Hvad ved du om hestens bindevæv?

04-01-2025 12:44

Trine Askjær-Jørgensen

Rikke Schultz og Vibeke Elbrønd har kortlagt, hvordan hele hestens krop hænger sammen i lange muskel- og bindevævslinjer. Linjerne forklarer både, hvordan kroppens forskellige dele arbejder sammen, når de er i balance og fungerer optimalt, men også, hvordan lokale udfordringer kan give skader og problemer selv langt væk fra det påvirkede område

Copyright Ridehesten.com
Muskel- og bindevævslinjerne i hestens krop er med til at danne bevægelsen, men de danner også støtten, så de forskellige dele ikke bliver overbøjet eller -strakt. Foto: Fascialines.com

Myofasciale, kinetiske linjer eller muskel- og bindevævslinjer beskriver kroppens bevægelse og er en anderledes, funktionel og holistisk måde at forstå anatomi og bevægelse på i forhold til den traditionelle anatomi, hvor betragtningerne er meget statiske og reducerede til enkelte dele.

– Oprindeligt har man for forståelsens skyld beskrevet hver enkelt muskel for sig med dens udspringspunkt, tilhæftningssted og funktion, men uden at sætte dem ind i en større sammenhæng i relation til de muskler, der er længere væk og hele den samlede kropsbevægelse. Desuden beskrives, hvorvidt musklen arbejder sammen med eller modsatrettet de muskler, der ligger lige opad den, indleder dyrlæge og forsker Rikke M. Schultz.

Muskelhinderne, der er lavet af bindevæv, har længe været overset i forhold til bevægelse og biomekanik. Muskler og knogler har været anset for hovedkomponenter i bevægeapparatet, mens muskelhinder også kaldet myofascier og andre bindevævsdrag (fascier) har været det oversete væv.

– I anatomiundervisningen har man sågar skåret bindevævet væk, så man kunne se de ”rigtige” strukturer som muskler, blodkar og nerver inden under. I de senere år er der dog blevet forsket meget i bindevæv, muskelhinder og fasciers betydning hos mennesker. Det er blevet klart, at disse strukturer har meget stor betydning for bevægeligheden, forklarer Rikke.

Banebrydende, dansk forskning
Med inspiration fra Thomas Myers’ bog “Anatomy Trains”, der beskriver disse muskel- og bindevævskæder hos mennesker, kastede Rikke Schultz sig sammen med dyrlæge og lektor ved KU-Sund, Vibeke S. Elbrønd, ud i et anatomisk forskningsprojekt, hvor de ville afdække, om disse sammenhængende linjer, der beskriver hele kroppens samlede bevægelse, også fandtes hos heste og siden hunde.

Mange hesteejere var venlige at donere heste, som alligevel skulle aflives pga. alderdom eller kroniske skader, til projektet, og det har været afgørende for at lægge grundstenene til et paradigmeskifte, når det gælder undersøgelse og behandling af heste med bevægelsesproblemer.

Indtil nu har de to dyrlæger dissekeret 50 heste, og det har vist sig, at der er en meget stor overensstemmelse mellem Myers’ fund hos mennesker og muskel- og bindevævskæderne hos heste (og hunde). Resultaterne af deres forskning er udgivet internationalt, og Elbrønd og Schultz er blevet anerkendte eksperter indenfor hestens myofasciale, kinetiske linjer. Projektet har ført til mange forelæsninger på internationale, veterinære kongresser, kurser og møder i hele Europa, Nordamerika og Australien.

Et netværk, der holder sammen på det hele
Bindevæv er støttende, sammenholdende og afstivende væv, som forekommer overalt i legemet hos mennesker og dyr, f.eks. i huden, sener og ledbånd og i øvrigt i alle mellemrum mellem de øvrige typer væv. Det gælder alt lige fra muskler til knogler, organer, nerver, blodkar og celler.

– Hele kroppen er dannet af et tredimensionelt netværk af bindevæv, som er udfyldt af muskler...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten januar 2025. Det kan fås via abonnement eller købes i løssalg på vores webshop.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner