Er du opmærksom på sur stråle?

20-12-2023 06:41

Trine Askjær-Jørgensen

Sur stråle er en af de mest almindelige lidelser hos heste, men også en af de mest oversete. Det er imidlertid noget, man bør være opmærksom på og forebygge, da strålen har en af de vigtigste funktioner i hoven, og et slemt tilfælde af sur stråle faktisk kan gøre hesten halt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vi kender det alle sammen her i vinterhalvåret; foldene er mudrede, og hestene kommer ind derfra med plaskvåde og mudrede ben til en boks, der også kan være svær at holde tør og ren, fordi der om efteråret og vinteren bare er mere fugt i omgivelserne. Dermed kan strålen i hestens hov også meget let blive sur.

Sur stråle opstår, når strålen angribes af forrådnelse. Bakterier trives i fugtige og beskidte miljøer, såsom mudder på folden. Faktorer som dårlig hovhygiejne, utilstrækkelig hovpleje og manglende regelmæssig kontrol kan øge risikoen for sur stråle. Symptomerne inkluderer en ildelugtende gråhvid masse på strålen, flager af råddent horn og sjældent halthed, og er noget, der kan komme overraskende hurtig og ligeledes tage til hurtigt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For at forebygge sur stråle er det vigtigt med ren og tør opstaldning samt daglig rensning af hovene. Det er vigtigt at undgå at bruge hovrenseren i strålekløften, da dette kan lave huller i hornet og give bakterier adgang. Det kan være en god idé at smøre hovene med finsk tjære én gang om ugen, ikke mere, da det kan udtørre strålen, men husk at rengøre hoven inden påføring. Hvis hesten har fået sur stråle, kan man bruge blåstenspulver til behandling.

Kilde: Hovpleje – Beslagsmedens bog til hesteejeren af eksamineret beslagsmed Verner Kristoffersen

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen