5 tips til at træne rytterens balance og rolige schenkler

04-05-2017 13:12

Cecilie Lindahl

Tips til at træne rytterens balance og rolige schenkler.

Copyright Ridehesten.com
Her ses min elev, Lea, uden bøjler
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kære læsere
Herhjemme kører dagligdagen som den plejer med masser af ridning og undervisning på Holmegården. Jeg er i fuld gang med at lave Tarsans nye Grand Prix kür program, og jeg har været ude og køre i trailer med en af mine yngre heste, som forberedelse til dens første dressurstævne.
Jeg fik en forespørgsel fra en af Ridehesten Juniors læsere, om jeg kunne give nogle tips til at træne rytterens balance og rolige schenkler.
Rytterens balance på hesten under ridning er utrolig vigtig for at opnå en god opstilling og for at kunne indvirke korrekt på hesten. Så det er et rigtig godt emne at give lidt tips til – de kommer her!
 

5 tips til at træne rytterens balance og rolige schenkler: 

1) En god balance er nødvendig for en god opstilling:

Vi vil gerne sidde flot på hesten, når vi rider dressur. Det er vigtigt, at vi ikke bruger kræfter på at holde os flot siddende på hesten, men at vi i stedet træner vores balance under ridningen, for herigennem kommer den gode opstilling. Vi skal træne os selv i at balancere på hesten i alle 3 gangarter, også når vi begynder at ride øvelser. Vi må ikke bruge hesten til at balancere os selv, eksempelvis ved at holde i tøjlerne eller klemme med benene rundt om hesten mm.  Når vi balancerer på hesten, er vi i harmoni med hesten, vi forstyrrer ikke hesten, men vi sidder med i dens bevægelser, vi mærker bedre dens reaktioner på vores signaler, og vi kan bedre indvirke korrekt på hesten. Så balancen er utrolig vigtig for at få en god opstilling, eksempelvis rolige schenkler.

Nyheden fortsætter efter annoncen


2) Træn kropskontrol:
At træne balance hænger i høj grad sammen med at træne kropskontrol, for det er igennem kontrol over egen krop, at vi kan bringe os selv i balance på hesten under ridning. Vi skal kunne mærke og kontrollere hvad kroppen laver, mens vi rider. Eksempelvis skal vi mærke og kontrollere hvad højre schenkel laver, hvad venstre hånd laver, om mavemusklerne er spændte, om inderlår er spændte mm.
Når vi kan kontrollere alle dele i vores krop, så har vi rigtig god mulighed for at arbejde på vores balance og på en flot opstilling, herunder rolige schenkler.
At ride uden sadel eller uden bøjler eller at blive longeret uden tøjler er gode måder at træne balance og kropskontrol, eksempelvis kontrol over schenklerne.
 

3) Rid uden sadel med lammeskin under numsen:
For at træne balance på hesten kan det være en rigtig god idé at erstatte sadlen med et lammeskind. Lammeskindet gør, at vi let kan se,  om vi falder lidt ud til den ene eller den anden side, mens vi rider. Det er en rigtig god øvelse uanset ens eget eller hestens uddannelsesniveau. Jeg rider selv uden sadel engang imellem på Tarsan, som idag går Grand Prix.

4) Rid uden bøjler:
At ride uden bøjler er også en rigtig god øvelse til at træne balance og opstillingen, herunder rolige og korrekt placerede schenkler. At ride uden bøjler fungerer også rigtig godt til at træne vores placering af overkrop og brug af sædet, idet vi ikke længere kan have vægt og balance i bøjlerne. Når vi har bøjler på, kan vi let komme til at træde for meget ned i bøjlerne, og så vi skubber os selv ud af sadlen, hvilket har en negativ effekt på sædet. Et sæde som følger hestens bevægelser, er helt nødvendigt for en god balance og en god opstilling.

5) Bliv longeret:
Vi kommer meget let til at holde balancen igennem tøjlerne. Det er god træning af balance og opstilling at blive longeret på hesten uden at have fat i tøjlerne! Når vi ikke selv skal styre hesten eller tænke på at ride hesten, så har vi mere tid og overskud til at træne os selv i stedet! I longen har vi nemmere ved at træne specifikke ting, så som ikke at stritte med fødderne, holde schenklerne korrekt placeret og rolige, holde albuerne inde til hoften, kigge lige frem mm.
Den, der står på jorden og longerer, kan hjælpe med at kigge på opstillingen.
Hvis du også sidder med et spørgsmål eller et emne, som du ønsker nærmere forklaret omkring dressur og dressurridning, så er du meget velkommen til at skrive til mailen cli@wiegaarden.dk, så vil jeg se, om jeg kan besvare spørgsmålet i mit næste indlæg på RidehestenJunior.dk

Rigtig god fornøjelse med træningen!
Mvh. Line Hermann Hass
 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner