Cecilia Lindahl
Når ungheste stiller til kåring eller deltager i championater er målet for dommerne at udpege fremtidens stjerne. Især ved bedømmelse af ungheste er det hovedsageligt hestens gangarter, som ligger til grund for bedømmelsen. De bedømmelser indgår i Dans Varmblods indeksberegninger, og dermed er der en vigtigt sammenhæng mellem resultater i sporten, og værdifuld viden til avlen.
Hvorfor tunge sko?
Når hesten går med sko, skal den bære øget vægt yderst på benet(hoven). Når hesten bevæger sig pendulerer benene frem og tilbage, og forøget vægt yderst på benet kræver mere fysisk kraft af hesten i musklerne.
Ved punktmåling kan man se, at vægt på forbenene ændrer hestens gangartsmønster. Jo mere vægt der kommer ud på hoven, jo højere sammenbøjning vil man få i hestens forknæled og albue. Det vil sige en højere fremføringsbue, men også en hurtigere nedsætning.
Når hestens gangarter bedømmes, sker det ud fra dommerens visuelle opfattelse af hestens bevægelsesmønster. Og man ved, at højere hastighed i fx trav, bevirker at dommerne dømmer gangarten som værende pænere. Og kombinerer man den højere hastighed med tunge sko, der giver højere benløft(som ifølge undersøgelser også vurderes som værende positivt), vil man kunne påvirke dommernes opfattelse af gangarterne.
Statistisk kunne man også påvise, at en hest, der bedømmes godt i én bedømmelseskategori, også vil blive godt bedømt i de øvrige(skridt, trav, galop, kapacitet, ridelighed) og omvendt.
Bedømmelse i Dansk Varmblod
De karakterer som hestene opnår i bedømmelsen ved hoppekåring og championater indgår i Dansk Varmblods avlsarbejde, i indekstallene, og derfor har forbundet stort fokus på det, som man kunne betegne som barring af dressurheste. Forbundet har da også været på forkant med udviklingen for i de almindelige bestemmelser kan man læse følgende:
Hestens beskæring/beslag
Stk. 8: Beskæring: Hestens hove skal være naturligt beskåret og hovvinklen skal, så vidt det er muligt, være i linie med kodevinklen.
Stk. 9: Beslag: Skoen skal passe naturligt og skoningen skal være omhyggeligt udført. Alle sko skal være af ens bredde, tykkelse (max 8 mm) og vægtfylde. Vægtfylden må ikke overstige jerns. Skoen må ikke forlænge tåranden og ikke gå længere bagud end til en linie fra ballen og lodret ned. Der må ikke benyttes nogen form for såler eller indlæg mellem hov og sko, med mindre der er behov for et sygebeslag. Egen dyrlæge skal så skriftligt bekræfte behovet for sygebeslag. Ringsko uden sål er tilladt.
Stk. 10: Hvis anordninger udover det tilladte er anvendt, vil hesten blive bortvist fra den aktuelle bedømmelse.
Og check af beslag kan forekomme til alle DV's arrangementer også eksteriørkåring m.v.
Men er det sundt for hesten? og har rytteren også en indflydelse i bedømmelsen af hestens gangarter? Det kan du læse meget mere om i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten