Balance i hoven

21-11-2017 07:49

En gammel talemåde siger: Uden hov – ingen hest. God hovpleje foretaget af hesteejeren og beslagsmeden er en nødvendighed for hestens sundhed, men det er vigtigt, at hesten fra naturens hånd er udstyret med velformede og sunde hove

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når man skal vurdere balancen af hestens hove, så skal det gøres både i hvile og i bevægelse (statisk og dynamisk). Det skyldes bl.a. at en hov, der er i ro (statisk) ser velformet ud, i bevægelse (dynamisk) kan afsløre nogle problemer af betydning for hestens sundhed.

Det er vel de færreste hestehove og benstilinger, om nogen, om hvem man kan sige, at de er ideelle. Og når det ikke er ideelt – alle skævheder og ubalancer i hoven og hestens benstilling resulterer i belastninger, som på længere sigt, alt efter hvor udbredt denne skævhed er, kan give hesten nogle helbredsmæssige problemer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvornår opnås hovbalance?
Først og fremmest er det vigtigt, at der fortsat er fokus på hestenes korrekte benstilling i forbindelse med udvælgelse af avlsdyr ved kåringer samt hjemme i stalden hos avleren. Når det gælder udvoksede heste, er det vigtigt, at hoven passes regelmæssigt og rettidigt med beskæring og beslag for at bevare sin form og balance. Den daglige hovpleje er også uhyre vigtigt for at sikre, at hesten er sund og velgående. På grund af hovens vækst, som er gennemsnitligt 8 mm om måneden, bør man tilstræbe en beslagperiode på ca. seks uger.

Og som eksam. beslagsmed Verner Kristoffersen skriver i bogen "Hovpleje", så skal det ikke være sådan, at hesteejeren begejstret siger: – nej hvor har det pyntet, når de ser hesten efter den er blevet skoet. Så er det for længe siden, den sidst er blevet beslået.

Læs meget mere om hoven i balancen i april-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2010. Du kan også købe bogen "hovpleje" HER

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner