Astrid Sørensen
Hovpapillom kaldes også hovkræft. Lidelsen har dog intet med cancer at gøre.
Hovkræft forekommer utroligt sjældent, hvilket også er grunden til, at det er de færreste, der har hørt om det.
Hovpapillom er en ændring af hornet på strålen og sålen. Lidelsen bliver i begyndelsen af forløbet ofte forvekslet med sur stråle, hvilket resulterer i, at hovkræft ofte først bliver opdaget sent. Der er dog en væsentlig forskel mellem sur stråle og hovkræft, idet sur stråle begynder i strålekløften modsat hovkræft, der begynder i dragtgruberne. I dragtgruberne sker en langsom ændring af hornet. Det bliver fedtet og får en grålig farve, og der kommer en yderst vammel lugt, der er helt forskellig fra lugten af sur stråle. Senere i forløbet vil der blive dannet nogle blomkålsagtige gevækster på hornsålen ved dragthjørnerne og på strålen. Det er kendetegnende, at disse gevækster har en tendens til at bløde ved berøring.
Heste med denne lidelse virker mærkeligt nok ikke ømme, og der er sjældent tale om en egentlig halthed. Lidelsen optræder stort set altid på bagbenene, typisk på begge af benene.
Man behandler hovpapillom ved at bortskære det angrebne horn og eventuel brænding af sårene. Her vil beslagsmeden ofte samarbejde med en dyrlæge i behandlingen. Derudover anvendes pensling med bakteriedræbende middel, samt anlæggelse af forbinding eller kompres. Beslagsmeden vil anlægge et beslag med sål og pakning. Sommetider bruges en skoddesko, der gør det nemmere at skifte det indlagte kompres.
Hvis hovkræften er udbredt, er det svært at helbrede helt, men hesten kan for det meste holdes gående.
Årsagen til hovkræft er svært at finde, men dårligt staldmiljø spiller højst sandsynligt en rolle. Derfor er korrekt hovpleje og rene bokse en god forebyggelse.
Du kan læse meget mere om hovpleje og hovsygdomme i bogen Hovpleje, der er skrevet eksamineret beslagsmed Verner Kristoffersen. Bogen kan købes her.