prædikatet ”udtaget til eliteskuet” skrevet i deres bedømmelse. Selvom eliteskuet ikke finder sted, fastholdes prædikatet, der viser noget om unghoppens kvalitet på bedømmelsestidspunktet.

Karina forklarer om bedømmelsen: – Når hopperne er færdig med løsvisning/løsspringning får de deres karakteristik, og de bedste bliver udtaget til finalen. I finalen skal de mønstres for dommerne i skridt og trav, og herefter bliver der foretaget en oprangering.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er naturligvis en stor ære for avlerne at stå med en af dagens bedste unghopper, og selvom den festlige finale ved eliteskuet udebliver i år, så giver det alligevel god mening at gøre 2-års hopperne klar til bedømmelse, understreger avlskonsulenten. Ikke alene får avleren et standpunkt for unghoppen, som den tager sig ud på bedømmelsesdagen, men arbejdet med de unge hopper i år kommer godt igen, når de skal tilrides og klargøres til sadelkåring til næste år.

I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Bliver det muligt at afvikle følskuerne, vil der være en finale for de bedste føl på alle følskuepladser, og i lighed med 2-års hopperne vil også de bedste føl (1 til 3) få prædikatet ”udtaget til eliteskuet”, som var det den sædvanlige praksis.

Ingen karakterer til føl og 2-års hopper
Som noget nyt i år er det blevet besluttet ikke at give karakterer til 2-års hopper og føl. De får den reducerede, lineære beskrivelse kombineret med en mundtlig karakteristik.

Den nye bedømmelse, hvor resultatet, via en app, kan følges løbende på hestedatabasen, har vist sig at være et godt, positivt tiltag, men ved følskuerne har nogle avlere brugt informationerne til at udregne en gennemsnitskarakter for egne, kontra andres føl, og ud fra dette sat spørgsmålstegn ved oprangeringerne.

Der er mange faktorer, som indgår i bedømmelserne og den efterfølgende oprangering, og der kan ikke drages en direkte sammenligning mellem en gennemsnitskarakter og en plads i oprangeringen. Fx bliver de føl, som udtages til finalen også bedømt på fast bund, og det kan betyde en forskel i bedømmelsen, selvom der ikke bliver rettet i de karakterer føllet nu engang har fået ved den officielle bedømmelse. Føllene bliver bedømt af forskellige dommerhold, og her kan niveauet måske også være lidt anderledes, fra det ene dommerhold til det andet, og så ser dommerholdene jo finaleføllene samlet til slut. Endelig spiller dagsformen også ind, for i finalen kan føllene vise sig bedre eller ringere end ved bedømmelsen. Der bliver ikke rettet i karakterne, da det vil være unfair overfor de øvrige føl, der ikke får chancen for at vise sig en gang mere. Men den ekstra fremvisning kan naturligvis betyde noget i forhold til oprangeringen i finale. På baggrund af ovenstående er der derfor taget beslutning om ikke at give karakterer til føl og 2-års hopper.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Varmblod har på grund af corona-situationen måttet aflyse sommerens eliteskue på Vilhelmsborg. Der bliver fundet en anden model for afviklingen af elitefølauktionen. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Eliteauktion på en ny måde
Følskuerne er noget mange avlere ser frem til at deltage i. Det er en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sammenligne sit føl med andre føl efter samme hingst. Få et standpunkt for føllet på dagen, og måske være så heldig, at man får sit føl udpeget til forbundets elitefølauktion. Eliteskuet, der danner rammen om elitefølauktionen er aflyst, men auktionsudvalget arbejder på højtryk for at finder andre modeller for afviklingen af elitefølauktionen. Repræsentanter fra aktionsudvalget vil, som altid, være til stede på Dansk Varmblods følskuer for at besigtige og udtage føl til eftersommerens og efterårets auktioner. Der vil blive afviklet flere forbundsauktioner, om ikke andet, så på nye måder, i lighed med så meget andet, vi har skullet vænne os til er anderledes under corona-krisen.

Auktionsudvalget har været i dialog med landets hingsteholdere for at udvikle et nyt auktionskoncept, og årets første streamingauktion finder sted søndag den 28. juni 2020 på Blue Hors. Streamingauktionerne vil blive afholdt i Dansk Varmblods regi og med Dansk Varmblods auktionsbetingelser som vanligt. Føllene vil blive fremvist live, når de skal under hammeren. Købere vil have mulighed for at byde online eller telefonisk.

Flere datoer og samarbejder er i spil, og man kan holde sig orienteret på Dansk Varmblods hjemmeside, på ridehesten.com og  i magasinet Ridehesten.

 

Læs også

DV's Krafft Eliteskue afholdes i september

28-01-2021 06:44, af Thomas Bach Jensen

Den første weekend i september afholdes Dansk Varmblods Krafft Eliteskue 2021, der med glæde og spænding imødeses af rigtig mange avlere og ryttere, eftersom stævnet i 2020 måtte aflyses på grund af COVID-19

Der er Eliteskue-staldplaketter til alle

06-11-2020 09:36, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Selvom Dansk Varmblod desværre ikke kunne afholde det traditionsrige eliteskue på Vilhelmsborg i år, så er der stadig staldplaketter til opdrættere af heste udtaget til Eliteskuet 2020

Hygge og tophopper i Tørring

05-10-2020 15:39, af Britt Carlsen
Avl|

Syv hopper til stationsafprøvning i Tørring og en enkelt hoppe til brugsafprøvning blev i dag bedømt af Dansk Varmblods dommere. Alle opnåede de kåring i DH og alle med godkendt rideprøve - en enkelt hoppe fik adgang til Eliteskue

Sadelkåring i Sdr. Hygum

25-06-2010 20:43, af Annette Boe Østergaard
Avl|
Dansk Varmblods hoppekåringer blev i dag skudt i gang med sadelkåring i Region 4 i Sdr. Hygum, hvor hopper blev udtaget til Eliteskuet

- Det er overvældende

27-07-2014 16:49, af Tina Ravn
Avl|

Sådan siger Sara Quist, som er en af de avlere, der i disse dage tager deres føl med på følskue. Hendes hingsteføl tog hjem med titlen som dagens bedste, og samtidig blev den solgt 

Tre bronze- og en sølvmedalje uddelt i Vallensbæk

16-08-2020 21:48, af Mie Poulsen
Avl|

I denne weekend dannede Vallensbæk Ridecenter rammerne om 2-års bedømmelse og sadelkåring i dressur for både spring- og dressurheste. Søndag stod i dressurens tegn hvor der blev uddelt fire flotte medaljer fordelt på én sølv og tre bronze

Morgendagens stjerner under hammeren

08-09-2011 07:39, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Lørdag aften afvikler Dansk Varmblod under festlig stemning på Vilhelmsborg endnu en elitefølauktion. Måske kan man der finde årets fløjhingst 2014

DV sadelkåring Sdr. Hygum

25-08-2011 08:14, af Lærke Eifler
DV region 4 afholdt i går hoppekåring i Sdr. Hygum

Springhopperne indtager Vilhelmsborg

16-08-2012 13:13, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ikke mindre end 80 springbetonede hopper er tilmeldt sadelkåring på Vilhelmsborg i morgen, og det gør kåringen til den største kåring for springbetonede hopper, der nogensinde er afviklet i Dansk Varmblods regi

Hoppeføl til 300.000 dkk

06-09-2009 09:16, af Thomas Bach Jensen
Avl|
Ved Dansk Varmblods Elitefølauktion blev flere føl end nogensinde tidligere solgt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner